Kelis šimtus tūkstančių Kaunui atsiėjęs obeliskas policijai po kelių metų gali būti nukeltas | Kas vyksta Kaune

Kelis šimtus tūkstančių Kaunui atsiėjęs obeliskas policijai po kelių metų gali būti nukeltas

ELTA / Viktorija Smirnovaitė 2024/02/17 10:28
Obeliskas Lietuvos policijai / R. Tenio nuotr.

Daugiau kaip 215 tūkst. eurų Kauno miestui atsiėjęs obeliskas „Angelams sargams“ po kelių metų gali būti nukeltas.

Savivaldybės teigimu, leidimas paminklui išduotas 3 metams. Tokį savivaldybės prašymą patvirtinusio Kultūros paveldo departamento teigimu, tai nėra neįprasta praktika. Pasak Kauno teritorinio skyriaus vedėjo Svaigedo Stoškaus, ribotos trukmės leidimas palieka atviras teisines duris paminklo nukėlimui, jei jis sulauktų visuomenės priešiškumo.

Obeliskas Lietuvos policijai
R. Tenio nuotr.

Tuo metu savivaldybės atstovai pažymi, kad ribotos trukmės leidimas obeliskui išduotas dėl to, jog jis stovi statybvietėje – vis dar rekonstruojamoje Laisvės alėjos dalyje.

„Šiuo metu vyksta paskutinis Laisvės alėjos rekonstrukcijos etapas. Į statybvietę patenka ir vadinamasis obeliskas, tad jam išduotas leidimas 3 metams su galimybe šį terminą pratęsti“, – teigiama Eltai perduotame Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo Nerijaus Valatkevičiaus komentare.

„Neabejojame, kad užbaigus paskutinės Laisvės alėjos dalies rekonstrukcijos darbus, vadinamojo obelisko vieta išliks ta pati“, – nurodo savivaldybės atstovai.

Pasak paveldosaugininko S. Stoškaus, Kultūros paveldo departamentas tokiam savivaldybės sprendimui neprieštaravo, mat planai statyti šį paminklą jau buvo sulaukę dalies visuomenės priešiškumo.

„Tai savivaldybės nuosavybė, jie priėmė tokį sprendimą kaip laikiną ir mes tam neprieštaravome. Pasibaigus tam laikotarpiui, jie turės kelis variantus – paliks arba numontuos tą paminklą, jei jis taps nereikalingu ar nepasiteisinusiu“, – Eltai teigė S. Stoškus.

„Mums tokia mintis patiko, kadangi buvo dėl paminklo ir neramumas šioks toks kilęs. Tai čia labai saliamoniškas sprendimas – pabandyti padaryti ir susirinkti nuomones. Nes vienas dalykas yra padaryti projektą ant popieriaus, o kita – jį pastatyti ir pažiūrėti, kiek jis to triukšmo sukels“, – kalbėjo paveldosaugininkas.

S. Stoškus atkreipė dėmesį, jog tokia praktika būdinga ne tik paminklams, bet ir kitiems viešosiose erdvėse iškylantiems objektams, kurie dėl įvairių priežasčių gali sukelti dalies visuomenės nepasitenkinimą.

ELTA primena, kad „Paminklas Lietuvos policijai – Ginti. Saugoti. Padėti.“ artėjančiam Lietuvos policijos vardo šimtmečiui paminėti Kaune atidengtas praėjusių metų gruodį. Nors milicininkai-savanoriai šalyje veikė jau nuo 1918-ųjų, tik 1924 metų sausio 1-ąją organizacija oficialiai pervadinta į policiją.

Obeliskas Lietuvos policijai
Obeliskas Lietuvos policijai / R. Tenio nuotr.

Nors policijos bendruomenė paminklą vertino palankiai, kauniečių nuomonės dėl obelisko išsiskyrė. Vieniems nepatiko pats kūrinys, kiti kritikavo paminklui parinktą vietą, mat sovietmečiu toje pačioje Laisvės alėjos atkarpoje, priešais Kauno apskrities Vyriausiąjį policijos komisariatą, stovėjo Stalino, o vėliau ir vieno Lietuvos komunistų partijos įkūrėjų Vinco Mickevičiaus-Kapsuko paminklai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA