„DP Acetate” vadovas: atsigauname po šoko | Kas vyksta Kaune

„DP Acetate” vadovas: atsigauname po šoko

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Antradienį Kaune kilus gaisrui bendrovės „Dirbtinis pluoštas“ teritorijoje įsikūrusioje įmonėje „DP Acetate“, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo bei statinių, kur vykdoma pavojinga veikla, galimo priežiūros ir naudojimo taisyklių pažeidimo.

Acetatinių siūlų gamintojos „DP Acetate“ vadovas Martynas Ugianskis sako, kad bendrovė bendradarbiaus su tyrimus pradėjusiomis institucijomis ir taip pat atliks savo vidinį tyrimą.

„Atsigauname po šoko, bendradarbiaujame su visomis institucijomis ir padarysime viską, kad nelaimės priežastys būtų kuo greičiau nustatytos. Šiandien pradėjome vidinį veiklos tyrimą, tad noriu tikėti, kad netrukus turėsime kiek daugiau atsakymų nei turime dabar“, – M. Ugianskis cituojamas bendrovės pranešime.

Kaip trečiadienį informavo Policijos departamentas, gaisras Kaune, Pramonės prospekte esančios įmonės gamybinėse patalpose kilo sausio 2 d., apie 14.40 val.

Nelaimės metu apdegė pastato vidaus patalpos, nukentėjo įmonės darbuotojai: vyras (gim. 1994 m.) ir vyras (gim. 1996 m.), kurie dėl nudegimų gydomi ambulatoriškai. Tiesa, ugniagesiai nurodo dar vieną nukentėjusį žmogų.

Policijos departamentas informavo, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 176 str. 1 d. (darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimas) ir 270 str. 1 d. (statinių, kuriuose naudojamos ar saugomos pavojingos medžiagos, priežiūros ar naudojimo taisyklių pažeidimas).

Už pirmąjį pažeidimą, jeigu dėl to įvyko sunkus ar mirtinas nelaimingas atsitikimas darbe, darbdaviui ar jo įgaliotam asmeniui numatyta atsakomybė – bauda arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Už statinių, kuriuose naudojamos ar saugomos pavojingos medžiagos arba kuriuose yra potencialiai pavojingų įrenginių / vykdoma pavojinga veikla, naudojimo taisyklių pažeidimą, jeigu kilo pavojus žmogaus sveikatai ar atsirado kitų sunkių padarinių aplinkai, gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai. Tyrimą atlieka Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus pareigūnai.

Kaip trečiadienį informavo prokuratūra, tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti gaisro kilmės priežastis, padarytą žalos dydį bei asmenis, kurių veiksmai arba neveikimas tiesiogiai sietinas su kilusiu galimai žalingų medžiagų nuotėkiu ir jo pasekmėmis.

Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba (PGV) patikslino, kad pranešimas apie sprogimą „Dirbtinio pluošto“ gamykloje Pramonės prospekte gautas sausio 2 d., 14.38 val. Pastatas degė atvira liepsna, atvykus ugniagesiams, 20 m plote liepsnojo 1, 2, 3 aukštai. Buvo girdimas sprogimas, išdužo langai.

15.13 val. išvestas vyras, apsinuodijęs degiosiomis medžiagomis, jam GMP pagalbą suteikė vietoje. Kitą vyrą medikai išvežė iki atvykstant ugniagesiams, jis apdegė dešinę plaštaką, kaklą ir veidą (I ir II laipsnių nudegimai). Trečias vyras nudegė plaukus ir viršutinę galvos dalį, per įvykį pilietis grįžo namo ir išsikvietė medikus pats.

Iš pastato evakuoti 8 žmonės, policijos pareigūnai aptvėrė teritoriją „Stop“ juosta ir evakavo aplinkinių įmonių darbuotojus.

Kauno PGV duomenimis, 1-ame aukšte apdegė medžio celiuliozės maišytuvai, degė 3 celiuliozės talpyklos iš 8, įmontuotų pastato konstrukcijose. 1-ame aukšte taip pat buvo 10 t celiuliozės, 3-iame aukšte – talpyklos su 30 kub. m acetono, 5-ame aukšte – 52 kub. m acetono. Įvykio metu talpos liko nepažeistos.

Nuo karščio deformavosi pastato konstrukcijos tarp 1 ir 2 aukštų. Aprūko ir sulietos trijų aukštų patalpos, išdužo dalis langų. Pastatas 5 aukštų, mūrinis, 50×80 m dydžio, stogas dengtas bitumine danga.

Pastatas priklauso UAB „DP Acetate“.

Aplinkos apsaugos departamentas praėjusių metų gruodžio 8 d. atliko bendrovės planinį išplėstinį patikrinimą, kurio metu aplinkosauginių pažeidimų nenustatyta. Jo metu tikrintas gamybos metu susidarančių nuotekų, atliekų ir oro taršos valdymas.

„DP Acetate“ turi taršos leidimą. Pagrindinė įmonės veikla – dirbtinio pluošto siūlų gamyba iš acetilceliuliozės pluošto tirpinant jį acetone, vėliau įrengimais filtruojant ir formuojant siūlus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA