Nesutariama, ar elektroninių cigarečių vieta – vaistinėse | Kas vyksta Kaune

Nesutariama, ar elektroninių cigarečių vieta – vaistinėse

ELTA / Irtautė Gutauskaitė 2024/01/06 14:21
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seime tęsiantis diskusijoms dėl elektroninių cigarečių pardavimo vaistinėse, sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas sako, kad tokiai idėjai nelemta išsipildyti. Anot jo, sveikatai žalingos priemonės negalima laikyti vaistiniu preparatu. Visgi idėjos autorius, parlamentaras Aurelijus Veryga nesutinka su kritika ir pabrėžia, kad vaistinėse atsirastų ne šiuo metu parduotuvėse parduodamos elektroninės cigaretės, o specialūs įrenginiai, kurie, kaip nikotino pleistrai, padėtų mesti rūkyti.

„Šį siūlymą sunku vertinti teigiamai, kai mes kalbame apie sveikatai žalingo objekto perkėlimą į vaistinę. Iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo tvarkoje – sumažiname šių produktų prieinamumą. Bet kodėl tada nekalbame apie cukraus, alkoholio, tabako produktų pardavimą vaistinėse. Matyt, suprantam, kad tai nėra tos priemonės, kurios turėtų ten būti parduodamos“, – Eltai komentavo A. Pečkauskas.

„Jeigu vaistinėje su receptu mes parduodame žalingus įrenginius – ar tai reiškia, kad sveikatos priežiūros specialistas dabar turės prievolę išrašinėti receptus sveikatai žalingiems veiksniams? Matyt, ne visai su logika susilygiuoja“, – pridūrė sveikatos apsaugos viceministras.

Visgi Seimo narys A. Veryga atremia kritiką teigdamas, kad dabar parduodamos elektroninės cigaretės neatsidurtų vaistinėse. Pasak „valstiečio“, priėmus tokį sprendimą farmacijos pramonė turėtų sukurti tokią elektroninę cigaretę, kuri būtų be skonių ar kvapų ir gydytojo paskiriama dozėmis, kaip nikotino pleistrai ar purškalas.

„Aš nežinau, ar viceministras apsimeta, ar jis gal projekto nematė. Ne vieną kartą kartojau, kad niekas šių cigarečių dabar vaistinėse negalėtų pardavinėti, todėl, kad tokio produkto, kuris šiandien būtų registruotas kaip pagalba metantiems rūkyti, taip kaip nikotino pleistrai ar nikotino purškalai, nėra“, – Eltai sakė A. Veryga.

Aurelijus Veryga / DELFI nuotr.

„Nebus vaistinėse tokių elektroninių cigarečių, kokios šiandien yra prekybos centruose. Tikrai niekas, kaip čia įsivaizduoja, negalės nueiti pas šeimos gydytoją ir išsirašyt leidimą jas rūkyti. Tai yra tiesiog nesąmonė“, – pabrėžė Seimo narys.

Anot jo, naujai sukurta ir kaip pagalbos mesti rūkyti priemonė įregistruota elektroninė cigaretė galėtų būti parduodama tik vaistinėse.

Kitos prekybos vietos negalėtų pardavinėti nei šiuo metu rinkoje prieinamų elektroninių cigarečių, nei naujai sukurtų įrenginių.

ELTA primena, kad birželio mėnesį Seime po pateikimo buvo pritarta siūlymui leisti parduoti elektronines cigaretes tik vaistinėse ir tik su gydytojo išrašytu receptu. Rudenį registruotas šio siūlymo pakeitimas, įtraukiant sąlygą, kad elektroninės cigaretės turėtų būti pripažintos tinkamais produktais priklausomybei nuo tabako gydyti ir naudojami kaip pagalbos priemonės metantiems rūkyti.

Tokį pasiūlymą Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo projektui įregistravo Seimo narių grupė: A. Veryga, Orinta Leiputė, Vytautas Kernagis, Algirdas Butkevičius, Jurgis Razma, Agnė Širinskienė, Rima Baškienė, Aušrinė Norkienė, Viktoras Pranckietis, Antanas Matulas, Rita Tamašunienė ir kiti.

Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta, kad „elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis leidžiama prekiauti tik vaistinėse, laikantis farmacinę veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, ir tik tais atvejais, jei elektroninės cigaretės ir jų pildyklės bus priskiriamos vaistiniams preparatams ar kompensuojamosioms medicinos pagalbos priemonėms.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA