„Švyturiui-Utenos alui“ skirta 0,8 mln. eurų bauda | Kas vyksta Kaune

„Švyturiui-Utenos alui“ skirta 0,8 mln. eurų bauda

BNS 2023/12/28 14:28
Asociatyvi / lryto.lt nuotr.

Konkurencijos taryba didžiausiai šalies alaus gamybos bendrovei „Švyturys-Utenos alus“ skyrė 810,8 tūkst. eurų baudą už tai, kad ji trukdė atlikti tyrimą. Bendrovė pripažįsta pažeidimą ir žada sumokėti baudą, tačiau svarsto galimybę ginčyti jos dydį.

Anot tarybos pranešimo, įmonė per patikrinimą ištrynė reikšmingą informaciją, neteikė duomenų kopijos ir taip kliudė atlikti tyrimą. Kadangi bendrovė prisipažino tokiais veiksmais pažeidusi Konkurencijos įstatymą ir bendradarbiavo su tyrėjais, jai skirta bauda buvo sumažinta beveik 200 tūkst. iki 810,8 tūkst. eurų, pranešė taryba.

Bendrovės komunikacijos direktorius Dainius Smailys ketvirtadienį BNS sakė, kad įmonė sumokės baudą.

„Švyturys-Utenos alus“ sumokės Konkurencijos tarybos paskirtą baudą, nes pripažįstame, kad toks faktas įvyko. Tokį mūsų sprendimą lėmė viduje atliktas tyrimas, kurio metu nustatėme ir vėliau oficialiai pripažinome Konkurencijos tarybai, jog mūsų darbuotojas konkurencijos tarybos patikrinimo metu pažeidė teisės aktus bei vidinių politikų reikalavimus ir ištrynė informaciją, kurią turėjo pateikti tyrėjams“, – teigiama jo atsiųstame komentare.

Anot jo, vis dar svarstoma galimybė ginčyti baudos dydį, kuris bendrovę nustebino dėl to, kad tiriant pažeidimą ji bendradarbiavo.

„Nuo pat tyrimo pradžios pilnai bendradarbiavome su Konkurencijos tarybos tyrėjais, pateikėme jiems visą reikalaujamą informaciją aiškinantis dingusios informacijos aplinkybes, tai padėjo operatyviai nustatyti pažeidimą. Bendradarbiavome su Konkurencijos taryba ir pagal išgales stengėmės padėti atstatyti ištrintus duomenis, tačiau tai nepavyko padaryti“, – teigė „Švyturio-Utenos alaus“ atstovas.

Šiemet balandį Konkurencijos taryba atliko patikrinimą įmonės patalpose. Tuo metu, kai institucijos pareigūnas tikrino „Švyturio-Utenos alaus“ darbuotojo telefone rastą susirašinėjimą su kitos įtariamos įmonės atstovu dėl produkcijos kainų ir darė šio susirašinėjimo kopijas, gamintojos darbuotojas, prisijungęs prie savo „Facebook“ paskyros per kitą prietaisą, tikrinamą informaciją ištrynė.

Pareigūnai įpareigojo darbuotoją atsisiųsti jo paskyros duomenų kopiją, tačiau ši nebuvo pateikta.

Anot pranešimo, tarybai dėl tokių veiksmų pradėjus tyrimą, bendrovė bendradarbiavo, teikė detalius papildomus paaiškinimus. Be to, gėrimų pripažino pažeidimą ir sutiko su skiriama bauda.

Kadangi tai leido efektyviau užbaigti tyrimą dėl kliudymo veiksmų, taryba skiriamą sankciją sumažino.

„Įmonių veiksmai, kuriais Konkurencijos tarybai trukdoma surinkti tyrimui reikalingus duomenis, kaip šiuo konkrečiu atveju – naikinant informaciją, patys savaime yra pavojingas procedūrinis pažeidimas, nes gali sutrukdyti išaiškinti Konkurencijos įstatymo pažeidimą, darantį žalą vartotojams“, – pranešime sakė tarybos pirmininkė Jolanta Ivanauskienė.

Tarybos nutarimas per mėnesį gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA