Baigiami paskutiniai pasirengimo istorijos festivaliui „Napoleonas I Kaune” darbai | Kas vyksta Kaune

Baigiami paskutiniai pasirengimo istorijos festivaliui „Napoleonas I Kaune” darbai

gardeausterlitz.cz nuotr.

Artėjant gyvosios istorijos festivaliui „Europa. Napoleonas I Kaune. 1812 m.“, baigiami paskutiniai pasirengimo darbai. Ekstremalių situacijų valdymo komisijos, medikų, policijos, ugniagesių, apsaugos tarnybų atstovai baigia analizuoti galimas sudėtingas situacijas, kad užtikrintų festivalio dalyvių bei kauniečių ir miesto svečių saugumą.

Prieš 200 metų per keturias dienas vykusią Prancūzijos armijos persikėlimo per Nemuną operaciją nežuvo nė vienas karys ir visa amunicija pontoniniais tiltais buvo sėkmingai pergabenta į kitą upės krantą. Šiandien, birželio 12 d., istorinio įvykio spektaklio organizatoriai surengė operatyvinių tarnybų stalo pratybas, modeliavo festivalio metu galimas ekstremalias situacijas ir derino veiksmus.

Birželio 22–24 dienomis vyksiančios Napoleono dienos Kaune priims per 800 karo istorijos mėgėjų ir rekonstruktorių iš Prancūzijos, Rusijos, Lenkijos, Baltarusijos, Latvijos, Čekijos, Lietuvos. Planuojama, kad mūšio saloje rekonstrukcijoje dalyvaus 42 žirgai, bus panaudoti 25 pabūklai, o Santakoje bus pastatyta iki 400 palapinių. Per tris dienas iš artilerijos patrankų bus iššaudyta apie 200 kg juodojo parako.

Renginiuose Santakoje ir Nemuno saloje budės bei saugumą užtikrins apie pusšimtis UAB „Kvintencija“ apsaugos darbuotojų. Renginių vietose bei jų prieigose budės ir sustiprintos policijos pajėgos. Paprastai Kaune budi 10–15 policijos patrulių ekipažų. Festivalio dienomis jų gretas papildys dar penki.

Atsakinga užduotis laukia Priešgaisrinės apsaugos tarnybos komandos, kuri įsikurs greta palapinių miestelio Santakoje. Čia autentiškose XIX a. pradžios palapinėse apsigyvens istorijos klubų nariai. Šie istorijos mylėtojai neieško patogumų ir siekia atkurti tokias gyvenimo sąlygas, kokios buvo prieš du šimtus metų. Daugelis rekonstruktorių miegos palapinėse ant šiaudų, šildysis ir gaminsis maistą ant įrengtų ugniakurų. Atvykusiems stovyklautojams bus išdalintas dūminis parakas, kad galėtų laiku pasiruošti mūšio inscenizacijai.

Šventės žiūrovai galės aplankyti stovyklavietę, pamatyti, kaip anksčiau įsikurdavo kariai, ką veikdavo laisvu laiku, valgydavo, kokia jų apranga ir ginklai, todėl organizatoriai ypatingą dėmesį sutelkia apsaugai nuo galimo gaisro.

Į šeštadienio, birželio 23-osios, renginius Nemuno saloje žiūrovai galės patekti pėsčiųjų tiltu iš S. Daukanto g. ir tiltu iš A. Mickevičiaus g. Nuo nelaimingų atsitikimų vandenyje dalyvius bei žiūrovus saugos trys ugniagesių kateriai. Čia pat rizikingiausiose vietose budės po du Greitosios medicinos pagalbos ekipažus, kurie suteiks pirmąją pagalbą vietoje. Dar vienas budintis ekipažas prireikus nukentėjusįjį išgabens į artimiausią ligoninę.

Dar kartą savo postus ir veiksmus operatyvinių tarnybų atstovai pasitikrins festivalio išvakarėse surengtose pratybose, kurios vyks jau realiose renginių vietose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA