Kaune prieš beveik šimtą metų: šaldytuvai, kuriuos reikia parodyti ekskursijoms | Kas vyksta Kaune

Kaune prieš beveik šimtą metų: šaldytuvai, kuriuos reikia parodyti ekskursijoms

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną tarpukariu spaudoje paskelbtos naujienos, kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Liepos 19-ąją 1935 metais aprašyti naujieji „Pienocentro“ šaldytuvai.

„Prie pat Kauno geležinkelio stoties išdygo gražūs dviejų aukštų mūriniai rūmai, su dviem aukštom kolonom iš fronto, aukštais, karbuotomis uždangomis užleistais langais. Per visą namą tęsiasi ilga plati veranda. Balsvi rūmai daug kam sukelia smalsumą, kam jie skirti, ypač kelia susidomėjimą atvykusių iš provincijos, nes savo išvaizda tuojau krinta į akis, išsiskirdami iš aplinkinių venamų namų. Kas jie? Tai Pienocentro pirmieji šaldytuvai, kurių pastatymas kaštavo apie 300.000 litų.

Rūmai padalyti į keturis pagrindinius skyrius. Didžiausias kiaušinių skyrius, kuris per metus galės praleisti per 8 milijonus kiaušinių, čia pat juos kiek ilgiau palaikant, išrūšiuojant eksportui ir vietos rinkai, konservuojant kalkių vonioje ir užšaldant. Šis skyrius jau veikia. Veikiant Pienocentro šaldytuvams, kauniškiai galės būti ramūs, kad pasenusių ir sugedusių kiaušinių nepasitaikys pirkti, žinoma, juos perkant Pienocentro krautuvėse. Nuo rudens šaldytuvuose bus ir mūsų upių ir jūros žuvies. Jei bus reikalo, iš karto šaldytuvuose bus galima sutalpinti iki 1.200 centnerių įvairių žuvų, gyvų ir užšaldytų. Prie 16 laipsnių šalčio galima laikyti užšaldytas žuvis neribotą laiką. Šaldytuvo dėka, brangios žuvys atpigs, suprantama, tuo pačiu didės suvartojimas. Mūsų žvejai turės daugiau pajamų, o kartu sumažės įvežimas visokių konservų.

Trečiame, specialiai vaisiams skirtame, skyriuje, galės tilpti apie 2.000 centnerių įvairių vaisių. Vaisiai žiemos metu bus laikomi prie 1 laipsnio šilumos. Į šaldytuvus bus superkami iš ūkininkų geresni ir brangesni vaisiai, specialiai suskinti ir apsaugoti nuo sutrankymo. Šaldytuvai aprūpins Lietuvos rinką pigiais vaisiais ir užkirs kelią išmesti kasmet daug pinigų įvežamiems vaisiams iš užsienių, o ūkininkams sudarys daugiau pajamų, nes už geresnius, ilgesniam laikui laikyti skirtus vaisius bus galima mokėti aukštesnes kainas. Eksportininkai to negalėjo daryti, nes iki pristatydavo vaisius į užsienius, tekdavo daug išleisti transporto ir muitų išlaidoms.

Ketvirtas šaldytuvų skyrius – mechaniškasis. Jame telpą mašinos, gaminančios visiems šaldytuvams… šaltį. Pažymėtina, kad šaldytuvų įrengimus aptarnauja vietos specialistai. Pienocentras rodo gražų pavyzdį mūsų pramonininkams, kad esant norui galima net ir sudėtingus darbus atlikti savo žmonėmis, be svetimšalių.

Šaldytuvai Kaune yra didelė naujiena ir ekskursijoms, kurioms rodomi Kauno įvairumai, reikėtų būtinai parodyti ir šaldytuvus.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA