Zoologijos sode – unikali akcija | Kas vyksta Kaune

Zoologijos sode – unikali akcija

DELFI nuotr.

Lietuvos zoologijos sodas pirmą kartą Lietuvoje pradėjo vykdyti unikalią akciją – nuo šiol visi norintys gali tapti egzotiškų gyvūnų globėjais. Liepos 1-ąją zoologijos sodas paskelbė akciją, kviečiančią visus norinčius padėti ir į Kaune esantį sodą atgabenti žirafos patiną bei snieginio leopardo patelę. Visiems, skyrusiems net ir simbolinę auką, zoologijos sodo darbuotojai žada galimybę net tik lankyti gyvūną, bendrauti su jį globojančiais prižiūrėtojais, tačiau vienam laimingajam netgi suteikti galimybę vykti į ekspediciją ir padėti atgabenti egzotinį gyvūną.

Lietuvos zoologijos sode šiuo metu gyvena vienas žirafos patinas, vardu Gudrutis. Tai labai draugiškas gyvūnas, noriai bendraujantis su darbuotojais ir lankytojais. Gyvūnas šiuo metu yra vienas, o žirafos žinomos kaip bandos gyvūnai, tad kompanija joms – būtina. Nepaisant būtinybės atsigabenti gyvūną, žirafos transportavimas yra labai sudėtingas. Tiltai virš autostradų nėra pakankamai aukšti, kad stovinti žirafa tilptų po jais – tai aukščiausias žinduolis pasaulyje, o gabenant šis gyvūnas turi turėti galimybę atsistoti ir pasimankštinti. Tik kelios įmonės Europoje siūlo galimybę gabenti žirafą ir tai, kaip teigia zoologijos sodo darbuotojai, yra per brangu dabartinei zoologijos sodo situacijai. O Gudrutis be draugo liūdi jau senokai. Jo atsivežimo kaina yra apie 2500 eurų, todėl zoologijos sodas ieško žmonių, norinčių ir galinčių padėti. Kanopinių žinduolių skyriaus vedėja Rimgailė Pėtelytė-Brazaitienė teigė, jog pati žirafa sodui nieko nekainuos – „Zoologijos sodas, esantis Čekijoje, iš kurio ir žadame atsigabenti žirafos patiną, yra pasiruošęs dovanoti mums šį gyvūną. Pačios transportavimo išlaidos sodui, deja, yra per didelės – esame pasiruošę priimti naują gyvūną, sutvarkėme voljerą, pasirūpinome būtinomis sąlygomis,“ – apie pasiruošimą pasakojo specialistė.

Labai svarbus vaidmuo tenka zoologijos sodams, prisidedantiems prie retų gyvūnų rūšių išsaugojimo, kadangi laisvėje esantys reti gyvūnai, nesiimant tam tikrų priemonių, gali išnykti. Šiuo metu zoologijos sode gyvenantis snieginio leopardo patinas Dokas buvo patvirtintas išsaugojimo ir veisimo programą koordinuojančių užsienio specialistų kaip perspektyvus patinas ir jam buvo parinkta „nuotaka“ iš Suomijos. Jai parsivežti reikalinga suma yra apie 1200 eurų. Plėšriųjų žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė pasakojo, jog šie gyvūnai nyksta dėl žmonių daromos žalos – „Deja, tačiau šie gyvūnai tebėra medžiojami dėl savo kailio, taip pat didelę įtaką šiomis dienomis daro ir dėl žmonių veiklos plintanti urbanizacija. Pasaulyje pastebima tendencija, jog nesiimant tam tikrų priemonių, ši rūšis gali išnykti, ir todėl šiandien zoologijos sodų vaidmuo tampa kaip niekada svarbus,“ – apie problemas kalbėjo vedėja. Parsigabenti šį gyvūną vyktų zoologijos sodo specialistai, o tam reikalinga speciali technika, kadangi pervežti sveiką gyvūną yra ne taip paprasta.

Zoologijos sodas prašo visų likti neabejingais ir padėti atsivežti šiuos egzotiškus gyvūnus. Visiems pagelbėjusiems sodo darbuotojai žada galimybę tiesiogiai stebėti ir gauti informaciją iš gyvūnų gabenimo ekspedicijų, bendrauti su gyvūnus prižiūrinčiais darbuotojais, gauti nuotraukas ir pasakojimus apie globojamą egzotišką gyvūną ir jo gyvenimą zoologijos sode. Norinčius paaukoti turėtų vilioti ir neeilinė galimybė išvykti į Suomiją ir drauge parsivežti snieginį leopardą. Didysis snieginio leopardo globėjas, skyręs didžiausią sumą gyvūno atvežimui, kartu su zoologijos sodo specialistais galės vykti į Suomiją ir dalyvauti snieginio leopardo atvežimo ekspedicijoje.

Zoologijos sodui pagelbėti galite paspaudę čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA