Į Kauną atvyksta Juozo Miltinio dramos teatro spektaklis „Laukys“ – Kas vyksta Kaune

Į Kauną atvyksta Juozo Miltinio dramos teatro spektaklis „Laukys“

Gegužės 29 dieną, 19 val. Nacionaliniame Kauno dramos teatre įvyks Juozo Miltinio dramos teatro spektaklis „Laukys“ (rež. Olga Lapina). Tai pirmosios šio spektaklio gastrolės nuo pat jo premjeros 2022 metais.

Pasak kūrėjų, pirmuoju šio spektaklio istorijos šaltiniu tapo prekybos centre perskaitytas skelbimas. Jame buvo surašyti keliasdešimties žmonių vardai, pavardės, jų gimimo ir mirties datos. Šalia – kvietimas atsiliepti artimuosius, kurie galėtų atsiimti urną ir ją palaidoti.

Kasmet Vilniaus savivaldybė ir laidojimo paslaugas teikiančios įmonės organizuoja apie šimto vienišų žmonių laidotuves. Tai ligoninėse, savo namuose ar gatvėje mirę žmonės, kurių artimieji juos palaidoti atsisako, arba, dėl nutrūkusių santykių, apie mirtį sužino vėliau, pavyzdžiui, grįžę iš emigracijos ar kalėjimo. Dažnai šių mirusiųjų niekas nepasigenda, jų neieško, atvirkščiai – policija ir savivaldybių darbuotojai bando surasti artimuosius ir jiems pranešti apie mirties faktą, prašant mirusįjį palaidoti.

A. Gudo nuotr.

Tačiau režisierė O. Lapina akcentuoja, kad „Laukys“ nėra socialinis ar dokumentinis spektaklis, jame nepasakojama jokio konkretaus žmogaus istorija. „Vienišų žmonių laidotuvės čia suvokiamos kaip kultūrinė ir filosofinė tema, kaip klausimas gyviesiems. Tai meninis bandymas nedramatizuojant, nieko neteisiant ir neieškant vienareikšmiškų atsakymų mąstyti apie vienišumą, mirtį ir nuolatinį laukimą kaip kiekvieno iš mūsų temą“, – sako O. Lapina.

A. Gudo nuotr.

Spektaklis „Laukys“ – tai išskirtinio vizualumo ir ypatingo muzikinio jautrumo kupina istorija apie žmogaus pradžią ir jo pabaigą. Apie bendruomenę, išlydinčią žmogų ten, kur jis niekada nesibaigia. Neįprastos formos kūrinyje pasakojama apie atsisveikinimo, gedėjimo ir laukimo jausenas, pavirstančias subtiliais poetiniais ir filosofiniais vaizdiniais.

Spektaklis įvertintas 2022 m. Auksiniu scenos kryžiumi „aktorių ansamblio“ kategorijoje bei nominuotas už režisūrą, choreografiją bei scenografijos ir kostiumų dizainą.

Kartu su O. Lapina spektaklį kūrė dramaturgas Mindaugas Nastaravičius, scenografijos, kostiumų ir šviesų dailininkė Renata Valčik, choreografė Agnietė Lisičkinaitė, kompozitorius Tomoo Nagai, vaizdo projekcijų autorius Dinas Marcinkevičius, šviesų dailininkės asistentas Paulius Jakubėnas, režisieriaus asistentė Sandra Juzėnienė. Spektaklyje vaidina Ieva Brikė, Kamilė Galkutė, Dainius Jankauskas, Albinas Kėleris, Rokas Pijus Misiūnas, Mantas Pauliukonis, Urtė Povilauskaitė, Jolita Skukauskaitė, Joris Zaliauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA