Prezidentė: Ginti Tėvynę – kiekvieno piliečio konstitucinė pareiga | Kas vyksta Kaune

Prezidentė: Ginti Tėvynę – kiekvieno piliečio konstitucinė pareiga

R. Tenio nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė lankėsi Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur susitiko su baziniuose kariniuose mokymuose dalyvaujančiais kariais, stebėjo praktinius užsiėmimus bei apžiūrėjo karių gyvenamąsias, sveikatos priežiūros, mokymosi, laisvalaikio patalpas.

„Ginti Tėvynę yra kiekvieno piliečio konstitucinė pareiga. Lietuvos kariuomenėje yra sudarytos visos sąlygos jaunimui ne tik išmokti ginti save ir savo šeimą, bet ir išsiugdyti atsakomybę už valstybę. Profesionaliai apmokyti, motyvuoti ir patriotiški jaunuoliai – šalies saugumo pamatas”, – sako Prezidentė.

Šiuo metu mokomajame pulke Rukloje tarnauja 198 bazinių karinių mokymų kariai. Pernai bazinius karinius mokymus baigė 766 kariai, beveik 90 proc. jaunuolių po šių mokymų pasirinko profesinę karo tarnybą. Bazinių karinių mokymų pagrindu šiame pulke numatoma vykdyti ir nuolatinės privalomosios karo tarnybos mokymus.

Prezidentė pabrėžia, kad Lietuvos kariuomenė yra profesionali, tačiau kilus grėsmėms valstybei būtinas visų piliečių pasirengimas. Todėl labai svarbus tinkamas visuomenės informavimas ir profesionalus žmonių parengimas gintis. Dabar tris mėnesius trunkančiuose baziniuose kariniuose mokymuose dalyvaujantys jaunuoliai išmoksta karinių pagrindų, tačiau jiems trūksta praktikos vykdant užduotis drauge su profesionaliais kariais.

Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke yra užtikrinta kokybiška infrastruktūra tarnaujantiems jaunuoliams – veikia medicinos punktas, ligoninė, teikiamos odontologo paslaugos, įrengta moderni sporto salė. Artimiausiu metu kariuomenė planuoja skirti papildomai lėšų jaunuolių gyvenimo sąlygoms gerinti.

Visi kariai yra apdrausti socialiniu ir gyvybės draudimais, gauna pinginę išmoką, jų šeimos nariai turi teisę į lengvatas. Be to, savanoriškai kariniuose mokymuose dalyvaujantiems jaunuoliams suteikiamos valstybės garantijos studijuojant ir darbinantis. Po karinės tarnybos į universitetą įstojusiems studentams valstybė kompensuoja iki 50 proc. studijų kainos, jiems teikiama pirmenybė priimant į valstybės tarnybą, o juos įdarbinusiems darbdaviams mokama subsidija.

Baziniai kariniai mokymai ypač populiarūs tarp vyresniųjų klasių moksleivių ir studentų. Nuo 2009 metų, kuomet šie mokymai buvo pradėti organizuoti, juos baigė apie 3 tūkst. asmenų. Nuo 2011 metų šiuose mokymuose pradėjus dalyvauti ir moterims, dabar 10 proc. bazinių karinių mokymų karių yra moterys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA