Ugniagesiai į Kauno „Akropolio“ daugiaaukštę aikštelę nevažiuoja: kaip gesinami gaisrai? | Kas vyksta Kaune

Ugniagesiai į Kauno „Akropolio“ daugiaaukštę aikštelę nevažiuoja: kaip gesinami gaisrai?

R. Tenio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Ugniagesiams gelbėtojams dėl įvairių priežasčių neretai tenka vykti į Kauno centre esantį prekybos centrą „Akropolis“, pasitaiko ir aikštelėje užsidegusių automobilių. Vis dėlto, ugniagesių autocisternos į prekybos centro aikštelę įvažiuoti negali. Tad kaip organizuojamas ugniagesių darbas nelaimės atveju?

Autocisternos į „Akropolio“ aikštelę nevažiuoja

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) atstovė Džiuginta Vaitkevičienė naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ atskleidė, jog kilus gaisrui ar kitam pavojui ne pirmame prekybos centro aukšte, ugniagesių autocisternos į „Akropolio“ daugiaaukštę aikštelę nevažiuoja, mat gaisrinių automobilių svoris jai yra per didelis. Šiame objekte naudojama sausvamzdžių sistema, yra tam tikra darbo specifika.

Pasak Kauno PGV atstovės, gaisras „Akropolyje“ gesinamas vietiniais sausvamzdžiais. Kiekviename automobilių stovėjimo aikštelės aukšte yra čiaupai, prie jų jungiamos žarnos, o vanduo gaisrui gesinti tiekiamas iš šalia pastatomos autocisternos.

Priešgaisrinės saugos požiūriu tokioms aikštelėms keliami reikalavimai, kurie numatyti Bendrosiose gaisrinės saugos taisyklėse. Kaip teigė D. Vaitkevičienė, Kauno „Akropolio“ aikštelė atitinka šiuos reikalavimus.

Pernai vyko 11 kartų

Per praėjusius 2023 metus Kauno ugniagesiai gelbėtojai iš viso gavo 11 pranešimų dėl kilusių pavojų prekybos centre „Akropolis“. Iš jų – vos du iškvietimai dėl gaisro pavojaus.

Tarpušvenčiu, gruodžio 28 d., degė automobilio „Audi A4“ bagažinės skyrius. Ugniagesių duomenimis, nudegė galinis bamperis ir lempa. Ugnis sutramdyta 6 kg miltelių gesintuvu.

Lapkričio 29 d. gautas pranešimas, kad „Akropolio“ trečiame aukšte, kavinės „Grill London“ krosnyje svyla palikti maisto produktai. Maisto produktus ugniagesiai išėmė ir užpylė vandeniu.

Ugniagesiai Kauno „Akropolyje“ / Asociatyvi R. Tenio nuotr.

Taip pat į Kauno „Akropolį“ ugniagesiai pernai devyniskart vyko dėl kitų iškvietimų:

– Sausio 13-ąją buvo gautas pranešimas iš automobilio „ECall“ sistemos dėl galimo eismo įvykio. Stovėjimo aikštelėje rastas automobilis „Škoda Scala“, žmonių viduje nebuvo. Pastebėtas automobilio prietaisų skydelyje įjungtas SOS mygtukas, tačiau pagalbos nereikėjo.

– Sausio 17-ąją ugniagesiai į „Akropolio“ aikštelę vyko vaduoti automobilyje užsitrenkusio mažamečio vaiko. Atvykus PGP buvo išdaužtas galinis stiklas ir atrakintos durelės.

– Sausio 24-ąją gautas pranešimas, kad ant prekybos centro stogo užsilipęs vyras. Atvykus PGP atliko žvalgybą, tačiau vyriškio nesimatė. Po keleto minučių ugniagesiai gavo pranešimą iš PK budėtojos, kad pagalbos nereikia – vyriškį sulaikė policijos pareigūnai.

– Balandžio 11-ąją „Akropolio“ lifte buvo užstrigę keturi žmonės. Ugniagesiai gelbėtojai budėjo, kol atvyko liftų avarinė tarnyba, kuri atidarė lifto duris.

– Birželio 19-ąją gautas pranešimas, kad per turėklus perlipęs žmogus, gali nukristi. Vyriškis buvo perlipęs turėklus, nusirengęs marškinėlius. Pradėjus pokalbį nusiramino ir su pamainos vadu nulipo žemyn, perduotas medikams.

– Liepos 11-ąją gautas „ECall“ pranešimas apie galimai į eismo įvykį patekusį automobilį „Škoda Kodiaq“, tačiau ugniagesiams nuvykus į vietą, eismo įvykio nepastebėta.

– Rugpjūčio 4-ąją gautas pranešimas, kad ant „Akropolio“ pastato stogo krašto sėdi vyras. Ugniagesiams nuvykus į vietą, jaunuoliai nuo pastato stogo buvo nulipę patys. Budėta, kol atvyko policijos pareigūnai.

– Gruodžio 9-ąją „Akropolio“ aikštelėje automobilis kliudė stovinčią transporto priemonę, bėgo eksploatacinis skystis. Kauno PGV suvestinėje nurodoma, kad iš automobilio „VW Golf“ buvo išbėgę 2 l langų skysčio.

– Gruodžio 30-ąją ugniagesiai gavo pranešimą dėl juntamo automobilio svylančių laidų kvapo ir girdimo garsinio signalo. Nuvykus į vietą gaisro požymių nepastebėta. Buvo sugedęs automobilio garsinis signalas, ugniagesiai atjungė „Volvo S80“ akumuliatorių.

„Akropolio“ automobilių stovėjimo aikštelė / R. Tenio nuotr.

Aikštelė yra nuolat prižiūrima

„Kauno „Akropolio“ automobilių stovėjimo aikštelė pastatyta ir jau šešiolika metų yra eksploatuojama pagal visus šalyje galiojančius reikalavimus ir teisės aktus. Aikštelė yra nuolat prižiūrima, joje vykdomos reguliarios patikros, planiniai priešgaisrinės apsaugos pareigūnų patikrinimai. Aikštelė yra stebima vaizdo stebėjimo kamerų.

Eksploatuodami aikštelę laikomės visų teisės aktų reikalavimų bei bendradarbiaujame su priešgaisrinės apsaugos specialistais. Prieš keletą metų su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu esame atlikę galimų incidentų valdymo simuliaciją, periodiškai vykdome darbuotojų mokymus, kaip elgtis kilus incidentams, vykdome evakuacijos mokymus ir imamės kitų priemonių, kurios padėtų užtikrinti maksimalų mūsų lankytojų saugumą“, – naujienų portalui komentavo Kauno „Akropolio“ valdytoja Brigita Kuodytė.

Nors pasitaiko atvejų, kai dėl incidentų tenka kreiptis į ugniagesius, B. Kuodytė tikina, kad dauguma jų būna smulkūs.

Ši 2017-ųjų kovą į „Akropolį“ užvažiavusi „Audi“, tikriausiai, nebuvo techniškai tvarkinga / Archyvo nuotr.

„Per metus Kauno „Akropolio” aikštelėje apsilanko net 5,5 mln. automobilių, o į ugniagesius tenka kreiptis vos keletą kartų per metus. Svarbu paminėti ir tai, jog absoliuti dauguma šių incidentų būna smulkūs ir operatyviai likviduojami prekybos centro apsaugos darbuotojų. Nepaisant to, apie visus juos be išimties informuojame atsakingas tarnybas, teikiame informaciją ir pagalbą.

Iki šiol nėra pasitaikę atvejų, kai tokių incidentų metu prekybos centro ar kitų žmonių turtui būtų padaryta žala. Kiekvienu atveju į situacijas reaguojame pagal nustatytas saugumo procedūras. Norėtume pabrėžti, itin svarbu, kad vairuotojai naudotųsi tik techniškai tvarkingais automobiliais, taip užtikrindami tiek savo, tiek aplinkinių saugumą“, – sakė Kauno „Akropolio“ valdytoja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA