Mada ir tvarumas – kaip rinktis naujus drabužius ir atsisveikinti su nereikalingais? | Kas vyksta Kaune

Mada ir tvarumas – kaip rinktis naujus drabužius ir atsisveikinti su nereikalingais?

/ Kauno „Akropolio“ nuotr.

Metų pradžia – žiemos sezono išpardavimų laikas. Mados analitikė Deimantė Bulbenkaitė atkreipia dėmesį, kad, siekiant suderinti madą ir tvarumą, į parduotuves reikėtų keliauti tik atlikus namų darbus – spintos reviziją, susiplanavus biudžetą ir apgalvojus, kurie turimi drabužiai nebereikalingi ir kaip su jais tinkamai atsisveikinti. Šiam tikslui Kauno „Akropolyje“ pastatyti trys nauji tekstilės surinkimo konteineriai.

Kauno „Akropolyje“ pastatyti tekstilės konteineriai / Kauno „Akropolio“ nuotr.

Idėjos pakartotiniam naudojimui

Pasak D. Bulbenkaitės, atsisveikinti su nereikalingu, bet dar dėvėti tinkamu drabužiu galima skirtingais būdais: jį parduoti, organizuoti drabužių mainus su šeimos nariais, paaukoti ar tinkamai supakuotą palikti tekstilės rūšiavimo konteineryje.

Vienas šiuo metu itin populiarus būdas – drabužių persiuvimas (angl. upcycling). Nors tam reikia šiek tiek žinių, galima rasti ir paprastų sprendimų: kelnes paversti šortais, švarką – liemene, skareles panaudoti surišamai palaidinei.

Jau keletą savaičių ne tik įsigyti drabužių, avalynės ar aksesuarų, bet ir palikti tuos, kurie nereikalingi, tačiau dar tinkami dėvėti, galima ir Kauno „Akropolyje“ – čia pastatyti trys tekstilės rūšiavimo konteineriai.

Kaip paaiškino tekstilės rūšiavimo konteinerius įrengusios bendrovės „RePlaza“ vadovas Aurimas Juozapaitis, per pirmąsias dvi savaites prie įėjimo į pirmą prekybos centro aukštą pastatytas ir didžiausio populiarumo sulaukęs tekstilės atliekų konteineris buvo užpildytas 70 proc., kituose dviejuose aukštuose stovintys konteineriai taip pat aktyviai pildomi: „Toks prekybos centro lankytojų aktyvumas viršijo mūsų lūkesčius. Tikimės, jog šis pavyzdys įkvėps ir kitus prisidėti prie tvarumo bei tekstilės žiedinės sistemos plėtojimo.“

Surinkta tekstilė keliauja į tekstilės rūšiavimo centrą Kaune. Vidutiniškai 90 proc. tekstilės gaminių atgimsta ir suranda savo antrinio panaudojimo paskirtį. Likusi dalis yra priskiriami atliekoms ir yra sudeginami gaminant energiją.

Prekybos centro valdytoja Brigita Kuodytė atkreipia dėmesį, kad tvarus vartojimas tampa būtinybe: „Tvarumas vis aktualesnis ir pirkėjams, ir prekių ženklams, verslui. Taigi, svarbu sudaryti visas sąlygas prekybos centre ne tik įsigyti reikiamų prekių, bet ir užtikrinti galimybę tinkamai ir patogiai atsisveikinti su daiktais, kurie vieniems nebereikalingi, tačiau gali praversti kitiems. Džiaugiuosi, kad mūsų lankytojai šią naujieną įvertino ir iškart pradėjo naudotis naujaisiais tekstilės konteineriais.“

Brigita Kuodytė, Kauno „Akropolio“ valdytoja / Kauno „Akropolio“ nuotr.

Patarimai, kaip apsipirkti efektyviau

Nusprendus atnaujinti spintą ir įsigyti naują drabužį net ir per išpardavimus, svarbu, jog jis iš tiesų ilgai tarnautų ir puikiai papildytų jau esamą spintos turinį. Taigi, prieš keliaujant apsipirkti D. Bulbenkaitė pirmiausia pataria atlikti spintos reviziją, kuri padėtų suprasti, ko trūksta, ko joje per daug, o ką jau metas perleisti į kitas rankas.

„Einant apsipirkti tikrai neverta vadovautis tendencijų sąrašais ar internete matytomis nuomonės formuotojų rekomendacijomis – svarbiausias gero, jums tinkančio, daikto indikatorius – atvaizdas veidrodyje bei savijauta apsirengus. Kokybišką pirkinių krepšelį pirmiausia turi sudaryti drabužiai, kuriuos dėvėsite nuolat, kurie tiks dėliojant skirtingus derinius bei gelbės skirtingomis progomis. Tai – klasikinio kirpimo (kelnės, švarkas, marškiniai, paltai), neutralių spalvų (juoda, balta, smėlio, tamsiai mėlyna), kokybiškos medžiagos (medvilnė, vilna, šilkas) drabužiai“, – paaiškino D. Bulbenkaitė.

Mados analitikė, tinklaraštininkė Deimantė Bulbenkaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Pirkinių, kurie spintoje neabejotinai dulkės tarsi priekaištas, išvengti padės ir po spintos revizijos sudarytas reikalingų daiktų sąrašas. Sąraše galima numatyti griežtą apsipirkimo biudžetą. Tačiau mada turi teikti ir malonumą – jeigu spinta namuose tikrai nėra perpildyta, kartais galima sau leisti ir vieną nebūtiną, bet labai patinkantį drabužį, kuris paglostys širdį.

Dar vienas D. Bulbenkaitės patarimas prieš einant apsipirkti – pasikartoti populiariausius drabužių priežiūros simbolius, nes daliai drabužių būtinas sausas cheminis valymas. Verta rinktis daiktus, kuriuos galima skalbti skalbimo mašinoje ar rankomis, nes tai palengvins priežiūros rutiną, kainuos mažiau, bus draugiškiau aplinkai.

Tekstilės konteinerius klientų patogumui galima rasti lauke, prie pirmo aukšto 1B, antro aukšto 2B ir trečio aukšto 3B įėjimų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA