Į Kauną atgabenta Šv. Adalberto relikvija | Kas vyksta Kaune

Į Kauną atgabenta Šv. Adalberto relikvija

BNS 2017/05/21 09:18
Šv. Jurgio Kankinio bažnyčios asmeninio archyvo nuotr.

Sekmadienį Kaune vyks iškilmės, per kurias Lenkijos Gniezno vyskupijos atstovai perduos broliams pranciškonams saugoti Šv. Adalberto relikviją.

„Šv.Adalberto relikvija – jo kūno dalelė, gauta Šv. Jurgio Kankinio bažnyčiai“, – BNS sakė brolis pranciškonas Rolandas Taučius.

Gniezno arkivyskupo dovanota šventojo kaulo dalis jau parvežta į Kauną, o sekmadienį vyks iškilminga ceremonija, kai ji bus atplukdyta senoviniu burlaiviu ir Rotušės aikštėje šv. Adalberto ordino riteriai bei Gniezno katedros klebonas oficialiai perduos relikviją bažnyčiai.

„Ji bus visą laiką altoriuje. Žmonės galės ateiti ir melstis prie šios relikvijos, prašyti užtarimo“, – sakė R.Taučius.

Šv. Adalbertas Vaitiekus yra pirmasis Lenkijos šventasis globėjas. Jis taip pat yra Prahos miesto globėjas, nes buvo Prahos vyskupas. Šv.Adalbertas kaip misionierius keliavo į Rytų Europą, dabartinės Lenkijos teritoriją, kur mirė kankinio mirtimi.

Šv. Jurgio Kankinio bažnyčia relikvijai saugoti pasirinkta, nes ji įsikūrusi Nemuno ir Neries santakoje, kuri senaisiais laikais, kuomet būdavo keliaujama laivais, buvo lyg vartai į Kauno miestą. Todėl Šv.Adalbertas būtų čia sustojęs, jeigu jam būtų pavykę pasiekti Lietuvos žemes.

Šv. Jurgio Kankinio bažnyčia yra viena seniausių Kauno bažnyčių. Ji ir šalia esantis vienuolynas Kaune pradėti statyti apie 1492-uosius, o baigti apie 1502 metus. Manoma, kad bažnyčios architektas buvo Mykolas Enkingeris (Dancingas), jis kūrė Šv. Onos ir Bernardinų bažnyčias Vilniuje.

Tai, drauge su Kauno pilimi, yra vienas didžiausių mūro pastatų kompleksų Kaune.

Bažnyčią Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincija perėmė 2005 metais. Nuo 2009 metų bažnyčioje ir vienuolyne pradėti restauracijos ir rekonstrukcijos darbai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA