Seimo komitetas gesina idėją elektronines cigaretes pirkti tik vaistinėse ir su receptu | Kas vyksta Kaune

Seimo komitetas gesina idėją elektronines cigaretes pirkti tik vaistinėse ir su receptu

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2024/03/27 14:46
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Parlamentinis Sveikatos reikalų komitetas siūlo Seimui atmesti iniciatyvą elektroninėmis cigaretėmis prekiauti tik vaistinėse ir tik gavus gydytojo receptą.

Komitetas trečiadienį nepritarė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms: už balsavo keturi komiteto nariai, prieš penki, o susilaikė vienintelis jo pirmininkas Antanas Matulas.

Kelios dešimtys parlamentarų siūlė keisti prekybos elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis tvarką – naujovę įkvėpė Australijos pavyzdys, kur siekiant padėti žmonėms išsigydyti nuo priklausomybės tabakui leista e. cigaretėmis prekiauti tik vaistinėse ir paskyrus gydytojui.

„Projektu bandoma spręsti problemą, kuri turbūt ne dėl mūsų politikų kaltės buvo pražiūrėta… visame pasaulyje ji iškilo ir išsivystė gana netikėtai, turbūt mes nė vienas negalėjome prognozuoti, kad tokiu greičiu šie produktai išplis rinkoje ir kad taps tokie populiarūs, o prekybininkai apeidinės ribojimus“, – komitete sakė vienas pakeitimų iniciatorių „valstietis“ Aurelijus Veryga.

Konservatoriaus Lino Slušnio įsitikinimu, nurodymas tokias cigaretes pirkti tik vaistinėse ir su receptu neduotų naudos.

„Ir dabar vaikai negali savarankiškai įsigyti, bet jie turi tuos įrenginius. Vienoje kažkurioje prekybos grandyje yra niekšeliai suaugusieji, kurie mielai jiems tuos įrenginius parduoda“, – teigė parlamentaras.

„Nepakankamai darome nei užkardant, nei gaudant suaugusiuosius, kurie neteisingai daro“, – pridūrė Mindaugas Puidokas.

Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė Alma Astafjeva mano, kad politikų noras perkelti prekybą į vaistines visuomenei ir ypač jauniems žmonėms neš klaidingą žinią, kad elektroninės cigaretės galimai saugios, nes gydytojai išrašo receptus, vadinasi, jos gydo.

Jaunųjų gydytojų asociacijos narys Rokas Liaugaudas teigė, kad tokiu atveju Seimas užkrautų didelę biurokratinę naštą šeimos gydytojams.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkės Kristinos Nemaniūtės-Gagės teigimu, politikams norint papildyti vaistinių lentynas į jas reikia dėti ne elektronines cigaretes, o veterinarinius vaistus.

Nacionalinės tabako asociacijos atstovas Arnas Neverauskas prognozavo, kad elektroninių cigarečių prekybą perkėlus į vaistines, tokie produktai nebūtų apmokestinami akcizu ir todėl valstybė į biudžetą nesurinktų milijonų eurų pajamų.

Pasak jo, Australijoje, iš kurios Lietuva nori perimti praktiką, 90 proc. gyventojų vartoja be recepto įsigytus šiuos rūkalus.

„Vadinasi, įsigytus iš nelegalios rinkos“, – komitete sakė A. Neverauskas.

Tabako ir susijusių gaminių prekybos įmonių asociacijos atstovas Mindaugas Janulionis irgi pabrėžė išaugsiančią šešėlinę rinką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA