Skaitmeninis kultūros turinys šiuolaikinės visuomenės poreikiams: kviečia pasinaudoti finansavimo galimybe | Kas vyksta Kaune

Skaitmeninis kultūros turinys šiuolaikinės visuomenės poreikiams: kviečia pasinaudoti finansavimo galimybe

J. Elinsko (DELFI), R. Tenio nuotr.

Skaitmeninių technologijų plėtra atveria naujas galimybes įvairiose srityse, įskaitant ir kultūrą. Kultūros turinio skaitmeninimas tampa vis aktualesnis, siekiant išsaugoti ir populiarinti Lietuvos kultūros paveldą, padidinti jo prieinamumą visuomenei. Be to, skaitmeninės technologijos gali būti naudojamos kuriant naujas, inovatyvias kultūros pažinimo bei patyrimo formas, kurios padeda pasiekti daugiau tikslinių grupių, pritaikant jas ir žmonėms su negalia.

Tikimasi, kad skaitmeniniai ir suskaitmeninti kultūros ištekliai, kultūros ir kūrybinių industrijų produktai, šiuolaikinis kultūros turinys, kaip pridėtinę vertę turintis atvirų duomenų resursas, ateityje bus vis plačiau panaudojamas turizmo ir verslo sektorių plėtrai, visuomenės švietimo, edukacijos, mokslinių tyrimų ir kitais visuomenės pažangos tikslais, teigiama Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos pranešime.

Kultūros ministerija skaitmeninių ir (ar) suskaitmenintų kultūros išteklių valdytojus kviečia pasinaudoti finansavimo galimybe ir iki gegužės 31 d. teikti projektų įgyvendinimo planus kultūros turinio skaitmeninimui, siekiant kurti šiuolaikinio vartotojo poreikius atitinkančius produktus ir paslaugas.

Galimi pareiškėjai yra viešieji juridiniai asmenys, kurie yra skaitmeninių ir (ar) suskaitmenintų kultūros išteklių valdytojai. Galimi partneriai – kultūros, meno ar kūrybinių industrijų, mokslo sričių viešieji juridiniai asmenys.

Bendra kvietimo suma – 2 mln. 678 tūkst. eurų iš ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų. Didžiausia galima skirti finansavimo lėšų suma projektui įgyvendinti yra 200 tūkst. eurų.

Siekiama, kad įvykdžius pagal šį kvietimą finansuotus projektus, panaudojant skaitmeninius ir suskaitmenintus kultūros išteklius, būtų sukurtas naujas turinys: skaitmeninės kolekcijos, virtualios ekskursijos, edukaciniai žaidimai vaikams ir jaunimui. Taip pat skatinamas audiovizualinių kūrinių (kino, muzikos) pateikimas įvairioms tikslinėms auditorijoms interaktyviomis formomis, siekiama, kad tokie produktai būtų įdomūs įvairioms visuomenės grupėms, turėtų paklausą švietimo bendruomenėje, tiek moksleiviai, tiek mokytojai galėtų naudoti šį turinį kaip papildomą pažinimo priemonę formaliajame ir neformaliajame ugdyme. Taip pat tikimasi, kad dalis tokio turinio bus pritaikyta žmonėms su negalia, pavyzdžiui, panaudojant gestų kalbą. Visas sukurtas turinys bus talpinamas „E.kultūros“ platformoje, tokiu būdu bus lengvai prieinamas vienoje vietoje.

Kvietimas paskelbtas pagal 2021–2030 metų Kultūros ministerijos Kultūros ir kūrybingumo plėtros programos pažangos priemonės „Investicijos į kultūros išteklių skaitmeninimą ir prieinamumą“ aprašo veiklą „Kultūros turinio skaitmeninimas, siekiant kurti šiuolaikinio vartotojo poreikius atitinkančius produktus ir paslaugas (konkursas)“.

Investicija finansuojama „Naujos kartos Lietuva“ plano lėšomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA