Kaune buvo paminėta Pasaulinė mamų psichikos sveikatos diena: eisenoje dalyvavo daugiau 200 žmonių – Kas vyksta Kaune

Kaune buvo paminėta Pasaulinė mamų psichikos sveikatos diena: eisenoje dalyvavo daugiau 200 žmonių

V. Antanavičiaus nuotr.

Kaune, kaip ir dar 25 Lietuvos miestuose, gegužės 1 dieną vyko VŠĮ „Mama mums rūpi“ renginys, skirtas paminėti Pasaulinę mamų psichikos sveikatos dieną. Šio renginio tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į mamų po gimdymo emocinę sveikatą, skatinti visas mamas pasirūpinti savimi, užsiimti prevencija, psichologinio atsparumo stiprinimu.

Tyrimų duomenimis, 1 iš 5 moterų patiria psichikos sveikatos sunkumus po gimdymo. Jie gali pasireikšti kaip nerimas, pogimdyvinė depresija ar kitos psichinės būsenos, kurios gali paveikti mamos gebėjimą pasirūpinti savimi ir savo vaiku, atlikti kasdieninę veiklą. Tačiau dažnai mamos nedrįsta apie tai kalbėti. Renginio metu buvo akcentuojama, jog prašyti pagalbos nėra gėdinga, o prevenciškai veikia:

  • partnerio įsitraukimas ir dalyvavimas kartu pasiruošime gimdymui, gimdyme, kūdikio auginime;
  • socialiniai kontaktai, draugių ar palaikančios moterų bendruomenės turėjimas;
  • pilnavertė mityba, kokybiškas miegas, grynas oras, saulės šviesa, lengva fizinė veikla.

Todėl visus Pasaulinės mamų psichikos sveikatos dienos renginius apjungė ėjimai. Mamos su vaikučiais ir jas palaikantys žmonės rinkosi prie Kauno pilies, eisena žygiavo Neries krantine link Kauno Doko skverelio. Jaukiame medžių pavėsyje eisenos dalyvių laukė gaivinantys gėrimai ir vaišės, mankšta bei galimybė užmegzti nuoširdžius pokalbius, naujas pažintis ir pasimėgauti geru oru.

Ėjimo renginį Kaune organizavo VŠĮ „Mama mums rūpi“ ir šios organizacijos savanorės: psichologė Rūta Antanavičienė, kineziterapeutė Agnė Gylytė-Budreckienė ir dula po gimdymo Živilė Valančiauskienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA