Kur pavojaus atveju slėpsis Kauno meras ir savivaldybės darbuotojai? | Kas vyksta Kaune

Kur pavojaus atveju slėpsis Kauno meras ir savivaldybės darbuotojai?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Visuomenei diskutuojant dėl galimų priedangų pavojaus atveju, paaiškėjo, jog specialių patalpų tokiam atvejui neturi ir Kauno valdžia. Ekstremalios situacijos atveju, Kauno savivaldybės atstovai turėtų slėptis pastato rūsyje.

Remiantis galiojančiu Lietuvos Respublikos krizių valdymo ir civilinės saugos įstatymo 28 straipsniu, „Gyventojai, kurie užtikrina valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų veiklą ekstremaliųjų situacijų ar karo metu arba turi jiems priskirtų būtinų užduočių, nuo jų gyvybei ir sveikatai atsiradusių pavojingų veiksnių laikinai apsaugomi slėptuvėse.“

Taip pat, 2023 metais įsigaliojusio įstatymo redakcijoje minima, jog „Statant naują visuomenės poreikiams naudojamą pastatą (išskyrus religinės paskirties), kuriame vienu metu gali būti daugiau kaip 100 žmonių, arba aukštybinį (daugiau kaip 5 aukštų) daugiabutį gyvenamąjį namą, jame ar jo priklausinyje (-iuose) turi būti suprojektuota (-os) ir įrengta (-os) šio įstatymo 2 straipsnio 31 dalyje nurodytus reikalavimus atitinkanti (-ios) patalpa (‑os).“

Nors įstatymas naujas, bet ką pavojaus atveju darytų Kauno savivaldybės atstovai ir darbuotojai bei kur krizinių situacijų metu slėptųsi miesto meras?

Situaciją portalui „Kas vyksta Kaune“ pakomentavusi Kauno miesto savivaldybės administracijos Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja Raminta Jančauskaitė teigė, jog specialių slėptuvių savivaldybės pastate nėra.

„Pagal Statybos techninį reglamentą, slėptuvės turi būti įrengiamos pastatui ar patalpoms, kuriuose dirbs gyventojai, užtikrinantys valstybės ir savivaldybių institucijų funkcionavimą, atliekantys būtinąsias užduotis ekstremaliųjų situacijų ar karo metu. Tokiuose objektuose ateityje ir turės būti projektuojamos slėptuvės.

Kauno miesto savivaldybės pastate, statytame dar tarpukariu, nėra įrengta jokių specialių slėptuvės patalpų, skirtų administracijos darbuotojams bei vadovams. Jie, esant poreikiui, galėtų slėptis pastato rūsyje esančiose patalpose kaip ir kitų administracinių pastatų darbuotojai“, – teigė ji.

R. Jančauskaitės teigimu, šiuo metu jokių papildomų specialų lėšų specialioms slėptuvėms nėra skiriama.

„Kaip veiks, kur dirbs savivaldybės administracija krizės ar ginkluoto konflikto atveju, informacija yra įslaptinta ir neviešinama“, – informavo ji.

Primename, jog Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė anksčiau minėjo, jog priedangų Lietuvoje užtektų vos 30 proc. gyventojų.

Verslininkai siūlo savo saugumu pasirūpinti patiems ir priedangas įsirengti savo namuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA