Aviacijos šventė Kaune sutraukė tūkstančius žmonių | Kas vyksta Kaune

Aviacijos šventė Kaune sutraukė tūkstančius žmonių

Šeštadienį Kaune vyko aviacijos šventė, skirta Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą aštuoniasdešimtmečiui paminėti. Joje dalyvavo geriausi Lietuvos ir Baltijos šalių aviatoriai, šventėje buvo pademonstruota lėktuvo „Lituanica” kopija, kuri nusileido aerodrome. Ją šventės dalyviai galėjo ne tik pamatyti, bet ir paliesti, mat „Lituanica” Aleksote neplanuotai užtruko, kol laukė leidimo skrydžiui į Marijampolę.

Šventės pradžioje praskrido naujam gyvenimui prikelta „Lituanica” lėktuvo kopija, atidengtas memorialinis akmuo, įamžinantis Dariaus ir Girėno skrydį per Atlantą. Ceremonijoje dalyvavo ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, Kauno meras Andrius Kupčinskas, kiti garbūs svečiai.

Po sveikinimo kalbų ir salvių S.Dariui ir S.Girėnui, prasidėjo aviacijos šou, kurio metu pirmieji pasirodė parašiutininkai, juos keitė akrobatinių lėktuvų šou, virš šventės dalyvių praskrido Baltijos šalių erdvę saugantys NATO naikintuvai „Miraž F-1”. Aviacijos šventėje pasirodymą atliko penkių reaktyvinių lėktuvų grupė „Baltic Bees“. Dariaus ir Girėno aerodrome pasirodė ir prezidentas Rolandas Paksas, kuris su dar dviem akrobatais atliko 12 minučių programą ore.

Nors vakar prieš šventę buvo pasigirdę gandų, kad R.Paksas virš Kauno praskraidins ir premjerą A.Butkevičių, šventėje šie gandai nepasitvirtino, o R.Paksas sakė, kad šį gandą galima užskaityti kaip pokštą, nes premjeras turi įtemptą darbotvarkę (visas komentaras – vaizdo siužete žemiau).

Iš Čikagos į šventę atvykęs Ernestas Lukoševičius džiaugėsi, kad vyksta tokie minėjimai ir pagerbimai, tačiau atkreipė dėmesį, kad Jungtinės Amerikos Valstijos per mažai skiria dėmesio šiems lakūnams, nes visų pirma, jie buvo Amerikos piliečiai (jo komentaras vaizdo siužete žemiau).

Šventėje netrūko ir akibrokštų. „Kas vyksta Kaune” žurnalisto sutiktas Lietuvos aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas prasitarė, kad buvo pasiruošęs šventinę kalbą ir susirinkusiems norėjo plačiau papasakoti, ką Lietuvai reiškia legendinis S.Dariaus ir S. Girėno skrydis, tačiau jam prie mikrofono vietos neatsirado.

S. Darius ir S. Girėnas 1933 metų liepos 15 dieną lėktuvu „Lituanica” išskrido iš Niujorko į Kauną. Jų skrydis nutrūko po 37 valandų 11 minučių tuometinėje Vokietijoje, o katastrofos aplinkybės taip ir liko miglotos.

Daugiau informacijos apie renginius ieškokite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA