Kaune pristatyta I. Šimonytės prezidento kampanijos programa – vakarietiškosios vertybės ir stipri lyderystė (foto, video) | Kas vyksta Kaune

Kaune pristatyta I. Šimonytės prezidento kampanijos programa – vakarietiškosios vertybės ir stipri lyderystė (foto, video)

Iki Lietuvos Respublikos prezidento rinkimų liko mažiau nei mėnuo. Šalies ateičiai neabejingiems piliečiams ruošiantis gegužės 12 dieną keliauti prie balsadėžių, kandidatai į prezidentus pradeda pristatyti savo rinkimines programas. Viena pirmųjų – Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatė, premjerės pareigas einanti Ingrida Šimonytė.

Į Lietuvos krepšinio namuose Kaune diskusijos formatu vykusį pristatymą susirinko tiek politikę palaikantys visuomenininkai, kultūros, politikos, medicinos ir kitų sričių atstovai, tiek programines nuostatas išgirsti norintys gyventojai. Pagrindinė visą programą lydinti nuostata – tvirta vertybinė lyderystė tiek vidaus, tiek užsienio politikoje. Politikės kalboje dėmesys skirtas ir Kaunui.

Mato kaip telkiančią, stiprią lyderę

„Man labai neramu dėl to, kas pasaulyje vyksta šiuo metu. Manau, kad dabar, labiau nei bet kada, reikia stiprių lyderių. Dėl to šiandien ir esu čia. Tikiu, kad viena iš nedaugelio tvirtą lyderystę galinčių demonstruoti politikių yra mūsų premjerė ir, tikiuosi, ateities prezidentė, Ingrida Šimonytė“, – dar prieš prasidedant programos pristatymui sakė garsi atlikėja Erica Jennings.

Palaikymą Vyriausybės vadovės pareigas šiuo metu einančiai I. Šimonytei išsakė ir žinoma medikė ir atsidavusi kaunietė Ilona Aldakauskienė.

Ilona Aldakauskienė / Organizatorių nuotr.

„Pasaulis – kaip niekada nesaugus. Todėl man, mano šeimai reikia tvirtumo, garantijų, ramybės. Mums reikia, kad šiandien ir rytoj valstybei vadovautų žmogus, kuris nebijo ir nebijos priimti sprendimų bei atsakomybės, kuriam nereikės mokytis, jei situacija taps sudėtinga. Mums reikia šalies vadovo, kuris turi tvirtas vertybes ir principus. Neabejoju, Ingrida Šimonytė turi šias savybes“, – sakė Kauno klinikų Naujagimių intensyvios terapijos skyriaus vadovė I. Aldakauskienė.

Prie žinomų renginio viešnių savo mintimis prisidėjo ir Kovo 11-osios akto signataras Aleksandras Abišala. Verslo konsultanto ir visuomenininko nuomone, šiandien svarbiausia susitelkusi ir šalies ateities kūrime dalyvauti norinti visuomenė, o jai būtinas telkiantis lyderis.

„Jokia valdžia jokioje valstybėje negali įgyvendinti sprendimų, jei to nedarys organizuota visuomenė. Aš agituoju jus, kad prisidėtumėte ne tik prie galvojimo, bet ir prie darbo dėl ateities kūrimo. Tiesa, visuomenei, kad ir kokia ji būtų aktyvi bei darbšti, reikia lyderių. Tokių lyderių, kurie sugebėtų žiūrėti į ateitį. Aiškiai žinau, kad I. Šimonytė yra iš tų žmonių, kurie mato ateitį ir žino, kad ją reikia sukurti“, – sakė A. Abišala.

Aleksandras Abišala / Organizatorių nuotr.

Vairavo šalį per krizes

Pradėdama programos pristatymą, kandidatė į prezidentus I. Šimonytė susirinkusius pakvietė apžvelgti pastarųjų kelerių metų aktualijas ir nuveiktus darbus.

„Ketverius metus gyvenome ekstremaliomis sąlygomis. Neslėpsiu, kartais buvo pašėlusiai sunku. Tačiau vienas dalykas atpirkdavo viską ir suteikdavo jėgų daryti dar daugiau. Tai – pasididžiavimo jausmas, kuris apimdavo kas kartą, kai Lietuvos žmonės susivienydavo ir stodavo į pagalbą. Kai akciją „Laikykitės medikai“ keitė „Laikykitės pasieniečiai“, kurią keitė „Stiprūs kartu“, „Radarom“ ir kitos, kai atvėrėme duris ukrainiečiams, ar kuomet Kovo 11-ąją prisiekė 2 tūkst. brolių ir sesių šaulių.

Kai savo darbo Vyriausybėje pradžioje kiekvieną šeštadienį  tardavausi su nevyriausybininkais, kaip galime geriau atliepti esamus iššūkius. Niekam nebuvo gaila nei savaitgalių, nei idėjų. Kai savanoriaudami tiesiog siūlėme tai, ką turime – rankas ir galvą. Tomis vienybės ir susitelkimo akimirkomis viskas tampa įmanoma“, – mintimis dalijosi I. Šimonytė.

Premjerės ir kandidatės į prezidentus teigimu, šių pastangų dėka pastarieji keleri metai įeis į Lietuvos istoriją.

„Kartu mes ne tik apsigynėme nuo hibridinių Lukašenkos ir Kremliaus atakų, išlaikėme stabilumą valstybėje, radome išeitis iš sunkių situacijų, bet ir užkūrėme istorines permainas. Radome sprendimus, kurie šiuo sudėtingu laikotarpiu sustiprino šalį. Nesikuklindama sakau, kad pastarieji metai įeis į Lietuvos istoriją kaip tie metai, kai rekordiškai sustiprėjo šalies ginkluotosios pajėgos, o mūsų sąjungininkai ženkliai sustiprino įsipareigojimus mūsų gynybai.

Kaip tie metai, kuomet neatpažįstamai sustiprėjo valstybės sienos apsauga. Kaip tie metai, kuomet Lietuva ir jos energetika negrįžtamai išsivaduos nuo menkiausios priklausomybės nuo Rytų. Visi kartu išvairavome šalį per keletą krizių, net kai kartais kelios ištikdavo vienu metu“, – teigė kandidatė.

Sprendimai – ant vienos rankos pirštų

I. Šimonytė įvardijo, jog pagrindinė kandidatavimo į prezidento postą priežastis – rūpestis šalies ateitimi.

„Labai aiškiai žinau, ko reikia, kad Lietuva būtų stipresnė. Tie sprendimai telpa ant vienos rankos pirštų, bet jie patys nepasidarys. Tam reikia tvirtos vertybinės lyderystės, stuburo, sutelktų pastangų. Lietuvos balsas turi būti dar labiau girdimas tarptautinėje bendruomenėje.

Tikrai turime, ką pasiūlyti ir pasakyti. Esame įžvalgūs, gebame mąstyti nestandartiškai, plėtoti partnerystę su vienminčiais ne tik mūsų artimoje kaimynystėje, bet ir kituose pasaulio regionuose. Kalbant apie paramos Ukrainai telkimą, tai –  ne nuotraukos su prezidentu V. Zelenskiu savo socialinių tinklų paskyrose, o nuolatinis ir kantrus darbas“, – kalbėjo ministrės pirmininkės pareigas einanti moteris.

Didelis kandidatės dėmesys programoje skiriamas krašto apsaugai ir gynybai.

„Stiprinant šalies saugumą padaryta daug, tačiau kelionė dar nebaigta. Prezidentas galėtų ir turėtų padėti politinėms jėgoms, šiaip jau sutariančioms dėl krašto saugumo ir gynybos, priimti sprendimus ir pasidalinti tokių sprendimų aiškinimo visuomenei našta.

Diskusija / Organizatorių nuotr.

Prezidentas gali realiai padėti sutelkti konsensusą esminiams sprendimams. Bandau tai daryti ir iš dabartinės pozicijos, nes man tai rūpi. Po rinkimų lauks naujo kariuomenės vado, o vėliau – ir Valstybės saugumo departamento kandidatūros teikimas. Labai svarbu, kad teikiami žmonės būtų laikmečio iššūkius atitinkantys profesionalai, o ne praeities įsiteikimu konkretaus asmens pasitikėjimą turintys žmonės“, – teigė I. Šimonytė.

Premjerė akcentavo ir poreikį spręsti pareigūnų skyrimo procesuose įsišaknijusias problemas.

„Konstitucija numato pareigą prezidentui dalyvauti įvairių pareigūnų skyrimo procese. Diplomatai, kurie privalo dirbti tiek su Seimu, tiek su Vyriausybe, tiek su prezidentu, neturi tapti politinių galių demonstravimo įkaitais. Tai galioja ir skiriant teisėjus, kur prezidento vaidmuo ypatingai svarbus. Nepateisinama, kai tam nerandama laiko. Vien Kauno apylinkės teismuose šiuo metu trūksta keliolikos teisėjų.

Lėtas teisingumas augina nepasitikėjimą. Nuo to, kas vykdys teisingumą, priklauso ne tik gyventojų, bet ir užsienio investuotojų pasitikėjimas valstybe. Jie turi būti paskirti laiku ir ne iš sąrašo galo. Negali sugrįžti kišeninių teisėjų bei prokurorų laikai ir perkamas teisingumas. Tai tiesioginė prezidento atsakomybė“, – teigė I. Šimonytė.

Akiratyje ir minkštosios galios formavimas

Kandidatės nuomone, ne mažiau už ginkluotųjų pajėgų stiprinimą, sąjungininkų įsitraukimą, bendras pratybas ar planus yra svarbi ir minkštoji valstybės galia.

„Ne kiekvienas eina ginti valstybę su šautuvu, tačiau kiekvieno indėlis svarbus –  valstybė yra ginama kiekvieną dieną. Kūrėjai, kultūros žmonės, atsakinga žiniasklaida – visi kartu gali padėti rasti priešnuodžius priešiškai propagandai, dezinformacijai ir penktosios kolonos pastangoms menkinti mūsų šalį ir jos pasiekimus. Prezidentas turi būti bendram tikslui telkianti jėga“, – sakė premjerė.

Ne kiekvienas žino, jog kandidatė valstybės tarnyboje dirba jau daugiau nei 30 metų. Per šį laiką, anot I. Šimonytės, keitėsi tik jos vaidmenys.

„Mano vertybės ir įsitikinimai išlieka tie patys. Pažįstate mane. Niekada nedirbau savo kišenei ar ego. Dirbu negailėdama jėgų ir nesikratydama sunkiausia atsakomybių. Gal kartais būnu per daug tiesi, ar tonas per griežtas, bet taip yra tik todėl, kad siekiu kuo greitesnio ir kuo geresnio rezultato.

Turiu vienintelį tikslą – stipri, saugi, patikima ir klestinti Lietuva. Mano siekis, jog Lietuvos vardas su pasididžiavimu skambėtų pasaulyje. Kad kiekvienas žmogus čia galėtų saugiai kurti savo gyvenimą. Rinkimai yra apie ateitį“, – mintimis dalijosi kandidatė.

Kviečia stiprinti valstybę

Programos pristatymą I. Šimonytė užbaigė kvietimu.

„Gera būti Kaune. Mūsų istorinės stiprybės mieste, kuris sunkiausiais momentais skleidė visai Lietuvai tautos garbės, intelekto ir patriotiškumo galią. Žinau, kad šiandien gyvenate įvairiomis nuotaikomis, kad esate pasiilgę to pakylėjimo ir vilties, kurį prieš keliasdešimt metų skleidė Stasys Lozoraitis. Bet viskas yra mūsų pačių rankose. Todėl kviečiu visus į talką – stiprinti savo valstybę. Tai vienintelis ir būtent mums duotas laikas padaryti ją stipresne“, – kalbą baigė šalies premjerė.

Kandidatės į prezidentus kalbos klausėsi ir istorikas, publicistas, knygų autorius, daktaras Norbertas Černiauskas bei režisierius ir scenaristas Karolis Kaupinis. Pakviesti, jie prisijungė į atvirą diskusiją su ministre pirmininke.

„Minėjote, jog vakarietiškosios ir krikščioniškosios vertybės jums yra esminės. Jei reikėtų rinkėjui išplėsti jūsų pagrindinių vertybių sąrašą, ką dar paminėtumėte?“, – domėjosi diskusijos svečiai.

„Žvelgiant į tas vertybes, kurios yra svarbios man kaip politikei ir man kaip žmogui, tai išskirčiau visą tai, ant ko laikosi europietiška ar vakarietiška liberali demokratija. Tai ir žodžio laisvė, tai ir nepriklausomi teismai, valdžių atskyrimas, laisvi rinkimai, privati nuosavybė ir pagarba jai. Man atrodo, jog dėl to mes ir turim gerbūvį Europoje.

Skirtingai nuo autokratų, kurie kartais sako, jog dabar pasitvarkysime ekonomikos reikalus, o paskui duosim jums visų šitų dalykų, tai, mano nuomone, taip niekada nevyksta. Viskas vyksta atvirkščiai“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Pamatinių vertybių apsauga

Diskutuodami svečiai ir kandidatė aptarė šalies ir regiono aktualijas, saugumo situaciją, vidaus ir tarptautinius santykius. Didelį dėmesį skirdami grėsmėms, svečiai prašė I. Šimonytės pasidalinti pavyzdžiais, ką ji matytų saugumo signalais, jog prezidentui būtina operatyviai priimti ryžtingus sprendimus.

„Tai galėtų būti bandymas paveikti bet kurią iš sričių, kuri yra liberalios demokratijos pagrindu. Pavyzdžiui, rinkimų tvarkos pakeitimai, kurie akivaizdžiai skirti manipuliuoti rinkimų rezultatams ir, tarkime, apriboti dalies žmonių galimybes dalyvauti. Yra daug tokių dalykų, kurie susideda į tą mūsų vakarietiškų vertybių dėžutę, kurią pajudinus gali atsirasti griūtis.

Tam tikrų tarptautinių įsipareigojimų nevykdymas, ar išėjimas iš eurozonos ar kt. Tiesa, manau, kad tai yra labiau hipotetiniai dalykai, todėl kad Lietuvos visuomenė yra labai proeuropietiška. Tai  mus saugo nuo visiškai radikalių žingsnių.

Tad mūsų šalies kontekste reikia būti budriems dėl mažesnių, bet labai svarbių dalykų. Pavyzdžiui, žiniasklaidos laisvės klausimų, kurie taip pat gali būti paveikiami įstatymų. Tokie klausimai, kurie yra vertybiniai, o ne, pavyzdžiui, pensijų indeksavimas ar mokesčių tarifai, ties kuriais gali diskutuoti – patinka ar nepatinka“, – sakė kandidatė.

Visą diskusijos įrašą galite stebėti čia:

Lietuvos Respublikos prezidento rinkimai šalyje vyks jau artėjantį mėnesį – gegužės 12 dieną, sekmadienį. Atiduoti balsą ir taip kartu kurti šalies ateitį kviečiami visi rinkėjai, sulaukę 18 metų amžiaus. Balsuoti galima tiek Lietuvos teritorijoje, tiek užsienyje – Lietuvos ambasadose.

Politinė reklama bus apmokėta iš kandidatės į LR Prezidentus Ingridos Šimonytės PK sąskaitos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA