Šiukšlių konteineriai Kaune traukia nepageidaujamus gyventojus | Kas vyksta Kaune

Šiukšlių konteineriai Kaune traukia nepageidaujamus gyventojus

/ Skaitytojo Tado nuotr.

Kauniečiai stebisi tragiška konteinerių būkle prie daugiabučių namų. Ne gana to, kad neaiškūs asmenys prie konteinerių palieka stambiagabrites atliekas, tai tenka žiūrėti po kojomis, kad neužlipti ant konteineriuose privisusių žiurkių, kurios lenda į gyventojų rūsius.

„Rašau jums dėl konteinerių Kaune adresu Draugystės g. 2. Seniau buvo konteineris toliau ir taip nepastebėdavome. Dabar po langais, tai neina nepastebėti. Konteineriuose nuolat kuičiasi bomžai, nešamos stambiagabaritės atliekos, ne kartą ir susiriejęs buvau su nešančiais. Pastatė prie konteinerių kamerą, bet nieko ji nepakeitė, kaip nešė stambiagabarites atliekas, taip neša.

Pastaruoju metu žmona pastebėjo ir žiurkių antplūdžius. Vėliau tos pačios žiurkės lankosi ir rūsiuose, tiesiog žiurkių veisykla. Konteineriai neplauti, baisūs, jie taip atrodo nuolatos. Parašiau Kauno švarai dėl žiurkių ir baisių konteinerių. Gavau atsakymą, kad, kai leis sąlygos, plaus konteinerius. Kas tom sąlygom šiuo metu blogai – nežinau. Dėl žiurkių nieko neatrašo, gal tai jie laiko normaliu dalyku…“ – apie nehigieniškas sąlygas pasakojo skaitytojas Tadas.

„Kauno švara“: tokia kauniečių kultūra

Susisiekus su „Kauno švara“ atstovais, šie informavo, jog netvarkingai paliekami konteineriai Kaune – ne naujiena. Jų teigimu, sumontuotos kameros veikia, bet atpažinti šiukšlintojus pavyksta tik vienu atveju.

„Atliekų tvarkymo kultūra, šalia konteinerių paliekamos atliekos – problema, kuri niekaip nepraranda aktualumo. Tam, kad apsaugotų kauniečių teisę į švarią aplinką „Kauno švara“ šalia konteinerių per kelius metus jau įrengė apie 150 vaizdo stebėjimo kamerų. Vaizdo stebėjimo kameros yra aukštos raiškos, todėl pažeidėjus užfiksuoja ne tik dieną, bet ir naktį. Visos kameros veikia, tačiau indentifikuoti pažeidėją galima tik tuo atveju, kai užfiksuojami nelegaliai atliekas atvežusio automobilio valstybiniai numeriai. Tokiu atveju filmuota medžiaga siunčiama Viešosios tvarkos skyriui.

Dėl Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 366 str. „Tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas“ reikalavimų pažeidimo ir pažeidimus padariusiems asmenims skiriamos administracinės nuobaudos. Nesilaikantiems savivaldybių tarybų patvirtintų tvarkymo ir švaros taisyklių reikalavimų gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 eurų. Pakartotinai padarytas nusižengimas užtraukia baudą nuo 140 iki 600 eurų“, – teigė „Kauno švara“ atstovai.

Pastebėjus Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklių reikalavimų pažeidėjus, prašoma užfiksuoti (fotografuoti, filmuoti) pažeidimą ir kreiptis į skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 (visą parą) arba per policijos elektroninių paslaugų sistemą ePolicija.lt, taip pat į „Kauno švara” – el. p. kokybe@svara.lt

Šiukšlių konteineriai Draugystės g. / Skaitytojo Tado nuotr.

„Kodėl vienuose miesto mikrorajonuose gyventojai tvarkosi atliekas atsakingai ir gyvena gražioje aplinkoje, o kituose – šalia konteinerių ar kitose atliekas mesti neleistinose vietose, padaryti sąvartynai? Ar išsilavinimas, užimama socialinė padėtis nulemia aplinkosauginį atsakingumą, atliekų kultūrą ir suvokimą, kad atliekos negali būti metamos bet kur? Galbūt neatsakingą elgesį lemia žinių stoka?

Pagirtina, kad atliekų turėtojai žino atliekų tvarkytojų pareigas, tačiau turėtų žinoti ir savo pareigas bei suprasti, jog teisingas atliekų tvarkymas susijęs su jų pačių sveikata, gyvenimo kokybe“, – pastebi įmonės atstovai.

Dėl žiurkių derėtų kreiptis į kitus

„Kauno švaros“ atstovai informuoja, jog graužikų naikinimo paslaugų jie neteikia, dėl šios problemos gyventojai turėtų kreiptis į namo administratorių.

„Turėtų būti įvertinta bendrojo naudojimo patalpų švara ir tvarka, graužikų išplitimas gyvenamojoje aplinkoje, jų keliama grėsmė gyventojų sveikatai, turėtų būti organizuojama dezinfekcija bei deratizacija (graužikų naikinimas tam tikroje teritorijoje bei užtikrinimas, kad šie kenkėjai į ją nebegrįžtų)“, – atkreipė dėmesį „Kauno švara“ darbuotojai.

Dėl nešvarių konteinerių bus organizuojamas jų plovimas, bet tai daroma pagal numatytą grafiką ir tik šiltuoju metų laiku.

„Kai tik techninės sąlygos leis, konteineriai, adresu Draugystės g. 2, bus išplauti“, – pastebi atsakingi atstovai.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA