Į Lietuvą atvyksta tūkstančiai karių – technika judės keliais, geležinkeliais ir oru | Kas vyksta Kaune

Į Lietuvą atvyksta tūkstančiai karių – technika judės keliais, geležinkeliais ir oru

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Balandžio 19-21 dienomis bus pradėtas gausus karių ir karinės technikos vienetų, dalyvausiančių tarptautinėse NATO pratybų „Steadfast Defender 24“ dalyse „Saber Strike“ ir „Grand Quadriga“ bei bendrose Lietuvos ir Lenkijos lauko taktikos pratybose „Brave Griffin 24/II“, perdislokavimas į Lietuvą. Vyks aktyvus karinės technikos judėjimas, kai į dislokacijos vietas kariai vyks keliais, oro transportu ir geležinkeliais, o didelių gabaritų ratinių ir šarvuotų transporto priemonių kolonos bus lydimos Karo policijos.

Balandžio 19 d. iš Lenkijos per Budzisko-Kalvarijos postą atvyks Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) kariuomenės kariai ir technika, dalyvausianti pratybose „Saber Strike“. Apie 600 JAV karių ir 120 vnt. ratinės technikos kirtę pasienio postą judės į Kauno intermodalinį terminalą, o vėliau pratyboms persikels į Gen. Silvestro Žukausko poligoną Pabradėje. Šiose pratybose sausumos pajėgų elementai bus perkeliami iš vieno regiono į kitą, sustiprinami esami pajėgumai ir organizuojami mokymai, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime žiniasklaidai.

Lygiagrečiai balandžio 19-21 d. vyksta Vokietijos Bundeswehro 2 divizijų karių ir technikos judėjimas į Lietuvos teritoriją, ruošiantis pratybos „Grand Quadriga 2024“. Pirmieji kariai į Lietuvą atvyks balandžio 19 d. oro keliu. Tuo tarpu karinė technika į pratybų vietą Gen. Silvestro Žukausko poligone atvažiuos iš Kauno intermodalinio terminalo, prieš tai į jį atvykę geležinkeliu per Mockavos ir Šeštokų geležinkelio stotis. Pratyboms, kurios orientuotos į 2 divizijų perdislokavimą iš centrinio Europos regiono į rytinį, į Lietuvą atvyks virš 3 tūkst. Vokietijos karių bei 200 vienetų karinės technikos, tarp jų „Leopard“ tankai, pėstininkų kovos mašinos „Puma“ ir „Boxer“.

Balandžio 21-26 d. vyks bendros Lietuvos ir Lenkijos lauko taktikos pratybos su aviacijos elementu „Brave Griffin 24/II“, kuriose dalyvaus ir sąjungininkai iš JAV bei Portugalijos. Lietuvos Didžiojo Etmono Jono Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ bei Portugalijos kariuomenės rotacinių pajėgų kariai šiuo metu atlieka taktinį žygį iš savo nuolatinių dislokacijos vietų Žemaitijos regione link vadinamojo „Suvalkų koridoriaus“, kur balandžio 20 d. susijungs su Lenkijos ir Lietuvoje dislokuotomis JAV pajėgomis, ir treniruosis pagal dvišalį Lietuvos ir Lenkijos „Oršos planą“.

Lietuvos kariuomenė balandžio – birželio mėnesiais vykdys vieną didžiausių ir intensyviausių karinio rengimo pratybų ciklų, kuriame dalyvaus per 20 tūkstančių Lietuvos ir sąjungininkų karių, tūkstančiai karinės technikos vienetų. Visų pratybų tikslas – išbandyti Vilniaus viršūnių susitikime patvirtintus NATO regioninius gynybos planus, užtikrinant greitą pajėgų perdislokavimą iš vienos valstybės į kitą ir pasiųsti aiškią atgrasymo žinią priešui apie tvirtą NATO narių ryžtą ir įsipareigojimus kolektyvinei gynybai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA