Turto bankas praturtins Kauno miesto savivaldybę | Kas vyksta Kaune

Turto bankas praturtins Kauno miesto savivaldybę

R. Tenio nuotr.

Vyriausybė šiemet Kauno miesto savivaldybei perdavė valdyti, disponuoti bei naudoti daugiau nei 500 ha jos teritorijoje esančių valstybinės žemės sklypų. O pavasariui prasidėjus, savivaldybės taryba sutiko priimti ir Turto banko „dovaną“ – patikėjimo teise šios valstybinės įmonės valdomą nekilnojamąjį turtą (NT). Dėl to jau derėtasi su Turto banku, žinoma, ir tolesni veiksmai vyksta vadovaujantis atitinkamais Lietuvos Respublikos vietos savivaldos bei Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymų punktais.

Prieš mainus savivaldybė apdairiai apsidraudė

Kauno miesto savivaldybė įsipareigoja mainais į jai perduodamą turtą perduoti valstybės nuosavybėn 322,04 kv. m bendro ploto nekilnojamąjį turtą (NT) Šančiuose, A. Juozapavičiaus prospekte. Tiesa, perduos šį turtą tik tuomet, kai pati gaus NT Laisvės alėjoje, Veiverių ir Sakalų gatvėse.

Ne paslaptis, kad vos atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, patalpų daug kam reikėjo, o NT kaip nuosavybė buvo perduotas savivaldybėms. Kauno savivaldybė perėmė jo daugiau nei jai pačiai reikėjo savivaldos funkcijoms vykdyti. Ir dabar tebeturi NT, kurį nuomoja. Kai kuriais atvejais nuomojamam plotui net įstaigą ir vienintelį etatą (direktoriaus) įsteigusi bei savęs darbais nevarginančiam patalpų vadovui atlyginimą, kad ir nedidelį, paskyrusi…

Užmojo valdyti, diegti savivaldą, kad tik kuo daugiau turto apglėbus, nemažai turėjo ir ankstesni miesto politikai, bet, matyt, jie tada neįstengdavo pamatyti ilgalaikės komercinės naudos, apsiribodami tuo, ką išlošia iš įvairių sandėrių asmeniškai „į kišenę“. O pačios savivaldybės biudžetas, sudėtas ir visų mokesčius mokančių dirbančių kauniečių pinigais, kažkaip savivaldybė po įvairių „peripetijų“, gan dažnai likdavo be nieko.

Ar ne taip, tarkime, nutiko ne iš karto, per vienerius metus, bet palaipsniui perleidžiant į privačias rankas monstrais vadinamus Kauno centre viešbučių pastatus? Vieną jų galop nugriovė dabartinio Kauno mero šeimai priklausantis verslas, prieš Nemuno salą pastatęs modernų biurų pastatą. Kitam „monstrui“ ne be savivaldybės įtakos tebelemta toliau Kęstučio gatvėje „puošti“ Kauną…

„Britanikos“ viešbutis / R. Tenio nuotr.

„Tuščiomis rankomis“ Kauno savivalda palikdavo ir kai sutikdavo valstybei (tiksliau, jos institucijoms) perduoti mainais savivaldybės nuosavybės teise priklausantį turtą, – pavyzdžiui, buvusius „Kauno statybos tresto“ kultūros namus miesto centre A. Mickevičiaus gatvėje ar Geležinkelininkų kultūros namus M. K. Čiurlionio gatvėje prie Soties turgaus. Už pirmąjį iš šių statinių Kaunui šio amžiaus pradžioje žadėta atsilyginti pastatyta nauja mokykla. Bet…tokie ir panašūs pažadai jau seniai pamiršti.

„Kaunas 2022“ projekto laikinoji buveinė Laisvės alėjoje plečiama jau kaip kitokia „kontora“

Kauno miesto savivaldybės įsteigta viešoji įstaiga „Kaunas IN“ anksčiau gyvavo kitu pavadinimu. Rekvizitai.vz.lt nurodo, kad jos veikla – „informacijos teikimas, investicinė veikla, kelionės, tarpininkavimas“. Viešoji įstaiga (įmonė) pažymi, kad Juridinių asmenų registre jai suteiktas Paramos gavėjo statusas. Sausio mėnesį atnaujinta informacija skelbia, jog „Kaunas IN“ yra licencijuotas kelionių organizatorius. Tiesa, Registrų centras pranešė, kad „juridinis asmuo nepateikė sąrašo apie naudos gavėjus“. Bet „Kaunas IN“ veikla vertinama neblogai, – 31 vertintojo nuomone, ji verta 8 balų iš 10.

Rekvizitai.vz.lt skelbia apie šią viešąją įstaigą 2020-ųjų finansinius duomenis. Tais metais ji gavo 80 140 eurų pajamų. Keista, kad informacijos teikimu užsiimanti Kauno savivaldybės įstaiga apie savo bendrus metinius finansinius rodiklius šviežesnių žinių viešai nepateikė. Taip pat „Kaunas IN“ nepateikė informacijos apie tvarumo svarbą bei informacijos apie socialinio tvarumo, aplinkosaugos, valdysenos įvertinimus.

Šių metų pradžioje viešoji įstaiga pranešė turinti 21 apdraustą darbuotoją, kuriems sausį priskaičiuotų atlyginimų vidurkis buvo 2128,56 Eur (moterų – 2025,66 Eur, vyrų 2354,94 Eur). Pernai gruodį algos buvo gerokai didesnės: vyrų vidutinis (priskaičiuotas) atlyginimas siekė 4102,04, moterų – 3290,04 Eur.

…Jeigu net dvigubai didesnių nei dabar viešoji įstaiga turi patalpų Laisvės alėjoje perėmimas „Kaunas IN“ naudai pirmiausia remiasi savivaldybės siekiu plėsti turizmą, tai apie jį daugiau sužinoti galima iš portalo visit.kaunas.lt.

Jame pasakyta: „Valstybės duomenų agentūros duomenimis, 2023-aisiais metais Kauno miesto apgyvendinimo įstaigos sulaukė 307 636 svečių, kurie praleido 655 805 naktis. Palyginus su tuo, kas buvo 2022 metais, svečių skaičius sumažėjo 0,75 proc., bet nakvynių skaičius išaugo 1,32 proc. ir netgi pralenkė ikipandeminius, 2019-uosius metus. Svečių viešnagės vidutinė trukmė išliko ta pati – 2,1 naktys“.

„Kaunas 2022“ projekto laikinoji buveinė Laisvės alėjoje / R. Tenio nuotr.

Pagal Kaune esančių viešbučių skaičiavimus, 53,6 proc. miestą pernai aplankiusių svečių buvo užsieniečiai, likę – lietuvių turistai. Savaime aišku, jog ne visiems turistams (prie kurių priskiriami ir viešbučiuose apsistojantys į Kauną atvykę verslo, mokslo ar kitų sričių įstaigų bei įmonių komandiruoti specialistai) prireikia „Kaunas IN” paslaugų.

Statistikos duomenimis, 2023-aisiais turizmo informacijos centrai, esantys Laisvės al. 36 ir Vytauto pr.24, aptarnavo 33 318 interesantus, iš jų 21 163 – neapsiribojo tik internetiniu bendravimu ir patys apsilankė šiuose centruose.

Vieni išsiteko, kitiems – patalpos per ankštos

Beje, tomis pačiomis Laisvės alėjos 36 namo patalpomis pirmame aukšte, kur kažkada veikė avalynės parduotuvė, dar neseniai naudojosi projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ organizatoriai. Joje dirbo daugiau nei 90 etatinių (socialiai apdraustų) darbuotojų.

„Kaunas IN“ įstaigai su 21 darbuotoju jau nepakanka veiklai 126,56 kv. m. ploto. Šios miesto savivaldybei priklausančios patalpos „turizmo informacijos paslaugoms teikti“ pagal turto panaudos sutartį perduotos VšĮ „Kaunas IN“, kurios savininkė ir vienintelė dalininkė yra Kauno miesto savivaldybė.

Šių metų kovą dėl NT perėmimo parengę tarybos sprendimo projektą Kauno miesto savivaldybės administracijos Nekilnojamojo turto skyriaus specialistai, teigia, kad kita dalis minimo Laisvės alėjos pastato ploto – 338,21 kv. m negyvenamųjų patalpų – nuosavybės teise priklauso valstybei. Patikėjimo teise šią pastato dalį valdo valstybės įmonė Turto bankas.

Kol kas viešoji įstaiga, kurios veikla – „tarptautinių investicijų pritraukimas į Kauną, Kauno įvaizdžio formavimas, atvykstamojo ir vietinio turizmo vystymas, filmų industrijos vystymas ir vystomi kiti svarbūs miestui uždaviniai“, yra sudariusi su Turto banku dėl patalpų (338,21 kv. m. ) Laisvės al. 36 naudojimo sutartį, galiojančią iki 2026 metų spalio 6 dienos.

Savivaldybės taryba šiemet kovą kitu savo sprendimu patvirtinusi naujus „Kaunas IN“ įstaigos teikiamų paslaugų tarifus, ir įsitikinusi, jog norint daugiau pajamų gauti, reikia daugiau ir ploto, pritarė sprendimui jos veiklą sutelkti vienoje vietoje/viename pastate („kad ši „nebūtų išsimėčiusi per skirtingus objektus“).

Sporto plėtrai irgi trūksta erdvių

Siekdama skatinti sportinę veiklą, jaunimo užimtumą, padidinti sporto paslaugų prieinamumą, Kauno miesto savivaldybė inicijavo projektą „Sporto komplekso (regbio, futbolo maniežo) įrengimas“, kuriame numatyti sporto komplekso projektavimo ir statybos darbai sklype Europos pr. 105A, Aleksote. Su LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija yra pasirašyta dalinio finansavimo sutartis, vyksta projektavimo darbai.

Kovą vykusio savivaldybės tarybos posėdžio išvakarėse jos sprendimo projektą rengę specialistai atkreipė miesto politikų dėmesį į tai, kad „minėtas žemės sklypas Europos pr. 105A, Kaune, yra šalia žemės sklypo, kuriame yra ir Lietuvos Respublikai nuosavybės teise priklausantis Turto banko patikėjimo teise valdomas nekilnojamasis turtas – 482,49 kv. m pastatas – sargybos postas bei 21/100 dalis pastato – garažo (bendras pastato plotas – 449,54 kv. m) Veiverių g. 132, Kaune (21/100 dalį pastato – garažo ir dalį pastato – sargybos posto (230,42 kv. m), Turto bankas pagal nuomos sutartį iki 2038 m. rugsėjo 30 d. yra perdavęs Aplinkos apsaugos departamentui prie Aplinkos ministerijos). Likusią pastato – garažo 9G1p Veiverių g. 132, Kaune, dalį bei šalia esančius statinius nuosavybės teise valdo Kauno miesto savivaldybė“ (citata iš Aiškinamojo rašto).

Pagal būsimo sporto komplekso projektą, numatomas šios teritorijos ir šalia esančių statinių sutvarkymas, įrengiant privažiavimo kelius, automobilių stovėjimo aikšteles ir panašiai. Savivaldybė nemato galimybės bendradarbiauti su turto savininke – valstybe – ir laikosi tokios nuostatos: „siekiant tinkamai suprojektuoti infrastruktūrą, reikalinga, kad šalia projektuojamo sporto komplekso esantį turtą Veiverių g. 132, Kaune, nuosavybės teise valdytų Kauno miesto savivaldybė“.

Jau ne vienerius metus skirdama nemažai dėmesio Panemunės pradinės mokyklos plėtrai, Kauno miesto savivaldybė planuoja pertvarkyti prie švietimo ir ugdymo įstaigų Kariūnų pl. 5, 7 esančius 3 inžinerinius statinius. Žadama pasistengti, kad teritorijos prie švietimo ir ugdymo įstaigų būtų tinkamai sutvarkytos ir atitiktų joms keliamus reikalavimus.

Panemunės mokyklos atveju Kauno miesto savivaldybei reikalinga šalia jos valdomo NT esanti teritorija… su čia esančiais statiniais Sakalų g. 4. Tai – 573,63 kv. m bendro ploto pastatas – katilinė su priklausiniu – kitu inžineriniu statiniu – kaminu. Šis turtas nuosavybės teise priklauso Lietuvos Respublikai, o patikėjimo teise valdomas valstybės įmonės Turto banko.

Tiek šio, tik anksčiau išvardinto NT ir paprašė valstybės Kauno miesto savivaldybė, atsižvelgdama į savo poreikius ir remdamasi noru kuo geriau vykdyti įstatymuose numatytus savivaldai funkcijas. Tokias, kaip „kūno kultūros ir sporto plėtojimas, gyventojų poilsio organizavimas, ikimokyklinio ugdymo, vaikų ir suaugusiųjų neformaliojo švietimo organizavimas, vaikų ir jaunimo užimtumo organizavimas, sąlygų verslo ir turizmo plėtrai sudarymas ir šios veiklos skatinimas“.

Kauno Panemunės pradinė mokykla / „Facebook“ nuotr.

Galutinį sprendimą priims Vyriausybė

Turto bankas buvo informuotas, kad Kauno miesto savivaldybei nuosavybės teise priklauso nekilnojamasis turtas – administracinis pastatas (bendras plotas – 322,04 kv. m) A. Juozapavičiaus pr. 15C, Kaune, ir pastatas – sandėlis ( 210,02 kv. m) A. Juozapavičiaus pr. 15E. Šis NT yra teritorijoje prie valstybei nuosavybės teise priklausančių bei Turto banko patikėjimo teise valdomų statinių. Todėl savivaldybė sutiko svarstyti klausimą dėl šių pastatų perdavimo valstybės nuosavybėn. Kovo mėnesį ir buvo priimtas teigiamas sprendimas dėl to nekilnojamojo turto perdavimo.

Tiesa, kai kurių savivaldybei perduodamų statinių atžvilgiu tebegalioja anksčiau pasirašytos nuomos sutartys, Turto banko sudarytos su Aplinkos apsaugos departamentu prie Aplinkos ministerijos ar kitais nuomininkais. Dėl sutarčių vykdymo ar jų pasibaigimo anksčiau laiko numatytos ir sąlygos. Viena jų – sudaryti galimybę Aplinkos departamentui ir toliau naudotis valstybės perduodamo turto, atitinkančio departamento poreikius dalimi. Turto, kuris nuosavybės teise bus valdomas Kauno miesto savivaldybės.

Savivaldybės tarybai pritarus sprendimo dėl nekilnojamojo turto perėmimo projektui, jau gali būti vykdomos tolesnės su tuo susijusios procedūros. Gavęs naują Kauno miesto savivaldybės prašymą tuo pačiu klausimu, Turto bankas parengs Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo projektą dėl nekilnojamojo turto Laisvės al. 36, Veiverių g. 132 ir Sakalų g. 4, Kaune, perdavimo Kauno miesto savivaldybės nuosavybėn bei nekilnojamojo turto A. Juozapavičiaus pr. 15C ir 15E, Kaune, perdavimo valstybės nuosavybėn.

Kai Vyriausybė šiuo klausimu priims nutarimą ir šis įsigalios, Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius privalės pasirašyti nurodyto turto perdavimo ir priėmimo aktus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA