Kaune spalvingu šou atidarytas Europos dailiojo čiuožimo čempionatas | Kas vyksta Kaune

Kaune spalvingu šou atidarytas Europos dailiojo čiuožimo čempionatas

R. Tenio nuotr.

Trečiadienio pavakarę „Žalgirio“ arenoje pasirodė žymūs atlikėjai, ratą rėžė 32 vėliavomis nešini čiuožėjai. Kaune oficialiai duotas startas Europos dailiojo čiuožimo čempionatui. Ryt ir poryt ant ledo stos Lietuvos sportininkai, o varžybos bus uždarytos iškilmingu pasirodymu sekmadienį.

Apie 16.30 val. atidarymo ceremoniją sveikinimo žodžiu pradėjo Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentas Vytautas Jasutis ir Tarptautinės čiuožimo sąjungos (ISU) pirmasis viceprezidentas dailiajam čiuožimui Benoit Lavoie.

„Didelis malonumas ir jaudinanti akimirka atstovauti ISU šiame čempionate Kaune, mieste, kur menas ir sportas susijungia. Malonu švęsti Lietuvos čiuožimo šimto metų sukaktį kartu su jumis. Skelbiu 2024-ųjų čempionatą Kaune atidarytu“, – pareiškė B. Lavoie.

„Mėgaukitės!“ – skardžiai paragino V. Jasutis po šilto apsikabinimo su ISU viceprezidentu.

Šou programoje pasirodė lietuvių muzikos duetas Beissoul & Einius, operos solistas Rafailas Karpis su choru. Parodomuosius numerius atliko šokėjai ant ledo ir solistės, taip pat pasirodė tradiciniais kostiumai apsitaisę batuoti lietuvių liaudies šokėjai, skambėjo populiari elektroninė muzika ir dainuojamosios tautosakos motyvai.

Prie pulto stojus Jovani pasirodymą vainikavo LED šviesomis pasipuošę čiuožėjai, po to vyko visų 32 šalių dalyvių paradas su valstybių vėliavomis alfabetine tvarka. Aplodismentai pagarsėjo pasirodžius latvių trispalvei, o džiugiausiai sutiktos Ukraina ir čempionato šeimininkė Lietuva.

Europos dailiojo čiuožimo čempionato atidarymas
Valstybių dalyvių paradas / R. Tenio nuotr.

Šis čempionatas išties istorinis ir simbolinis, mat 1924 metais Lietuvoje surengtos pirmosios dailiojo čiuožimo varžybos.

Prieš atidarymo ceremoniją nuo 13 val. jau vyko porų trumposios programos rungtis, kurioje triumfavo Sakartvelo atstovai Lukas Berulavas ir Anastasiia Metelkina (71,30 balo). Po atidarymo solo trumpąją programą „Žalgirio“ arenoje atlieka vyrai (32 dalyviai).

Ketvirtadienį varžybas pradės solo moterų pasirodymai, o vakare, 19 val., ant ledo iščiuoš poros, kurios pademonstruos laisvąją programą.

Penktadienį laukia porų šokiai ant ledo ir vyrų laisvoji programa. Šeštadienį numatytos moterų ir šokių ant ledo laisvosios programos, Europos čempionatą sekmadienį, 15.30 val., uždarys gala pasirodymas.

Pirmą kartą istorijoje Lietuvoje organizuojamame čempionate varžosi 167 stipriausi Europos sportininkai.

Lietuvai čempionate atstovauja penki čiuožėjai: Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius bei Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala šokių ant ledo kategorijoje ir Aleksandra Golovkina moterų rungtyje.

Dėl istorinės progos Lietuvos čiuožėjai kinkų nedrebina

„Saulius ir Allison tikrai pajėgūs kautis dėl medalio, tegul namų sienos ir mūsų energija jiems padeda! Aleksandros tikslas yra pasidalinti savo nuostabiu moterišku čiuožimu su Lietuvos žiūrovais, papulti į finalą, pagerinti savo asmeninį rezultatą. Be galo vertinu jos užsispyrimą ir sunkų darbą. Ne kartą teko dirbti su ja ruošiant naujas programas, tai nuostabi sportininkė ir stipri moteris.

Paulina ir Deividas užima išskirtinę vietą mano širdy, nes kaip ir Saulius, Deividas pradėjo čiuožti pas mane. Esu jo pirmoji trenerė. Su Paulina paskutinį kartą dirbau, kai kūrėme programas 2018-2019 m. sezonui, kurias galėjote matyti per jaunimo Grand Prix Kaune, kai ji dar čiuožė viena“, – „Kas vyksta Kaune“ prieš čempionatą pasakojo daugkartinė Lietuvos čempionė, trenerė Ingrida Zenkevičiūtė-Snieškienė.

Čempionė, pralaužusi Lietuvai europinį ledą: tokio įvykio Kaune daugiau nebus

S. Ambrulevičius ir A. Reed įvardijami vienais pagrindinių pretendentų Lietuvai iškovoti medalius. D. Kizala ir P. Ramanauskaitė 2021 m. dalyvavo olimpinėse žaidynėse Pekine, o Europos čempionate dalyvauja antrą kartą. Pernai Europos pirmenybėse pora užėmė 17-ą vietą.

A. Golovkinai tai yra penktasis Europos čempionatas – varžybose čiuožėja debiutavo 2015 m. (19 vieta). 2016 m. A. Golovkina užėmė 16-ą vietą, 2020 m. – 26-ą, 2022 m. 22-ą.

Kaune vykstantis Europos dailiojo čiuožimo čempionatas preliminariais skaičiavimais gali kainuoti apie pusantro milijono eurų. LČF prezidentas V. Jasutis prognozavo, kad pirmenybių transliacijas turės galimybę stebėti per 700 mln. žiūrovų daugiau nei 60-yje valstybių visame pasaulyje. Lietuvoje čempionatą rodo visuomeninis transliuotojas.

„Žalgirio“ arena virto tarptautinio lygio čiuožykla

Pirmas Europos dailiojo čiuožimo čempionatas 1891 m. surengtas Hamburge, Vokietijoje. Vyrų vienetų kategorijoje varžėsi septyni dalyviai: penki vokiečiai ir du austrai, kurie atliko privalomas figūras. Antrą čempionatą 1893 m. Berlyne organizavo ISU, suformuota 1892 m. vasarą.

Vieninteliai Lietuvos atstovai, Europos čempionato istorijoje iškovoję medalius – šokių ant ledo pora Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas, 2000 m. Vienoje ir 2006 m. Lione pelnę bronzą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA