Sankcijų pažeidimais įtariamoje Kauno įmonėje atliktos kratos | Kas vyksta Kaune

Sankcijų pažeidimais įtariamoje Kauno įmonėje atliktos kratos

ELTA 2024/01/25 14:32
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Muitinės kriminalinė tarnyba (MKT) praneša, kad jos pareigūnai, glaudžiai bendradarbiaudami su Valstybės saugumo departamentu (VSD) ir vadovaujant Kauno apygardos prokuratūros prokurorams, nustatė galimą tarptautinių sankcijų Rusijai apėjimo schemą, o bendrovėje „Jurby Water Tech“ atliko kratas.

Nurodoma, kad MKT pareigūnai antradienį, padedant Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pareigūnams, atliko kratas UAB „Jurby Water Tech“ administracinėse ir gamybinėse patalpose Kaune.

Kratos atliktos tęsiant dar 2023 m. rudenį pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarptautinių sankcijų Rusijai pažeidimo.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

MKT pareigūnai pareiškė įtarimus šiuo pažeidimu minėtos įmonės vadovui. Be to, muitininkai dar 2023 m. spalį Klaipėdoje sulaikė tariamai į Kiniją ketintą išplukdyti minėtos bendrovės vandens filtravimo įrangą.

Įtariama, kad iš tiesų šias galimai dvejopos paskirties prekes mėginta išgabenti į Rusiją.

LRT Tyrimų skyrius šią savaitę paskelbė, kad net ir prasidėjus plataus masto karui Ukrainoje iš Kauno į Rusiją, per tarpines įmones užsienyje, keliavo vandens valymo technologijos.

Publikacijoje nurodoma, kad antrajame pagal dydį Lietuvos mieste surinkta įranga – Rusijos bendrovės užsakymu – buvo gabenama per tarpininkes Estijoje, Slovakijoje, Turkijoje ir Kinijoje. Žurnalistai skaičiuoja, kad nuo 2022 m. vasario 24 d. į šalį agresorę iš Kauno galėjo būti išgabenta įrangos už 61,5 mln. eurų.

Už tokią sumą į Rusiją eksportuota mažiausiai 60 bendrovės „Jurby Water Tech“krovinių, nors pagal dokumentus įranga turėjo būti vežama kitur. Anot LRT Tyrimų skyriaus, vienas pagrindinių „Jurby Water Tech“ akcininkų yra Viktoras Redko, kuris yra buvęs sovietų desantininkas.

Be to, bendrovė įkeista asmenims Rusijoje, dar iki plataus masto karo gavo stambių paskolų iš Mergelių salų. Tyrimas šias lėšas sieja su rusų milionieriumi Artiomu Zujevu, įtariamu pinigų plovimu Latvijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA