Jau nuo pirmadienio – svarbūs pokyčiai vairuotojams | Kas vyksta Kaune

Jau nuo pirmadienio – svarbūs pokyčiai vairuotojams

delfi.lt / Eglė Utkienė 2024/03/27 08:29
Asociatyvi / D. Biržiečio nuotr.

Belaukiant Velykų svarbu ruoštis ir artėjantiems pokyčiams šalies keliuose. Jau kitą savaitę įsigalioja svarbūs pakeitimai vairuotojams. Keičiantis Kelių eismo taisyklių reikalavimams saugaus eismo ekspertai atkreipė dėmesį, kam vairuotojai turėtų skirti daugiausia dėmesio.

Vairuotojams svarbu prisiminti, kad jau antrąją Velykų dieną šalies magistraliniuose keliuose ir greitkeliuose keičiasi maksimalus leistinas greitis Nuo balandžio 1 iki spalio 31 dienos lengvųjų automobilių, motociklų ir triračių vairuotojai gali važiuoti maksimaliu 120 km/val. greičiu, o magistralėse – 130 km/val. greičiu.

Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad atėjus balandžiui keičiasi ne tik greičio ribojimai minėtuose keliuose, tačiau ir prasideda vasarinių padangų sezonas.

Vairuotojai, kurie žiemos metu naudoja dygliuotas padangas, turėtų susirūpinti, mat pagal galiojančias Kelių eismo taisykles, dygliuotos padangos gali būti eksploatuojamos iki balandžio 10 dienos (neįskaitant). Vairuotojai, iki šios dienos nepasikeitę padangų į vasarines arba dyglių neturinčias kitas padangas, gali sulaukti baudos nuo 50 iki 100 eurų.

Skubėti nereikia

Nors sinoptikai žada, kad margučius ridensime termometrų stulpeliams pakilus iki kone 20 laipsnių šilumos, saugaus eismo ekspertai pataria pernelyg neskubėti žiemines padangas keisti vasarinėmis. Iškart po Velykų dar gali pasirodyti šlapių snaigių, tad tiems, kurie savo keliones pradeda labai anksti, reikėtų įvertinti, ar nebūtų saugiau dar truputį palaukti.

Negana to, šiemet vasarinių padangų sezonas beveik sutampa ir su vasaros laiko įvedimu. Būtent kovo 31 dieną įsigalios vasaros laikas – laikrodžių rodykles reikės pasukti viena valanda į priekį.

Tai reiškia, kad anksti išvažiuojantys vairuotojai vėl gali namus palikti vis dar vyraujant tamsai ir žemesnei temperatūrai. Anksti važiuojantiems užmiesčio keliais reikėtų tinkamai įvertinti kelio būklę ir atsižvelgiant į tai pasirinkti saugų važiavimo greitį.

Daugėja eismo dalyvių

Nors jau septintus metus motociklininkams suteikiama teisė į gatves išvažiuoti nuo kovo 1-osios, patys motociklininkai teigia, kad įvertindami tai, jog kovo mėnesį asfaltas būna vis dar šaltas, didžioji dalis „plieninių žirgų“ gerbėjų į gatves išrieda vėliau.

Neretai ši data sutampa ir su oficialiu vasarinių padangų sezonu, tad vairuotojams – tiek automobilių, tiek motociklų – patariama išlikti budriais ir ypač daug dėmesio aplinkai skirti manevruojant.

Žiemą dauguma automobilių vairuotojų įpranta eisme dalyvauti be smulkesnių transporto priemonių aplinkui, tad saugaus eismo ekspertai ragina prisiminti, kad bet kurią akimirką šalia gali važiuoti motociklininkas, kelio kraštu riedėti dviratininkas ar elektrinio paspirtuko vairuotojas, todėl sėdintys prie vairo turėtų būti gerokai atidesni.

Ne paslaptis, kad kai kurie automobilių vairuotojai taip pat į gatves išvažiuoja tik tuomet, kai prasideda vasarinių padangų sezonas, todėl siekiant užtikrinti eismo saugumą, tokiems vairuotojams patariama neskubėti ir nepervertinti savo galimybių. Toks pat patarimas galioja ir neseniai A ar B kategorijos vairuotojo pažymėjimus įgijusiems vairuotojams.

Laukia daugiau patikrinimų

Balandį – balandžio viduryje – aplinkosaugininkai pradės vykdyti automobilių taršos patikrinimus, tad kiekvienas vairuotojas turėtų prisiminti, kaip elgtis pastebėjus stabdantį pareigūną.

Stabdant tikrinančiam pareigūnui transporto priemonės vairuotojas privalo sustabdyti automobilį kelio dešinėje kelio pusėje, kelkraštyje . Keliuose, kur eismui abiem kryptimis yra numatytos ne daugiau kaip 4 eismo juostos, vairuotojas privalo sustoti dešiniajame kelkraštyje, o kai jo nėra – prie dešiniojo važiuojamosios dalies krašto.

Keliuose su skiriamąja juosta vairuotojas privalo sustoti tik ta pačia kryptimi kaip judančios transporto priemonės. Visais atvejais sustojęs vairuotojas turi įjungti avarinę šviesos signalizaciją ir automobilyje sulaukti tikrinančio pareigūno.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA