Kauniečiai kaimynę kentė, kol dėl gaisro teko bėgti iš namų | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai kaimynę kentė, kol dėl gaisro teko bėgti iš namų

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2024/01/21 17:24
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vieno iš Kauno Dainavos rajone esančių daugiabučių gyventojai jau kelerius metus gyvena baimėje ir strese – ramybės kauniečiams nedavė neprognozuojama kaimynė, o dabar ir neva tuščias likęs jos butas, pritraukiantis užuovėjos ieškančius benamius.

„Bijome, kad nebūtų kaip Vilniuje, kad nesusprogtume“, – šiurpsta gyventojai.

Tiesa, panašus į sostinės Viršuliškių scenarijus Draugystės gatvėje esančiame daugiabutyje jau buvo – kaimynės bute pavasarį kilo gaisras, žmonėms teko į gatvę bėgti ir pusnuogiams, tad įvairias tarnybas kauniečiai užvertė laiškais.

Savo ruožtu į daugiabutį penktadienio rytą nuvykę specialistai tvirtina, kad jame nerado jokių įtarimų keliančių ženklų, o pats butas esą jau turi ir naują teisėtą šeimininką.

Jautėsi tiesiog terorizuojami

Istorija apie ramybės neduodančią kaimynystę moteris vienijančioje feisbuko grupėje pasidalijo viena kaunietė. Ji aiškino, kad visi gyventojai kentėjo dėl vieno konkretaus žmogaus, kol galiausiai nutiko nelaimė – kilo gaisras.

„Turėjome kaimynę, sergančią šizofrenija. Visi gyventojai kentėjo, kol pavasarį jos sugyventinis sukėlė bute gaisrą – pats žuvo, o kaimynė tuo metu buvo išvykusi gydytis. Parvažiavo iš ligoninės, bet kaip ir nelabai buvo jai kur gyventi, nes langai buvo išdužę, viskas apdegę, tai socialinės darbuotojos atvažiavo, ją pasiėmė ir kažkur apgyvendino.

Tas butas buvo tuščias, kol nepakeitė langų. Pakeitė langus, bomžiukas išsilupo duris ir eina ten miegoti – dabar bijome, kad nebūtų kaip Vilniuje, kad nesusprogtume, nesudegintų“, – nuogąstavo moteris.

Jos žiniomis, kaimynės butas taip pat skendo didelėse skolose.

„Kaimynė, kaip žinia, jokių giminių neturi, net nežinome, kur kreiptis, kad nebūtų tokių nepageidaujamų asmenų. Visi tvarkingai gyvename, bet tas butas tiesiog kaip prakeiktas – eina kas nori ir kada nori.

Nenoriu, kad laiptinėje vaikščiotų girti žmonės, o tuo labiau žiemą su vaikais ant rankų bėgti į lauką, kaip pavasarį su didele baime bėgome dėl gaisro“, – pasakojo gyventoja.

Situaciją detaliai nupasakoti sutiko ir kaunietės vyras Tadas, paaiškinęs, kad problemos, palietusios ir jų šeimą, prasidėjo prieš kelerius metus.

„Mūsų šeimai atsikrausčius į senelių paveldėtą butą situacija su kaimynais buvo normali, bet 2021 metų vasarą pastebėjome vieną keistą kaimynę, kuri elgėsi nelabai adekvačiai.

Iš pradžių atrodė, kad tiesiog labai linksma moteriškė – net kitų kaimynų klustelėjau, iš kur atsirado ši linksma moteriškė. Kaimynų teigimu, ji jau nuo vaikystės gyvena penktame aukšte.

Viena kaimynė paminėjo, kad seniau moteris patyrė sunkius išgyvenimus, lyg mirė vaikas ir vyras, vėliau pas ją nuomojosi butą kita moteris, kuri buvo tapusi jos labai gera drauge, bet išsikrausčius nuomininkei situacija pasikeitė kardinaliai“, – prisiminė Tadas.

Vyras teigė girdėjęs, kad kaimynė neva sirgo psichikos liga, o po to, kai išsikraustė kartu gyvenusi nuomininkė, esą ėmė elgtis tiesiog neadekvačiai.

„2021 metų vasarą situacija dar neatrodė grėsmingai – kartais ji pasibelsdavo į duris ir paprašydavo tai kiaušinių, tai duonos paskolinti, tai pinigėlių. Bet kelis kartus davus kiaušinių ar duonos staiga situacija tapo nebenormali – ji pradėjo piktybiškai po 10 kartų per dieną belstis į duris, ir jau ne prašyti maisto, o jo reikalauti.

Kelis kartus neapsikentęs griežčiau su ja pakalbėjau, pavartojau necenzūrinių žodžių, ir pasakiau, kad daugiau nesibelstų ir pas mus neitų.

Taip situacija pas mus nurimo, nors kitų kaimynų teroras tęsėsi – kaimynės skundėsi, kad ji veržiasi į butus ir vėliau iš jų neina jos išprašyti, daužydavo ir duris“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo kaunietis.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pastebėjo vis kitus užsukančius vyrus

Pasak Tado, vėliau žmonės ėmė pastebėti, kad kaimynė į namus nešasi prie konteinerių rastus daiktus, o į jos butą esą vis užsukdavo „neaiškūs tipai“.

„Manau, vakarais būdavo vartojamas alkoholis, nes vieną kartą 3 valandą nakties į mano duris ji ėmė belsti su 3 neblaiviais vyrais. Neapsikentę su kitais kaimynais ėmėme galvoti, ką daryti – viena iš aktyviausių kaimynių kreipėsi į mūsų mikrorajono socialinę darbuotoją.

Po šių pasikreipimų kaimynė, atrodydavo, kartais tiesiog dingdavo mėnesiui. Paaiškėjo, kad ją vis uždarydavo į psichiatrinę ligoninę – palaiko kokį mėnesį ir vėl paleidžia.

Taip ir būdavo – du mėnesius terorizuoja kaimynus, iškviesdavome policiją, o tada ji vėl dingdavo mėnesiui. Tokiais ciklais gyvenome“, – aiškino kaunietis.

Dainavos gyventojas prisiminė, kad kaimynei grįžus iš ligoninės pas šią vėl ėmė lankytis dar vienas „neaiškus“ vyras, kuris netrukus čia ir apsigyveno.

„Man jis pasakojo, kad prižiūri tą kaimynę, bet panašu, kad jie kartu tik gerdavo. Stebėdamas šią situaciją maždaug 2022 metų gruodį parengiau raštą, kurį aktyvioji kaimynė nunešė socialinei darbuotojai su visos laiptinės kaimynų parašais.

Jame rašėme, kad kaimynė negali savimi pasirūpinti, jog šio žmogaus negalia naudojasi kiti asmenys, kurie pas ją lankosi, ten girtauja ir net gyvena. Rašėme, kad moteris nuo konteinerio nešasi šiukšles, jas barsto laiptinėje, vieną kartą parsineštuose maišuose knibždėjo pelės, todėl prašėme atkreipti dėmesį, kol neatsitiko nelaimė“, – dėstė Tadas.

Po šio rašto, pasak jo, situacija kiek pagerėjo – dažniau atvažiuodavo socialiniai darbuotojai. Tačiau nerimą kelianti kaimynė esą šių net nebeįsileisdavo.

Visgi bijota nelaimė atsitiko – kartą moterį vėl išvežus gydyti, bute įvyko gaisras.

„Naktį buvome prižadinti baisių durų trankymų ir riksmų laiptinėje. Išsigandę, apie 3 valandą nakties, su pusės metų kūdikiu ant rankų ir beveik ketverių metų berniuku, praktiškai nuogi ir be daiktų evakavomės iš namo.

Gerai, kad pagriebiau automobilio raktelius, tai pasišildėme automobilyje, stebėdami, kaip dega butas ir dirba tarnybos. Tik iš straipsnių spaudoje sužinojau, kad ten buvo rastas sudegęs žmogus“, – prisiminė Tadas.

Vyras pažymėjo, kad po šio gaisro kaimynams net iš pirmo aukšto per rozetes ėmė bėgti vanduo, žaižaravo elektros jungikliai, ketvirto aukšto kaimynams buvo užlietos visos lubos.

„Pasirodo, tie kaimynai iki gaisro turėjo gal 8 draudiminius įvykius, kuomet jų butą kaimynė užpylė vandeniu“, – pridūrė jis.

Asociatyvi / Lrytas.lt, M. Patašiaus nuotr.

Vaikai – sutraumuoti

Po gaisro, kaip prisiminė Tadas, buto gyventoja vėl grįžo namo.

„Verkė kieme, rėkė, kaip gaila žuvusio draugo. Jokios specialistų pagalbos nesulaukė ir grįžo nakvoti į butą, kuris, panašu, buvo visas sudegęs ir su išdužusiais langais.

Po gaisro to buto aplinkiniams kaimynams iškilo kita problema – blakių antplūdis, buvo nebeįmanoma miegoti naktimis. Kvietė specialistus, kenkėjų naikintojus, ir, kiek žinau, spalio–lapkričio mėnesį problemą išsprendė. Neaišku, kiek ilgai – kol kas, ačiū Dievui, blakės neatėjo iki mūsų“, – džiaugėsi vyras.

Po gaisro nerimas gyventojams ir toliau niekur nedingo – žmonės nerimavo, kad gali sprogti ir dujų vamzdis. Galiausiai kaimynai pateikė raštą ir prokuratūrai, vėl surinkti aplinkinių parašai.

„Kaimynės teroras ir jos gyvenimas sudegusiame bute tęsėsi, nors socialiniams darbuotojams skambinome kone kasdien. Vasarą buvau jos praktiškai užpultas, iškeiktas, prakeiktas – rėkė per visą kiemą, kad mirsiu. Šaukė, kad jai ant visų mūsų nusispjaut, nes serga maniakine šizofrenija ar kažkas panašaus“, – pasakojo Tadas.

Rugsėjo mėnesį, kaip aiškino kaunietis, kaimynę išsivežė dvi moterys – ji negrįžo iki šiol. Nors moters butas liko tuščias, pasak Tado, spėjo „atsirasti interesantų“.

„Į tą butą ateina vis kiti žmonės. Žmona sakė, kad matė ten įeinant girtą vyrą, vakarais bute dega šviesa. Į butą galima lengvai įeiti, nes gaisro metu durys buvo išlaužtos, o sutaisytos labai silpnai. Kažkas lyg buvo užkalęs, bet po dienos vėl išlupo“, – kalbėjo jis.

Kaimynystėje gyvenančio Tado mažamečiai vaikai iki šiol jaučia didelę baimę – nerimauja, ar „nesprogs, kaip ten per žinias rodė“.

„Vaikai traumuoti iki šiol. „Degsim“, „sprogsim“ – vis prisimena. Šiuo klausimu tapo labai jautrūs“, – dalijosi vyras.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuvykę rado naują šeimininką

Portalas lrytas.lt ketvirtadienį kreipėsi komentaro į Kauno miesto savivaldybę. Seniūno funkcijas atliekančio vyriausiojo specialisto Algimanto Andriulevičiaus perduotame atsakyme teigiama, kad gyventojų skundų dėl šio daugiabučio jis pats nesulaukė.

„Nurodytu adresu buvo kilęs gaisras, tačiau šiuo metu nekilnojamas turtas priklauso privačiam asmeniui. Skundų minėtu adresu nebuvo gauta, seniūnijos atstovai artimiausiu metu nuvyks apžiūrai“, – nurodė A. Andriulevičius.

Jau penktadienį seniūnas patvirtino, kad ryte iš tiesų patikrintas minėtas butas, tačiau nieko panašaus, apie ką kalba gyventojai, ten neaptikta.

A.Andriulevičius nepaneigė, kad prieš gaisrą į namą dažnai vykdavo socialiniai darbuotojai, o pati kaimynė esą turėjo sveikatos problemų, buvo linkusi kaupti daiktus, dėl ko ir galėjo nutikti nelaimė.

„Šiandien iš pat ryto nuvažiavome pasižiūrėti – ten gyvena normalus žmogus, jis sutvarkęs tą butą, jį įleido nauji savininkai, ir viskas. Jokio pagrindo lįsti į privačią nuosavybę mes neturime teisės. Parodė mums, kad visas šiukšlynas ir degėsiai yra išnešti, viskas sutvarkyta, ir jis vienas viską prižiūri. Nepanašu nei į jokius girtavimus, nei į valkatavimus“, – portalui lrytas.lt sakė specialistas.

Pasak A.Andriulevičiaus, butą naujas savininkas įsigijo visai neseniai – gruodį.

„Mes išsiaiškinome pakankamai daug, bet klausimas, kiek jums galime pasakoti. Bet tai yra butas, kuris nekelia jokių problemų. Mes klausėme to žmogaus, kuris ten gyvena, sakė, kad niekas į jį nesikreipė, jokie kaimynai, žmogus tvarkingas, viskas sutvarkyta. Nieko panašus nei į benamį, nei į prasigėrusį žmogų“, – pabrėžė seniūnas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA