Daugiau detalių apie Kaune rastą moterį ir naujagimį: pagalbą į apleistą namą iškvietė ranka moję praeiviai | Kas vyksta Kaune

Daugiau detalių apie Kaune rastą moterį ir naujagimį: pagalbą į apleistą namą iškvietė ranka moję praeiviai papildyta informacija apie moters ir kūdikio būklę

ELTA / Ingrida Steniulienė 2024/03/26 10:24
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaune, apleistame name, rasta jauna moteris su pagimdytu kūdikiu, abu jie paguldyti į Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos kliniką, jų būklė stabili, pavojus gyvybėms negresia, Eltą informavo klinikos.​

Kaip jau rašyta, Policijos departamentas pranešė, kad pirmadienio pavakarę, 16.38 val., Kaune, apleistame name, rasta 21 metų moteris ir jos naujagimis.

Moteris paaiškino, kad sekmadienį pagimdė sūnų, tačiau su savimi neturi mobiliojo ryšio priemonės, todėl negalėjo išsikviesti pagalbos.

Moteris su naujagimiu paguldyti į ligoninę.

Kauno apskrities policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė Eltai sakė, kad, važiuodami Tunelio gatve, pareigūnai pamatė jiems mojančius asmenis. Tunelio gatvė yra arčiau miesto centro, netoli miesto autobusų ir traukinių stoties.

„Situacija nekasdienė ir iškvietimas nekasdienis. Kaip paaiškėjo, jie mojo tam, kad praneštų apie pastebėtą moterį, kuri galimai pagimdė naujagimį. Taip šįkart buvo pranešta pareigūnams, informacija mus pasiekė. Apie situaciją buvo informuoti medikai, vaiko teisių tarnybos atstovai“, – Eltai sakė policijos atstovė.

Naujagimį pagimdžiusi moteris buvo registruota Vilniaus apskrityje.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja Dalia Drungelienė Eltą informavo, kad vaiko teisių gynėjai gavo pranešimą iš policijos dėl kūdikio, rasto kartu mama.

„Nedelsiant buvo pasirūpinta, kad mažylis ir mama patektų pas medikus, kurie jų sveikata rūpinasi iki šiol. Kol kas su mama dėl jos sveikatos būklės pabendrauti nepavyko, tačiau artimiausiu metu vaiko teisių gynėjai vyks į gydymo įstaigą ir vertins vaiko situaciją. Šiuo metu vaikas yra saugus. Anksčiau šeimai pagalba nebuvo teikta“, – sakė ji.

Policija surinko medžiagą dėl piktnaudžiavimo tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis. Pasak O. Vaitkevičienės, pareigūnai dabar tikslina aplinkybes.

Tas, kas piktnaudžiavo tėvo, motinos, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis fiziškai ar psichiškai gniuždydamas vaiką, palikdamas jį ilgą laiką be priežiūros ar panašiai žiauriai elgdamasis su vaiku, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

„Geriausia, kaip galime padėti žmogui, kuriam reikalinga pagalba – tai būti dėmesingi. Neseniai pagimdžiusiai mamai, vaikelį auginančiai moteriai ar bet kuriam kitam, su sunkumais susidūrusiam, yra ypač reikšminga artimųjų, specialistų, visuomenės parama. O mūsų atidumas šalia esančiam vaikui ar suaugusiam žmogui, jautrumas bei empatija kartais gali išgelbėti net gyvybę“, – sako vaiko teisių gynėjai.

Kilus klausimams, galima žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant Skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112.

Kur kreiptis emocinės (psichologinės) pagalbos

Emocinės pagalbos tarnyba Kontaktai
„Jaunimo linija“ 8 800 28888
(visą parą)
www.jaunimolinija.lt
„Vaikų linija“ 116 111
Kasdien 11:00 - 23:00
www.vaikulinija.lt
„Linija Doverija“
paaugliams ir jaunimui
(parama teikiama rusų kalba)
8 800 77277
II - VI 16:00 - 20:00
(išskyrus valstybės švenčių dienas)
„Pagalbos linija moterims“ 8 800 66366
(visą parą)
pagalba@moteriai.lt
„Vilties linija“ suaugusiems 116 123
(visą parą)
www.viltieslinija.lt
vilties.linija@gmail.com
​„Tu ne vienas“ pagalbos linija www.tunevienas.lt
„Sidabrinė linija“
draugystė, bendravimas ir pagalba telefonu garbaus amžiaus žmonėms
8 800 80020
Darbo dienomis 8:00 - 20:00
www.sidabrinelinija.lt
pasikalbekime@sidabrinelinija.lt
Krizinio nėštumo centras
Nemokama pagalba teikiama gyvai, telefonu, internetu. Priklausomai nuo pagalbos poreikio, pagalbą teikia šie specialistai: psichologai, teisininkai, socialiniai darbuotojai, ginekologai, dulos, žindymo specialistės.
Pagalba galima visoje Lietuvoje.
+370 603 57912
Darbo dienomis 09:00 - 17:00
www.neplanuotasnestumas.lt
pagalba@neplanuotasnestumas.lt
Krizių įveikimo centras
Skubi, nemokama ir anonimiška psichologinė pagalba išgyvenantiems psichologinę krizę.
+370 640 51555
Darbo dienomis 16:00 - 20:00
Šeštadieniais 12:00 - 16:00
www.krizesiveikimas.lt
info@krizesiveikimas.lt
Facebook Messenger
Skype susirašinėjimas
Skype skambutis
Mobilioji psichologinių krizių įveikimo komanda
Nemokama pagalba organizacijoms ir šeimoms, įvykus kriziniams atvejams (po savižudybės, žmogaus mirties, dingimo, avarijų ir t.t.). Konsultuoja įmonių vadovybes gyvai ar nuotoliu.
1815
kriziukomanda.lt
Programėlė „Pagalba Sau“ ne tik padeda stebėti savo būseną, bet ir suteikia informaciją, kur kreiptis ar nukreipti kitą, prireikus pagalbos.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA