Pavasaris Kaune: dulkėtos gatvės, tebestūksantys rudeniniai lapai ir kalnai šiukšlių | Kas vyksta Kaune

Pavasaris Kaune: dulkėtos gatvės, tebestūksantys rudeniniai lapai ir kalnai šiukšlių

„Kauno dviračių takai“, skaitytojo, R. Tenio nuotr.

Įpusėjus pirmajam pavasario mėnesiui kauniečiai pastebi stringančius tvarkymosi darbus mieste. Miestiečių teigimu, gatvės nevalytos, apleisti pėsčiųjų ir dviračių takai, žmonės kenčia nuo dulkių. Negana to, kauniečiams į akis krenta ir vis dar nesugrėbti pernykščiai rudeniniai lapai.

Saulėti orai užklupo netikėtai?

„Kauno švarą“ saulėti ir sausi orai visada užklumpa netikėtai. Visada vėluoja nuvalyti gatves. Tik kažkodėl centras visada atrodo švariai, na, dar plius Savanorių pr. gan švarus. Kitos gatvės apleistos.

Žaliakalnyje pilna nevalytų gatvių, mašinos apdulka, namai apdulka, balkonai apdulka. Ir žmonės apdulka. Juk tam smėlyje ne vien smėlis ir lapai, bet ir automobilių stabdžių dulkės. Visos tos dulkės tiesiai į žmonių plaučius. Ar čia miestas neužsako valymo paslaugų laiku, ar čia „Kauno švara“ „muilina“ darbus?“ – skundėsi „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas.

Atėjus pavasariui, anot vyro, ta pati situacija mieste kartojasi kiekvienais metais – „visi miestiečiai kenčia nuo to“. Kaunietis pastebi, kad miesto centre gatvės nuvalytos, o štai miegamieji rajonai – užmiršti.

UAB „Kauno švara“ naujienų portalą patikino, jog pagal sutartį su Kauno miesto savivaldybės administracija nuo kovo 1 d. bendrovė pradėjo valyti miesto gatves, pėsčiųjų, dviračių takus nuo susikaupusių dulkių, žemių, šiukšlių ir kitų nešvarumų esant palankioms oro sąlygoms.

Pasak UAB „Kauno švara“ Klientų aptarnavimo ir marketingo skyriaus vadovės, geros oro sąlygos lengvina bendrovės specialistų darbą, todėl Kauno gatvėse ir pėsčiųjų zonose galima išvysti vis daugiau gatvių valymo technikos.

„Gatvės valomos pagal iš anksto su Kauno miesto savivaldybe suderintą grafiką. Pavasarinį miesto valymą pradedame nuo pagrindinių, magistralinių miesto gatvių, kuriomis kursuoja visuomeninis transportas ar yra intensyviausias eismo judėjimas. Nuvalius pagrindines gatves bus valomos kitos – šalutinės gatvės.

Nors dirbame maksimaliai tenkinant visuomenės poreikius, tačiau po žiemos susikaupus dulkių, smėlio likučių, kitų nešvarumų kiekiui, vieno valymo neužtenka, esant poreikiui, kai kurios gatvės valomos po kelis kartus. Vakuuminės transporto priemonės surenka po žiemos likusius sąšlavų, smėlio likučius ir kitus nešvarumus. Pavasarį technika kiekvieną dieną surenka apie 220 kub. m. nešvarumų.

Kad vykdant valymo darbus į orą nekiltų dulkių, gatvės valomos šlapiu vakuuminiu principu, todėl prie minusinės temperatūros valymo darbų vykdyti negalime“, – teigė „Kauno švaros“ atstovė.

Pėsčiųjų ir dviračių takai prašyte prašosi tvarkos

Viešoje Facebook grupėje „Kauno dviračių takai“ kovo pradžioje taip pat paviešintos nuotraukos iš Panemunės šilo, kuriose užfiksuoti susikaupę nešvarumai ant pėsčiųjų ir dviračių takų. Vaizdas prie šiukšlinės – dar prastesnis.

/ Feisbuko grupės „Kauno dviračių takai“ nuotr.

„Nuotraukose 2024 kovo 5 d. vakarą Panemunės šilo pėsčiųjų-dviračių takai. Savivaldybė dėl dviračių takų atsakė sekančiai: Informuojame, kad UAB „Kauno švara“ pagal sutartį su Kauno miesto savivaldybės administracija šių metų kovo 1 d. pradėjo valyti Kauno miesto gatves bei pėsčiųjų, dviračių takus nuo susikaupusių dulkių, žemių, šiukšlių ir kitų nešvarumų esant palankioms oro sąlygoms, nesant lietui“, – grupėje „Kauno dviračių takai“ nuotraukomis dalijosi kaunietis.

„Kauno švara“ naujienų portalą informavo, jog Panemunės šilo pėsčiųjų ir dviračių takai buvo valyti kovo 7 d., 8 d., o atsiųstos nuotraukos padarytos anksčiau, dar prieš valymą.

„Norime, kad pavasarinis Kauno miesto gatvių švarinimas būtų dar greitesnis ir efektyvesnis, norime paprašyti gyventojų sąmoningumo, paraginant vairuotojus atkreipti dėmesį į kelio ženklus, kurie tam tikromis dienomis ir valandomis riboja automobilių stovėjimą šalikelėse, kad būtų lengviau išvalomi dažniausiai užstatyti gatvės plotai – pirmoji eismo juosta“, – prašymu dalijasi „Kauno švara“.

Jau saulelė vėl atkopdama budina svietą, o rudeniniai lapai vis dar nesugrėbti…

„Kas vyksta Kaune“ jau sausio pabaigoje sulaukė kauniečių laiškų dėl įvairiose miesto vietose pastebėtų „Kauno švaros“ maišų su vis dar neišvežtais rudeniniais lapais.

Tąkart „Kauno švara“ teigė, jog gyventojams, patiems kompostuojantiems žaliąsias atliekas, lapai gali būti pati brangiausia, nemokama, organinės kilmės trąša, tiesiog krentanti iš dangaus.

Visgi kauniečiai ir atėjus pavasariui skundžiasi, kad rudeniniai lapai matomi ne tik sukrauti didmaišiuose, bet ir suversti krūvose ar tiesiog besimėtantys gatvėse. Toks vaizdas, kaip pritaria ir „Kauno švara“, prižiūrimuose kiemuose ir žaliose erdvėse dažnai gadina estetinį vaizdą.

Vis dėlto, „Kauno švaros“ atstovė atkreipia dėmesį, kad rudenį nukritę lapai yra natūrali trąša, po jais žiemoja nemažai vabzdžių, tokių kaip kamanės, boružės ir daugelis kitų. Lapai nėra šiukšlės, o parkuose jie nėra grėbiami.

„Pastaruoju metu, buvo labai stiprūs vėjai, todėl lapų pripučia ir į išvalytas gatves, šaligatvius. Turime valyti iš žaliųjų erdvių į gatves atpūstus lapus, kas prailgina pavasarinio tvarkymosi darbus. Žalieji plotai gali priklausyti privatiems asmenims, bendrijai, seniūnijai ar kt.

Sutinkame, kad atėjus rudeniui prižiūrimuose kiemuose ir žaliose erdvėse į vieną krūvą suversti lapai dažnai gadina estetinį vaizdą, todėl rudenį kviečiame užsisakyti didmaišius, skirtus būtent lapų sudėjimui. Gyventojus, kurie tvarko viešas erdves – šalikėles, skverus ar kt. valstybinę žemę kviečiame kreiptis į savo rajono seniūniją, gavę informaciją iš seniūnijos, nemokamai suteikiame didmaišius, skirtus lapų sudėjimui“, – komentavo „Kauno švaros“ atstovė.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA