Kauno moksleiviai šaškių paslapčių mokėsi iš ryšininko | Kas vyksta Kaune

Kauno moksleiviai šaškių paslapčių mokėsi iš ryšininko

Organizatorių nuotr.

Savaitgalį Kaune, Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje, vyko ypatingas šaškių turnyras: šaškių žaidimo meno moksleiviai bei suaugusieji galėjo semtis iš ryšininko – pogrindininko Jono Arbačiausko, kadaise šaškėmis žaidusio su pačiais partizanų vadais. 25-is kartus jau vykęs istorinis turnyras pirmą kartą atkeliavo į Kauną ir dedikuotas partizano Juozo Lukšos Daumanto atminimui.

Šaškių partijos palėpėje ant šieno

Šiandien Kaune, netoli Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus gyvenantis Jonas Arbačiauskas gimė ir užaugo Alytaus rajone. Būtent čia, tėvų sodyboje, dar būdamas paaugliu jis susipažino su partizanų vadu Adolfu Ramanausku–Vanagu, kuris kurį laiką slapstėsi Jono tėvų, kurie buvo ūkininkai sodyboje.

„Adolfas Ramanauskas-Vanagas nakvodavo mūsų sodybos palėpėje, ant aukšto, tarp šieno. Ten ir dirbdavo, rašydavo. Kartais nesibaigiančios slapstymosi valandos prailgdavo, todėl jis mane ne sykį kvietėsi pažaisti šaškėmis, šachmatais, kuriuos, kaip ir jis, labai mėgau“, – apie partijas su legendiniu partizanų vadu pasakoja Jonas Arbačiauskas.

Organizatorių nuotr.

Ši, prie lentos užsimezgusi draugystė, nuvedė ir į didžiausius Jono gyvenimo iššūkius: 1954 m., būdamas vos aštuoniolikos metų, Jonas Adolfui Ramanaskui–Vanagui padėjo gauti netikrus pasus, įgyvendindavo ir kitas pavestas užduotis, nuolat bendravo su įvairias partizanais, tarp jų – ir Juozas Lukša Daumantas, kuris taip pat yra nakvojęs Arbačiauskų sodyboje. Būtent Juozo Lukšos Daumanto garbei šį kartą ir skirtas į Kauną iš Dzūkijos atkeliavęs turnyras.

Šaškės moko lyderystės ir sprendimų priėmimo

Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus kaip turnyro vieta pasirinktas ne atsitiktinai – tai ne tik galimybė su šaškėmis ir Lietuvos istorija supažindinti ne tik suaugusius ir moksleivius, bet ir išskirtinė ugdymo įstaiga ruošianti ateities lyderius: šalia bendrojo lavinimo, moksleiviai įgyja ir teisės bei karybos pagrindų.

„Šaškių žaidimas yra puiki neformaliojo ugdymo priemonė padedanti lavinti greitą sprendimo priėmimą, strateginį mąstymą: ne veltui šį žaidimą visais laikais mėgo pasaulio lyderiai. Be abejo, mums labai svarbus ir laisvės kovotojo atminimas, todėl džiaugiamės galėję prisidėti prie šio turnyro ir turėti tokių garbingų prie Lietuvos istorijos prisidėjusių svečių“, – sako licėjaus vadovas Ričardas Žilaitis.

Organizatorių nuotr.

Renginio dalyvių atvykusi pasveikinti Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininko pavaduotoja, Kauno miesto tarybos narė Rasa Duobaitė-Bumbulienė paantrino: „Tokie renginiai ne tik skatina visuomenės domėjimąsi Laisvės kovomis ir mūsų tautos didvyriais, bet strateginių, taktinių žaidimų lavinami įgūdžiai tikrai gali būti naudingi ir valstybės gynyboje reikalui esant“.

Organizatorių nuotr.

Išskirtinėje ugdymo įstaigoje toks savaitgalis – ne išimtis. Čia nuolatos vyksta ir daugiau lyderystę, pilietiškumą ugdančių renginių, veikia tokie didelio populiarumo sulaukiantys būreliai kaip kinologija ar radijo būrelis.

„Moksleiviai mokosi kaip užmegzti radijo ryšį, kaip morzės abėcėlės pagalba bendrauti su visu pasauliu. Tai be galo įdomu – pavyksta „pasikalbėti“ ne tik su vaikais iš kitų šalių, bet ir šios srities profesionalais“, – pasakoja R. Žilaitis ir pakviečia šaškių turnyro dalyvius paragauti dar vieno mokyklos išskirtinumo – kareiviškos košės.

Šaškių turnyre Juozui Lukšai Daumantui atminti dalyvavo 82 dalyviai vaikų ir suaugusių kategorijose iš visos Lietuvos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA