Atsako advokatė: kada taikoma atsakomybė už narkotinių medžiagų platinimą? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: kada taikoma atsakomybė už narkotinių medžiagų platinimą?

Asociatyvi DELFI, „Advocatera“ nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojas kreipėsi į redakciją, siekdamas išsiaiškinti dėl atsakomybės taikymo už narkotinių medžiagų platinimą.

„Vakarėlio metu, draugei paprašius duoti parūkyti, pavaišinau ją marihuanos suktine. Buvome sulaikyti policijos ir man pradėtas ikiteisminis tyrimas už narkotinių medžiagų platinimą, tačiau jokio tikslo platinti neturėjau, tik daviau pasivaišinti keliais dūmais. Norėčiau sužinoti iš teisininko, ar gali būti taikoma atsakomybė už tokius mažareikšmius veiksmus“, – plačiau klausimą advokatei pateikė skaitytojas.

Į klausimą atsako advokatų kontoros „ADVOCATERA“ advokatė Raimonda Lazauskienė.

Raimonda Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Susipažinus su skaitytojo situacija, pirmiausia akcentuotina, kad LR BK 260 str. įtvirtina draudimą neteisėtai disponuoti narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti. Disponavimui tokiu atveju priskiriami neteisėto gaminimo, perdirbimo, įgijimo, laikymo, gabenimo, siuntimo ir kt. veiksmai.

Praktikoje neretai kyla klausimas, ar tam tikri veiksmai baudžiamojo kodekso normų atžvilgiu gali būti traktuojami kaip platinimas, pavyzdžiui, kaip skaitytojo nurodytas iš pirmo žvilgsnio nekaltai atrodantis veiksmas – kito asmens pavaišinimas draudžiamų medžiagų turinčia cigarete. Vis tik, Lietuvos Aukščiausiasis teismas yra išaiškinęs, kad neteisėto platinimo inkriminavimui svarbiausią reikšmę turi nustatytas neteisėtų medžiagų perleidimo kitam asmeniui faktas, o platinimo veika gali pasireikšti įvairiai, todėl perleidimu pripažintinas, pavyzdžiui, net ir psichotropinių ar narkotinių medžiagų permetimas per tvorą ar kitą kliūtį.

Aplinkybė, jog narkotinės medžiagos ne parduodamos, o tik pasidalijamos, neturi esminės reikšmės nusikalstamos veikos kvalifikacijai. Platinimu laikomas psichotropinių ar narkotinių medžiagų perdavimas kitiems asmenims, išmainant jas į kitus daiktus, dovanojant, apmokant skolą, atlyginant už darbą ar kitas paslaugas, duodant paskolą ir pan. Tokia veika asmenims gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę iki aštuonerių metų laisvės atėmimo.

Svarbu pažymėti, kad net ir nenustačius platinimo tikslo, asmenims gali būti inkriminuojama kita baudžiamojo kodekso norma, draudžianti neteisėtai disponuoti narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti. Įstatymas apibrėžia, kad narkotinių ar psichotropinių medžiagų neteisėtas gaminimas, perdirbimas, įgijimas, laikymas, gabenimas ar siuntimas ir neturint pardavimo ar platinimo tikslų, gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę, o tam tikrais atvejais net laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Neretai asmenims kartu inkriminuojama ir narkotinių bei psichotropinių medžiagų kontrobanda, kai nustatoma, kad asmuo nepateikdamas muitinės kontrolei ar kitaip jos išvengdamas arba neturėdamas leidimo per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabeno ar siuntė neteisėtas medžiagas, nepriklausomai nuo to, turėjo tikslą jas platinti ar ne.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA