Kaune pagerbti tremtiniai | Kas vyksta Kaune

Kaune pagerbti tremtiniai

Gretos Pabrėžaitės nuotr.

Šeštadienį Kaune iškilmingai pagerbtos tremties aukos. Ryte aukotos mišios Šv. Mykolo arkangelo bažnyčioje. Vyko vėliavos pakėlimo ceremonija Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Padėta gėlių Kauno geležinkelio stotyje, iš kurios šią dieną prieš 79 metus buvo išvežami lietuviai.

Birželio 14 d. 1941 m. Sovietų Sąjunga pradėjo Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų trėmimus į Sibirą. Perpildyti traukinių vagonai vienas po kito suko į Rytus. Buvo ištremta daugiau nei 40 tūkst. įvairų tautybių žmonių, iš kurių apie 70 % – moterys ir vaikai.

Karo metais iš Lietuvos išvežta apie 18 500 žmonių, kurių didžioji dalis vežti į tremtį, kiti – į GULAG’o stovyklas. Buvo ištremta daug to meto politikų, kitų visuomenės veikėjų, tarp kurių ir antrasis Lietuvos Respublikos prezidentas Aleksandras Stulginskis. Trėmimų metu buvo siekiama sunaikinti išsilavinusią visuomenės dalį, kuri būtų galėjusi imtis veiksmų prieš Sovietų Sąjungos išpuolius.

Pagrįstais skaičiavimais teigiama, kad jeigu nebūtų buvę trėmimų ir karo, dabar Lietuvoje gyventų apie 5 mln. gyventojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA