„Kaunas Photo” džiugina jau devintąjį kartą – Kas vyksta Kaune

„Kaunas Photo” džiugina jau devintąjį kartą

Kaunas jau devintus metus iš eilės demonstruos savo savigarbą ir pagerbs fotografijos meną: tuos kurie jį kuria, puoselėja, švęsdamas fotomeno festivalį „Kaunas Photo“, kurį organizuoja LFS Kauno skyrius ir VšĮ Šviesos raštas su LR Kultūros ministerijos ir Kauno miesto savivaldybės startine parama bei dešimčių organizacijų bei kompanijų partneryste ir parama.

Šiemet, jau devintą kartą vykstantis festivalis „Kaunas Photo“ kiekvieno paklaus – ką gero matei, sužinojai, patyrei?…

Apmąstanti fotografijos profesijos, manijos, kūrybos ir žiūrėjimo tendencijas pagrindinė festivalio paroda “Apie fotografiją” M.Žilinsko dailės galerijoje apjungs daugiau kaip pusšimčio fotografijos žmonių kūrinius, mintis, išgyvenimus ir pakvies pažiūrėti į fotografiją kitaip.

Dar penkiolikoje personalinių parodų, kurių beveik visos – premjeros, bus keliami gyvenimiški klausimai. Fotografija jose bus kaip stebėjimo mediumas ar matymo strategija, tačiau išliks tikrovė, prisiminimai, atradimai, dialogai, galbūt ir konfliktai. Kiekvieną atidarymą pristatys vis kitas visuomenės veikėjas, atitinkamų sričių žinovas. Parodų atidarymų ekskursijos atskiromis dienomis bus teminės – tarptautinės fotografijos, lietuvių fotografijos, fotografijos apie Kauną.

Fotografijos naktyse – tiek „tikri“ filmai apie fotografiją, tiek ir projekcijos darbų, kurie netilpo į parodas bei parodų autorių pagerbimai, vieno susikūrusio ir veikiančio ir kito, Kaune paskelbsiančio apie veiklos pradžią fotografų susibūrimo duetas / dvikova. Ir žinoma, paskutinė fotografijos naktis, skirta portfolio konkurso KAUNAS PHOTO STAR fotografams – jų nominacijų, laureatų bei nugalėtojo paskelbimas.

Daugiau kaip pusšimtis žmonių – fotografų ir fotografijos ekspertų susirinks jau trečiojo konkurso KAUNAS PHOTO STAR 2012 portfolio peržiūrose – talentų ir galimybių mugėje, kurios rezultatais jau džiaugiasi ankstesniųjų metų dalyviai, per Kauną radę kelius į Lietuvos, Latvijos, Danijos, Graikijos, Austrijos ir daugelio kitų šalių galerijas, žurnalus, agentūras.

Šiemet peržiūrų pirmasis etapas persikėlė į interneto platybes, tad dalyvaujantys fotografai savo darbus gali parodyti atrinktiems fotografijos ekspertams iš net penkių kontinentų. Tačiau tikro susitikimo patirtys – nepakeičiamos. Po peržiūrų Kaune, penktadienio fotografijos naktis, tradiciškai transliuojama internetu, bus papildyta prizais – ne vien nugalėtojas gaus kvietimą rengti parodą 2013-aisiais metais. Dar penketas fotografų išsidalins kvietimus personalinėms parodoms į penkias Europos fotomeno erdves.

Debatai, prisistatymai ir šiemet leis geriau pažinti fotografus ir jų kūrinius tiems, kam nepakanka išgirsti sveikinimų parodų atidaymų metu. Debatus galerijoje „101“ moderuos ne vien vietiniai fotomeno žinovai, tačiau ir autoritetingi ekspertai iš Europos ar kitų kontinentų.

Pirmąkart grupelės entuziastų rengiami pašnibždomis nuo pagrindinės festivalio programos “OFF” vakarai žada nemažai staigmenų.

Šiemet ir vėl per du šimtus žmonių, dešimtys organizacijų iš penkių kontinentų, iš dešimčių valstybių, čia pat Kaune ar per atstumą surėmusių pečius, sudėjusių savo žinias ir talentus, daugelio ir širdis į tai, kad devintasis fotomeno festivalis „Kaunas Photo“ būtų įdomus, šviečiantis, įkvepiantis.

„Kaunas Photo“ festivalis persikels ir į Prancūziją, Beauvais miestą, „Photaumnales“ festivalį, kur pristatys Lietuvių fotografų parodą apie mus ir mūsų šalį per pastarąjį pusšimtį metų. Paroda „LT – tauta, tradicijos, tendencijos“ – svarbiausia ir labiausiai pagerbta paroda, rodoma Nacionalinėje kilimų meno galerijoje, sutiks lietuvių fotografų desantą. Jam pagerbti bus skirta dalis naktinės „Photaumnales“ festivalio programos.

Tikiuosi, kad devintasis festivalis „Kaunas Photo“ tikrus fotomeno gurmanus pakylės iki devinto dangaus. Kažkas tikrai ras naujus kelius į fotomeno pasaulį per tarptautinės fotomeno bendruomenės susitikimą pasauliui mažai reikšmingo miesto Kauno fotomeno festivalyje.

1 2
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA