Kaunas toliau kratosi šiukšlių – nuo kito mėnesio pradeda veikti taromatai | Kas vyksta Kaune

Kaunas toliau kratosi šiukšlių – nuo kito mėnesio pradeda veikti taromatai

DELFI nuotr.

Nuo vasario pirmos dienos tiek Kaune, tiek visoje Lietuvoje pradeda veikti nauja sistema – taromatai, kurie surinkinės vienkartinių gėrimų pakuotes. Į juos bus galima priduoti užstato ženklu pažymėtas pakuotes.

Žmonėms naudotis nauja pakuočių surinkimo sistema bus labai paprasta – reikės tiesiog užstato ženklu pažymėtas pakuotes įmesti į įrenginį ir atsispausdinus kvitą, kasoje pasiimti pinigus. Į taromatą bus galima mesti metalines, stiklines, plastikines pakuotes. Žmonės galės rinktis, ar pasiimti pinigus, ar atsiskaityti už prekes, perkamas toje parduotuvėje. Skelbiama, kad užstato vertė bus 10 centų.

Į taromatus pirkėjai galės grąžinti ir daugkartinėje sistemoje dalyvaujančias pakuotes – stiklinius alaus ir giros butelius.

Kad gyventojams būtų dar patogiau, kai kuriose didesnėse prekybos vietose taromatai įrengiami ne parduotuvės viduje, o jos prieigose, specialiuose kioskuose, kurie šalia parduotuvių. Įstatymuose numatyta, kad tiek parduotuvės viduje, tiek jos prieigose įrengti taromatai dirbs tokiu pačiu darbo laiku, kaip ir ta parduotuvė.

Gintaro Varno, VšĮ „Užstato sistemos administratorius“, kuri įrengia taromatus, vadovo teigimu, toks supirkimas leidžia sumažinti gabenimo kaštus. Be to, taupoma darbo jėga parduotuvėse, nes darbuotojams nereikia taros surinkti rankomis.

„Į taromatą įmestą pakuotę įrenginys apsuka, ieškodamas brūkšninio kodo, pagal kurį atpažįsta, ar pakuotė dalyvauja sistemoje, ar ne. Toliau taromato viduje tara automatiškai išrūšiuojama, patenka į skirtingus maišus, taromatai supresuoja metalines skardines ir plastikinius butelius. Tokiu būdu galime surinkti daugiau pakuočių, mažėja logistikos kaštai“, – taromatų veikimo principus pristato G. Varnas.

Pakuotės svoris, forma ir brūkšninis kodas – tai pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos taromatai atpažins užstato sistemoje dalyvaujančias pakuotes. Todėl grąžinant tarą gyventojams reikės ne tik atkreipti dėmesį, ar tara pažymėta užstato sistemos ženklu, bet ir priduoti tuščias, nesuglamžytas pakuotes, kurių etiketės turės būti nepažeistos.
Iš viso šalyje planuojama įrengti apie 1000 naujoviškų taros surinkimo automatų. Kaune numatyta apie 140 vietų, kur bus taromatai. Tikimasi, kad naujos sistemos dėka pavyks surinkti apie 55 proc. į rinką patenkančių pakuočių, o ateityje skaičius bus gerokai didesnis, todėl mažiau šiukšlių pateks į aplinką.

Visą informaciją, kur nuo vasario 1 d. bus galima grąžinti užstato ženklu pažymėtas pakuotes, gyventojai gali rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA