Gimtadienio proga Kauno Italjankoje vyko nuožmios viduramžių riterių kovos (foto) | Kas vyksta Kaune

Gimtadienio proga Kauno Italjankoje vyko nuožmios viduramžių riterių kovos (foto)

Moderato Patašini 2024/04/14 12:42
/ Moderato Patašini nuotr.

Gimtadienis. Kiekvienas pagal savo išgales juos mini savaip – kas kukliame draugų ir artimųjų ratelyje, kas prabangiame restorane ar kokioje nors kaimo sodyboje.

Kovojo su sūnumi

Kai kas pasikviečia garsius ir, aišku, kuo brangesnius atlikėjus. Sumoka jiems tūkstantines sumas… Tačiau galima ir kitaip.

Kaunietis, iš prigimties žemaitis žurnalistas Pranas Šarpnickis sugalvojo kur kas originaliau.

Savo namų Žaliakalnyje (tarpukariu buvusioje Italjankoje) ant šlaito esančioje terasoje jis svečiams su sūnumi Marku surengė, kaip kai kas iš svečių juokais pavadino, improvizuotą „Žalgirio“ mūšį.

/ Moderato Patašini nuotr.

Su tikrais, sveriančiais daugiau nei 30 kilogramų šarvais bei specialia galvos, krūtinės ir kojų apsauga, kalavijais ir su tikrais prakaito upeliais…

Šie šarvai nėra butaforiniai – tai autentiškų XIV-XV a. radinių rekonstrukcijos.

„Senstam, metai savo daro, tad pagalvojau, kol dar galiu nulaikyti rankose kalaviją, kodėl neparodyti to, ką sugebu“, – šypsojosi gimtadienio kaltininkas.

Prieš gimtadienį prasiskėlė galvą

Beje, jis su sūnumi priklauso jau daugiau nei 20 metų veikiančiam Kauno Viduramžiai LT klubui, tad „švaistytis“ kalaviju jiems nėra jokia naujiena. Tačiau net ir turint patirties treniruotėse visko atsitinka.

Gimtadienio išvakarėse treniruočių salėje kalaviju smūgiuojant į didžiulę padangą šis netikėtai atšokęs trinktelėjo į kaktą.

„Grįžau namo kruvinu veidu, gerokai išgąsdindamas žmoną“, – šypsojosi Pranas.

Prakaitas žliaugia upeliais

Po kruopščiai užsidėtų šarvų ir apsaugos terasoje prasidėjo išties nuožmi kova. Šiose dvikovose, kaip ir statybose, visko pasitaiko, tad svečiai buvo paprašyti atsitraukti per saugų atstumą.

Kaip ir senovėje išlydint vyrą į mūšį, taip ir dabar Prano žmona Jūratė jį pabučiavo ir palinkėjo sėkmės bei sveikam sugrįžti į namus. To paties palinkėjo ir sūnui.

/ Moderato Patašini nuotr.

Po daugiau nei valandą trukusios parodomosios kovos, su keliomis trumpomis atokvėpio minutėmis, kuri, beje, pasibaigė taikiai, lygiosiomis, nusiėmus šarvus abiejų riterių apatiniai marškiniai buvo šlaput šlaputėliai nuo prakaito.

„Nesunku įsivaizduoti, kokie būna riteriai tikrose kovose per karščius Hansa dienose“, – šypsojosi P. Šarpnickis.

Kad tai išties reikalaujantis daug ištvermės sportas įsitikino ir keletas į gimtadienį susirinkusių svečių. Po fotosesijos, užsidėję šarvus ir apsaugą, kai kurie po keleto minučių vos begalėjo smūgiuoti keliolika kilogramų sveriančiu kardu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA