Seime – planai nepel­no or­ga­ni­zacijoms atkurti teisę į sovietų atimtą nuosavybę | Kas vyksta Kaune

Seime – planai nepel­no or­ga­ni­zacijoms atkurti teisę į sovietų atimtą nuosavybę

BNS / Jūratė Skėrytė 2024/03/24 18:55
Asociatyvi / J. Kulakausko nuotr.

Parlamentarai šią savaitę pradėjo svarstyti siūlymą atkurti nuosavybės teises į nekilnojamąjį turtą tarpukariu Lietuvoje veikusioms nepelno organizacijoms.

Už specialų tai numatantį įstatymo projektą per pateikimo procedūrą balsavo 61, prieš keturi, susilaikė 36 Seimo nariai.

„Šiuo įsta­ty­mo pro­jek­tu sie­kia­ma su­da­ry­ti są­ly­gas pel­no ne­sie­kian­čioms or­ga­ni­za­ci­joms, ku­rių ne­kil­no­ja­ma­sis tur­tas bu­vo na­cio­na­li­zuo­tas SSRS okupa­ci­jos me­tais, at­kur­ti nuo­sa­vy­bės tei­ses į šį tur­tą“, – sakė vienas iš jo autorių konservatorius Valdas Rakutis.

Politiko teigimu, to­kios or­ga­ni­za­ci­jos sa­vo tur­tą Lat­vi­jo­je, Es­ti­jo­je jau yra at­ga­vusios.

„Sa­ky­ki­me, kor­po­ran­tai, nu­vy­kę pas sa­vo ko­le­gas į Tar­tu uni­ver­si­te­tą, į Ta­li­ną ar į Ry­gą, mė­gau­ja­si sve­tin­gu­mu, nes juos ko­le­gos pri­ima rū­muo­se, kuriuos kai ku­riuos jie yra su­kū­rę ir nuo XIX am­žiaus pa­bai­gos. Mes kaž­ko­dėl nie­kaip to pa­da­ry­ti ne­ga­li­me, at­ras­da­mi vie­ną ar ki­tą pre­teks­tą“, – kalbėjo parlamentaras.

Jis priminė, kad religinėms, žydų bendruomenėms jau taikyta restitucija. Savo turto yra atgavusi ir Lietuvos šaulių sąjunga.

V. Rakutis pripažino nežinantis, kiek organizacijų gali pareikšti teisę atgauti nuosavybę, bet svarstė, kad tokių gali būti nemažai. Anot jo, daugiausia neaiškumo gali kilti dėl Vilniaus krašto, kuris tarpukariu priklausė Lenkijai.

Kaip pavyzdį, kas galėtų pretenduoti atkurti nuosavybę, parlamentaras minėjo kor­po­ra­ci­ją „Neo-Lit­hu­a­nia“, Lie­tu­vos at­ei­ti­nin­kų fe­de­ra­ci­ją.

„Jei­gu mes pra­dė­si­me ši­tą pro­ce­są, tai bū­si­me tei­sūs prieš žmo­nes, ku­rie kū­rė tą vi­suo­me­ni­nį tur­tą, au­ko­jo pi­ni­gus ne­oli­tu­a­nų rū­mų sta­ty­bai ar­ba at­ei­ti­nin­kų. Ne­už­mirš­ki­me, kad tos or­ga­ni­za­ci­jos te­be­vei­kia ir už­sie­nio vals­ty­bė­je, ir Jung­ti­nė­se Ame­ri­kos Vals­ti­jo­se. Tai yra di­džiu­lės or­ga­ni­za­ci­jos. Mes, Sei­mas, šiuo at­ve­ju pa­ro­dy­tu­me ge­rą va­lią“, – tvirtino politikas.

Projektu siūloma nuosavybės teisę į nekilnojamąjį turtą atkurti visoms pelno nesiekiančioms organizacijoms, kurios teisėtai veikė Lietuvoje iki 1940 metų birželio 15 dienos ir atsikūrė arba tęsia savo veiklą Lietuvoje po 1990 metų kovo 11 dienos, jeigu joms nebuvo grąžintas turtas, nesumokėta kompensacija.

Tokios organizacijos juridinio asmens teises privalėtų būti įgijusios iki 2019 metų sausio 1 dienos.

Taip pat numatyta, kad politinės partijos pagal šį įstatymą atgauti nuosavybės negalėtų.

Prašymus dėl nuosavybės teisių atkūrimo nepelno organizacijos galėtų pateikti iki 2028 metų gruodžio 31 dienos.

Toliau projektą svarstys Seimo komitetai, į plenarinių posėdžių salę jis turėtų grįžti birželį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA