Kauno rajono verslininkai Kalėdoms siūlo silkę pakeisti šamu | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono verslininkai Kalėdoms siūlo silkę pakeisti šamu

Organizatorių nuotr.

Kauno rajone, Naujųjų Muniškių kaime, įsikūrusi įmonė „Šamas“ ne tik augina šiltavandenius šamus ir juos perdirba, bet ir gamina sveikos žuvies produkciją, kurią ragauti galima šalia esančiame restoranėlyje bei įsigyti specializuotose parduotuvėse. 

„Šamas“ arba UAB „jFish“ – tai didžiausia ir moderniausia uždaruose patalpose šamus auginanti įmonė Lietuvoje, naudojanti unikalias technologijas ir specialiai šių žuvų auginimui pritaikytą įrangą. Pagal pasaulines tendencijas, žuvies suvartojimas – auga, todėl įmonės įkūrėjai norėjo ir Kauno rajono gyventojus supažindinti su viena sveikiausių, šiltuose vandenyse augančios žuvies šamo produkcija.

Įkūrus įmonę, iš pradžių buvo koncentruojamasi į šamų auginimą, ir tik vėliau atsirado minimalus perdirbimas, o tuomet – degustacinė kavinė. „Šamas“ pristatė nešaldytą, be konservantų, dažiklių ar skonio stipriklių, Kauno rajone užaugintą maistingą šamų produkciją.

Gimė idėja skatinti akvakultūrą 

Idėja kurti tokį verslą kilo visai atsitiktinai – 2012 m. vasario mėn., kai dabartiniai įmonės savininkai sugalvojo, jog, remiantis ES parama žuvininkystei, reikia puoselėti akvakultūros sritį Lietuvoje. Ši verslo sritis buvo iššūkis ir iniciatoriams, kadangi abu vyrai atėjo iš skirtingų verslų kultūrų.

Įmonės savininkai investavo savo lėšas, nusipirko sklypą Naujuose Muniškiuose bei pastatė patalpas auginimui – vieta Kauno rajone buvo pasirinkta dėl strateginio patogumo bei gerų verslo kūrimo sąlygų. Šiuo metu „Šame“ dirba apie 15 žmonių, beveik visi jie – iš aplinkinių miestelių.

Technologijos, kurių pagalba Kauno rajone auginami šiltavandeniai šamai – unikali. Auginant juos dirbtinėmis sąlygomis, šamams reikia ramybės ir stabilumo, be to, jie nemėgsta triukšmo ir pašalinių garsų, todėl į auginimo patalpas vaikščioti stengiamasi kuo mažiau. Optimali jų augimui vandens temperatūra yra 25-27 laipsnių, o patalpose tvyro prieblanda. Šamai auga gan greitai – per 9 mėnesius užauga iki 2 kg.  “Šamo“ tikslas – Kauno rajone kasmet užauginti po maždaug 250 tonų kokybiškos žuvies.

„Lietuvoje šviežios kokybiškos žuvies – nėra daug, todėl įmonės produkcija skirta tikslinei, žuvies patiekalus mėgstančiai rinkai,“ – teigia „Šamas“ direktorė  Daiva Vaišnorienė bei pastebi, jog per praėjusius metus šamų pardavimai pakilo net keturis kartus.

Siūlo įvairios šamų produkcijos 

Šiltavandenis šamas – itin sveika ir nekaloringa žuvis, kurią dietologai sulygina su kalakutiena. D. Vaišnorienė pasakoja, jog pagrindinė įmonės produkcija – tai karštai, trumpai ir ant didelės temperatūros, bei šaltai – ilgiau ir vėsesnėje temperatūroje rūkyti šamai.

Šioms Kalėdoms, įmonė kartu su konservų fabriku paruošė ir keturių rūšių užtepėles su karštai rūkytu šamu, daržovėmis ar alyvuogėmis.

„Šamas“ prekybą pradėjo nuo mažų gurmaniškų parduotuvyčių, o dabar, kadangi įmonė plečiasi, šamo galima nusipirkti ir didžiuosiuose prekybos centruose. Įmonė taip pat turi mobilią parduotuvę, kurią galima sutikti įvairiuose Lietuvos miestų turguose. Žuvies taip pat galima įsigyti ir specialiame įmonės restorane.

Išskirtinių šamo patiekalų kviečia paragauti ir restorane

„Šaminės“ restoranėlis Naujuose Muniškiuose veikia dar neilgai, nuo 2014 m. balandžio. Meniu patiekalai restorane – gan įvairūs: nuo užkandžių, sriubos iki kepsnių, o kadangi virtuvė yra atvira, kiekvienas lankytojas gali pamatyti, kaip skirtingi patiekalai yra ruošiami.

„Šaminėje“ virtuvės šefas sprendžia, kokie patiekalai tą dieną bus gaminami. Iš pat pradžių restoranas buvo pasikvietęs šefą iš Prancūzijos, kuris labai pagelbėjo su receptų kūrimu.

„Tik atidarius restoraną, dauguma atvažiuodavo pažiūrėti, kokius patiekalus tas šefas prancūzas ruošia iš šamo – tai pritraukė labai daug lankytojų,“ – pasakoja D. Vaišnorienė.

Ketina plėstis ir toliau

Įmonė “Šamas” kol kas prekiauja Lietuvoje, tačiau ateityje keliami tikslai eksportuoti Kauno rajone užaugintą šamą ir į užsienį. Jau dabar keli pavyzdžiai yra išsiųsti į Italiją, Vokietiją bei Daniją.

Taip pat ketinama plėsti auginamų žuvų rūšis. Todėl Naujosiose Muniškėse, šalia esančiame sklype, „Šamas“ taip pat ketina statyti dar vieną pastatą bei tvarkyti aplinką, tuo pačiu įdarbinant daugiau vietos gyventojų.

Apie Naujuosius Muniškius

Naujieji Muniškiai – tai kaimas Kauno rajono savivaldybės šiaurėje, piečiau nuo Muniškių kaimo, kuriam anksčiau ši vietovė ir priklausė.

Didžioji dalis vietos gyventojų dirba Kauno mieste, tačiau darbo vietų yra ir kaime. Čia dėl patogios dislokacijos vietos įsikūręs logistikos centras, tvirtinimo detalių fabrikas, gyvulininkystės ūkis, motoservisas, taip pat minėta šamų veisykla.

Su Naujaisiais Muniškiais patogu susisiekti, nes šalia kaimo ribos driekiasi magistralė Kaunas-Klaipėda.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA