Kūčių naktį kviečia į Obelynės eglutės įžiebimo šventę | Kas vyksta Kaune

Kūčių naktį kviečia į Obelynės eglutės įžiebimo šventę

Prof. Tado Ivanausko pasodinta eglutė Obelynės sodyboje./R. Tenio nuotr.

Gruodžio 24 d. 24 val. prof. Tado Ivanausko Obelynės sodyboje (Kauno r.) bus įžiebta aukščiausia gyva Kalėdų eglė Lietuvoje – net 34 m išstypusi žaliaskarė. Po Kūčių vakarienės ir Piemenėlių mišių į eglutės įžiebimo šventę bei linksmą Kalėdų pasitikimą prie laužo kviečiami visi norintieji.

Obelynės eglutės įžiebimo šventė vyks trečius metus iš eilės.

Aukščiausias gyvas Kalėdų medis

Pasak Kauno rajono muziejaus vadovo Zigmo Kalesinsko, prof. Tadas Ivanauskas kalėdinės eglutės įžiebimo tradicijos Obelynėje nevystė – puošė eglę savo bute V. Putvinskio gatvėje. Tačiau, Kalėdas švęsti jis atvykdavo į Obelynę. Prieš kalėdas ar šventiniu laikotarpiu jis organizuodavo išskirtines medžiokles, į kurias sukviesdavo jaunimą mokytis taisyklingai medžioti.

„Pagal senąją tradiciją, egles namuose turėtume „parėdyti” Kūčių dieną ir žaliaskarė sulauktų Trijų Karalių, kai ją nurenkame, bet mes puošiame eglutę jau lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje ir dažnai jau Adventą gyvename su išpuoštu medžiu. Laikotarpis prailgsta ir mūsų žvilgsnis atbunka… Norime, kad Kūčias pavalgę žmonės, po Piemenėlių mišių atvyktų prasiblaškyti, pasivaikščioti dendrologiniame parke ir įžiebti paties profesoriaus pasodintą medį“, – kvietė Z. Kalesinskas.

Manoma, kad dendrologiniame Obelynės parke auganti 34 m aukščio dar paties prof. Tado Ivanausko pasodinta eglė yra aukščiausias gyvas Kalėdų medis Lietuvoje. Žaliaskarė sužibs šviečiančiomis girliandomis, žaisliukai nebus kabinami, siekiant mechaniškai nepažeisti gyvo medžio. Prie eglės lankytojus pasitiks elnias devyniaragis, šviečiančiais ragais.

Tado Ivanausko Obelynės sodyba./Organizatorių nuotr.

Šokiai prie laužo ir Kalėdų Senelio apsilankymas

Atvykusieji į šventę galės aplankyti istoriniame T. Ivanausko kluone įsikūrusią kalėdinių žaisliukų parodą, kurioje – daugiau kaip 800 eksponatų iš viso pasaulio. Šventės dalyviai taip pat išvys Kalėdų Senelio kinkinio pamestus elnių ragus, prakartėlę ir bus kviečiami šokti skambant instrumentinės folkloro grupės „Ratilai“ muzikai. Renginyje mažuosius pradžiugins Kalėdų Senelis.

Šventėje vyks žaidimai, bus galima pasitikrinti ar išsipildys sugalvoti norai.

„Juos galima atsinešti į Obelynę tris, nes bus trys obelys, ant kurių kamienų bus pririšti šiaudų kūliai. Reikės galvojant savo norą apeiti aplink obelį tris kartus, tuomet traukti šiaudą ir pasitikrinti ar tikrai tas noras išsipildys“, – pasakojo muziejininkas.

Kūčių naktis – stebuklų metas, pasakojama, kad per Kūčias, vidurnaktį, prabyla gyvūnai, o vanduo šuliniuose akimirkai virsta vynu. Kad patys patirtų šį Kūčių nakties stebuklą, lankytojai kviečiami termosuose atsinešti karšto vandens.

Eglutės įžiebimo šventė Obelynėje ypač mėgstama aplinkinių gyventojų, tačiau sulaukiama svečių iš visos Lietuvos. „Žmonės atvažiuoja su dideliu džiaugsmu ir skirstosi tik apie 3 val. nakties“, – pažymėjo Z. Kalesinskas.

Eglutė spalvomis spindės iki Trijų Karalių šventės.

Šventė vyks gruodžio 24 d. Obelynės sodyboje (Obelynės g. 8, Akademija, Kauno r.), renginio pradžia – 23.30 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA