Papildytame Kauno miesto savivaldybės aukcione parduodamo turto sąraše – ir butas jos pašonėje | Kas vyksta Kaune

Papildytame Kauno miesto savivaldybės aukcione parduodamo turto sąraše – ir butas jos pašonėje

Daugiabutis Vasario 16-osios gatvėje / R. Tenio nuotr.

Iš minėto sąrašo, kurio pirminis variantas sudarytas tais metais, kai kauniečiai pirmą kartą dalyvavę tiesioginiuose savivaldybių merų rinkimuose Kauno miesto meru išsirinko verslininką Visvaldą Matijošaitį, neseniai išbraukta 17 viešuose aukcionuose parduotų objektų. Šių metų kovo 12-ąją Kauno tarybos nariai pritarė sąrašo papildymui, – išbrauktuosius pakeitė 16 naujų privatizuojamų objektų – savivaldybei nuosavybės teise priklausančių nekilnojamojo turto vienetų.

NT pirkėjų sprendimą lemia ne tik kaina, bet ir siūlomo pirkti turto vieta

Dėl kainos, tikėtina, dažnam norinčiam jį pirkti, tenka rimtai pagalvoti ir apsispręsti. Pagal įstatymą viešojo aukciono dalyvių skaičius negali būti ribojamas, tad spėtume, ne tiek daug lieka šansų „užkulisiniams susitarimams“ tarp pardavėjo ir pirkėjo. Nors garantuoti, kad tokių susitarimų Kauno savivaldoje nebūna, naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ negali…

Įdomu tai, jog kai kurie į miesto savivaldybės parduodamo NT sąrašą įtraukti objektai perėjo nemažai biurokratinių slenksčių, keisdami savo statusą, kol tapo viešojo aukciono galima preke.

Pavyzdžiui, savivaldybės administracijos siūlymu, į sąrašą šių metų kovo 12-ąją įtrauktas savivaldybei nuosavybės teise priklausantis nekilnojamasis turtas – butas Vasario 16-osios g. 7-11 iki praėjusių metų vidurio buvo socialinis. Tačiau 2023 m. birželio 20 d. miesto tarybos sprendimu šis 26,28 kv. m ploto butas mūrinio namo 3-ajame aukšte buvo išbrauktas iš savivaldybės socialinio būsto fondo, (kaip savivaldybės būsto fondo dalies) sąrašo.

Kadangi, kaip teigiama savivaldybės administracijos valstybės tarnautojų parengtame miesto politikams Aiškinamajame rašte, „šias laisvas gyvenamąsias patalpas remontuoti savivaldybei ekonomiškai nenaudinga“.

Tad gyvenamosios patalpos „iš socialinio savivaldybės būstų fondo išbrauktos, kaip nenaudojamos socialinio būsto nuomai ir savivaldybės reikmėms vykdyti, nors nėra pripažintos nereikalingomis“.

Minimo buto likutinė vertė nesiekia nė 3 eurų, tačiau juo susidomėjusiems reikia žinoti, kad į viešąjį aukcioną „statomo“ nekilnojamojo turto pardavimo kaina būna tikrai kitokia, o aukcione ji dar gali gerokai daugiau pakilti. Bet, – ne iki aukštumų.

Bet kaip rodo kiekvieną metų ketvirtį savivaldybės paviešinamos ataskaitos apie parduotą jai nuosavybės teise priklausantį nekilnojamąjį turtą, neretam pirkėjui pavyksta dažnai kokį patikusį objektą nusipirkti pigesne nei rinkoje kaina. Prekės paruošimo aukcionui ir jo vykdymo kaštai dengiami miesto savivaldybės biudžeto lėšomis…

Daugiabutis Vasario 16-osios gatvėje / R. Tenio nuotr.

Butai Senamiestyje ypač paklausūs

Nežinia, ar visi tarybos nariai gilinasi į tai, ką savivaldybė rengiasi parduoti ar ką paskui perka (kaip socialinį būstą). Juk ne visiems politikams (miesto taryboje jų – 41) aktualūs NT reikalai. Daugeliui mūsų išrinktųjų pakanka žinoti oficialų paaiškinimą, kad į sąrašą įtraukiamas Kauno miesto savivaldybės nuosavybės teise valdomas nekilnojamasis turtas.

Anot Aiškinamojo rašto autorių, toks turtas – „pripažintas nereikalingu ar netinkamu (negalimu) naudoti dėl fizinio nusidėvėjimo arba išbrauktas iš Savivaldybės socialinio būsto fondo, kaip Savivaldybės būsto fondo dalies sąrašo (iš kurio gyventojai yra iškeldinti), nenaudojamas Savivaldybės funkcijoms ar veiklai vykdyti, nenaudojamas savivaldybės funkcijoms atlikti, šias laisvas gyvenamąsias patalpas remontuoti Savivaldybei ekonomiškai nenaudinga, ir kuris nenumatomas pritaikyti Savivaldybės savarankiškosioms funkcijoms vykdyti“.

Naujausiu miesto tarybos sprendimu, sąraše nebelieka viešuose aukcionuose jau parduotų 17 objektų, dėl kurių, savivaldybės administracijos specialistų teigimu, įsipareigojimai pagal nekilnojamojo turto pirkimo–pardavimo sutartis yra įvykdyti.

Tai – įvairiose Kauno miesto teritorijos vietose – Radvilų Dvaro, Žaliojoje, Drobės, Kovo 11-osios, Kranto 20-ojoje, Jėgainės bei kitose gatvėse, V. Krėvės prospekte ar Raudondvario plente – esantis NT.

Sąrašas papildomas 16 naujų nekilnojamojo turto objektų, tad viešuosiuose aukcionuose bus parduodami butai ar kambariai, gyvenamųjų namų ar ūkinių pastatų dalys. Dalies iš šių objektų nurodoma likutinė vertė – nulinė. Bet savivaldybės parduodamo NT sąraše tarp papildomų objektų šįsyk neaptiksime ypač paklausių būstų miesto centre ar Senamiestyje. Jau išsiparduota..?

Daugiabutis Vasario 16-osios gatvėje / R. Tenio nuotr.

Pergalė aukcione – „laimės dalykas“

Saugodama NT pirkėjų asmeninius duomenis, Kauno miesto savivaldybė viešose ataskaitose nurodo tik inicialus, tačiau juridiniai asmenys, kuriems sekasi aukcioną laimėti, yra skelbiami. Taip pat – ir sumos, sumokėtos už pirkinius bei įgyto nekilnojamojo turto plotai bei adresai.

Iš naujausios tokios ataskaitos (2023-ųjų IV ketvirčio) matyti, kad pirkėjų dauguma – fiziniai asmenys. Pernai spalį savivaldybei pavyko viešajame aukcione už pusę (51/100) gyvenamojo namo (62,83 kv. m ) bei dalį ūkinių patalpų Kretingos gatvėje miesto biudžetą papildyti 18 900 eurų. Pigiausia „preke“, 2023-iesiems baigiantis, tapo 21 kv. m ploto patalpos su dalimi bendro naudojimo patalpų Šančiuose, Kranto 20-oje gatvėje. Už pirkinį kažkam teko sumokėti vos 2800 eurų.

Kauno miesto savivaldybės likviduotos viešosios bibliotekos patalpas (48,42 kv. m) Lampėdžiuose, Romuvos gatvėje, gruodžio mėnesį už 68 tūkst. eurų įsigijo „piliečiai G.J“ (taip nurodyta ataskaitoje).

Pernai Kauno savivaldybės parduoto NT sąraše, greta gyvenamųjų būstų ar ūkinių patalpų paminėtas ir S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje esantis Amatų bei menų centras, – 187,5 kv. m. dydžio jo patalpos parduotos už 74 600 eurų. Šį nekilnojamąjį turtą įsigijo MB „Žalias kraštas“, besiverčianti internetine prekyba.

Brangiausi pernai buvo du objektai

Paskutinįjį praėjusių metų ketvirtį Kauno miesto savivaldybei pavyko parduoti 69,27 kv. m ploto butą Benediktinių g. 45-ajame name, ir šis pirkinys fiziniam asmeniui kainavo 159 tūkstančius eurų. Pigesnis buvo UAB „Liuks“ įsigytas „iš savivaldybės rankų“ nekilnojamasis turtas. Šiai bendrovei pasisekė nusipirkti 81,70 kv. m ploto butą D. Poškos gatvėje tik už 136 tūkst. eurų.

Portalas rekvizitai.vz.lt nurodo, kad generalinio direktoriaus Zigmanto Dargevičiaus vadovaujama UAB „Liuks“, kurios veiklos sritis – viešbučiai, moteliai, o pagal įmonės aprašymą – vaistiniai preparatai, maisto papildai – gamyba, žaliavos vaistų gamybai, dar viešbutis ir naktinis klubas, turi 9 darbuotojus. Vidutinis atlyginimas (priskaičiuotas 2024 m. sausio mėn.) buvo – 1241,15 eurų, įmonės kredito rizika – žema („galimas paskolos dydis – 26 tūkst. eurų“). 2022 m. gautas pelnas siekė tik 17 105 eurus. Pagal vertinimus (registravosi 55 vertintojai) „Liuks“ pelnė 4 balus iš 10-ies (nurodyta minėtame portale).

Kiek kainuos įgyto turto remontas – jau naujo savininko rūpestis, kurį gal net pavyks „išspręsti“, gavus (tarkim, pagal kokią nors paveldosaugai skirtą savivaldybės programą) bent dalį pastato fasado atnaujinimui reikalingų lėšų? Tiesa, taip pasiseka ne kiekvienam…

Peržvelgus Kauno miesto savivaldybei nuosavybės teise priklausančio NT pernykščio pardavimo ataskaitas, akivaizdu, jog išskyrus paminėtus du butus, daugiau nei po 100 tūkst. eurų savivaldybei nepavyko gauti už jokį kitą praeitais metais parduotą objektą. Pavyzdžiui, net 84,66 kv. m ploto butas Šv. Gertrūdos gatvėje buvo parduotas (I metų ketvirtį) už 97 550 eurų.

Pagal aukcionuose sudarytas nekilnojamojo turto pardavimo-pirkimo sutartis už visą parduotą per pirmus tris 2023-ųjų mėnesius turtą Kauno miesto savivaldybė mokesčių mokėtojų sudėtą biudžetą praturtino 438 119 eurų. Kitų trijų metų ketvirčių NT pardavimo rezultatai viešose ataskaitose nėra susumuoti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA