Išrinktos saugiausios 2023 metų Kauno rajono seniūnijos | Kas vyksta Kaune

Išrinktos saugiausios 2023 metų Kauno rajono seniūnijos

/ KRS nuotr.

Kasmet Kauno rajono savivaldybė kartu su Kauno apskrities policija vykdo projektą „Saugiausia Kauno rajono seniūnija“. Ketvirtadienį vykusiame Kauno rajono policijos ataskaitiniame susirinkime paaiškėjo nugalėtojai. 2023 metų saugiausiomis pripažintos Samylų, Batniavos ir Užliedžių seniūnijos. Joms skirtos dovanos ir 300 eurų vertės prizai.

Renkant saugiausias seniūnijas, yra atsižvelgiama į seniūnų veiklą saugios aplinkos kūrimo ir puoselėjimo srityje, ar gyventojai yra aktyvūs, kuriant saugią aplinką, bei koks nusikaltimų skaičius tose seniūnijose, rašoma Kauno rajono savivaldybės internetinėje svetainėje.

Remontuos nuovadą

Kauno rajono savivaldybė kartu su policija bendradarbiauja beveik dešimtmetį ir vykdo bendrą prevencinę programą „Saugus Kauno rajonas“.

„Suvieniję jėgas su policija galime ieškoti būdų, kaip kartu spręsti problemas, susijusias su nusikalstamumu, nesaugumu. Šie metai yra rekordiniai – prevenciniai programai skirsime 2,5 karto daugiau lėšų nei pernai, 210 tūkst. eurų“, – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius.

150 tūkst. eurų numatyta Raudondvario policijos nuovados patalpų remontui. Taip pat bus perkama vaizdo fiksavimo sistemos, kompiuterinė ir pažeidimų fiksavimo įranga, informacijos kaupimo įrenginiai, policijos rėmėjų ir jaunųjų policijos rėmėjų apranga, įgyvendinama prevencinė priemonė „Narkotikams NE mokyklose“, organizuojama vaikų ir paauglių vasaros užimtumo stovykla.

/ KRS nuotr.

Kauno apskrities policijos vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Mindaugas Baršys dėkojo savivaldybei už tokį dosnų finansavimą, kuris yra didžiausias tarp visų Kauno apskrities savivaldybių.

Per visą bendradarbiavimo laikotarpį savivaldybė nupirko ir policijai perdavė labai daug inovatyvios įrangos ir priemonių, kurios policijai leidžia operatyviau ištirti nusikaltimus, užkirsti jiems kelią, padėti žmonėms. Tai 3 – automobiliai (1 – elektromobilis), 2 keturračiai, dronas su termovizoriaus kamera, 8 mobilios ir 23 stacionarios vaizdo kameros, rankų antspaudų skenavimo įrenginys su kompiuterine įranga, bepilotės skraidyklės priedai asmenų paieškai, naktinio matymo įrenginys ir daugelis kitų.

Rodikliai gerėja

Pristatydama 2023 m. veiklos ataskaitą Kauno rajono komisariato laikinai viršininko pareigas einanti viršininkė Monika Puškovienė pabrėžė, kad palyginti su Lietuvos vidurkiu bei Kauno apskritimi, daugelis Kauno rajono policijos statistinių rodiklių yra žymiai geresni. Lietuvos nusikalstamumo rodiklis yra 1575,5, o Kauno rajono – 1219,6 (100 tūkst. gyventojų). Kauno rajonas jau daug metų išlieka viena iš saugiausių savivaldybių šalyje.

„Ačiū pareigūnams, kad gyvendami Kauno rajone jaučiamės saugūs. Žinome, kad problemų yra, tačiau reikėtų nepamiršti, kad pagal gyventojų skaičių esame sparčiausiai auganti savivaldybė, be to, mūsų esame žiedinė savivaldybė, kurios teritorija labai didelė, tad policijos pareigūnams iššūkių netrūksta. Saugumas yra pamatinė vertybė.

Galiu pažadėti, kad mūsų partnerystė su policija tęsis dar daug metų ir skirsime lėšų tiek, kiek reikės, kad pakaunėje žmonėms būtų saugu gyventi“, – tvirtino Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

/ KRS nuotr.

Pernai Kauno rajone užregistruota 10 proc. daugiau nusikalstamos veikos nei 2022 m. Tačiau tam įtakos turėjo aktyvus policijos darbas sulaikant asmenis, kurie disponavo ar platino narkotines medžiagas. Pakaunėje 2023 m. užregistruoti 36 narkotinių medžiagų platinimo atvejai (2022 m. – 21 atvejis), sugauti 87 asmenys, turėję psichotropinių medžiagų.

Komisariato vadovė pasidžiaugė, kad jau kelerius metus iš eilės Kauno rajone nebuvo nė vieno nužudymo, sunkių ir labai sunkių nusikaltimų įvyko taip pat nedaug.

Viršininkas M. Baršys pabrėžė, kad šiais metais policija išskyrė kelias prioritetines sritis, kuriose bus stengiamasi sumažinti nusikaltimų ar nelaimių skaičių. Tai sukčiavimai, eismo saugumas, narkotinių medžiagų platinimas ir vartojimas

Avaringiausios vietos

Nors eismo įvykių Kauno rajone, kuriuose būtų sužeisti ar žuvę žmonės, skaičius liko toks pat (89), Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus 1-ojo poskyrio viršininkui Ramūnui Kemzūrai kelia nerimą išaugęs žuvusiųjų pakaunės keliuose skaičius. 2022 m. žuvo 7, 2023 m. – 10 eismo dalyvių (5 vairuotojai, 2 pėstieji, 2 keleiviai ir 1 darbininkas), 110 asmenų sužeista. Dažniausiai eismo įvykiai įvyko dėl per didelio greičio.

Avaringiausios vietos pakaunėje: Vytauto g. Garliavoje, Vandžiogalos pl. Domeikavoje ir Šakių pl. Kačerginėje.

Siekiant sumažinti eismo įvykių ir žuvusiųjų keliuose skaičių, savivaldybė atsižvelgia į policijos rekomendacijas ir taiko įvairias priemones eismo saugumui gerinti: įrengia greičio ribojimo kalnelius, atnaujina kelių dangą, sumažina greitį konkrečiame kelyje ir pan.

2023 m. registruoti 255 nepilnamečių padaryti teisės pažeidimai. „Sieksime šiais metais moksleivių daromų pažeidimų skaičių sumažinti 5 proc.“, – akcentavo viršininkė.

A.Puškovienė pasakojo, kad mokslo metų pabaigoje policija organizuos vienos savaitės socializacijos stovyklą „Junkis prie mūsų ir laiką leisk aktyviai“. Joje dalyvaus Kauno rajono švietimo ir ugdymo įstaigos, kurių mokiniai (14-17 metų) yra padarę daugiausia teisės pažeidimų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA