Duris atvėrė sporto namai „Šešios Trim“: nešildomą garažą savomis rankomis pavertė įkvepiančia sporto oaze | Kas vyksta Kaune

Duris atvėrė sporto namai „Šešios Trim“: nešildomą garažą savomis rankomis pavertė įkvepiančia sporto oaze

Sporto namai „Šešios Trim“./Koliažas.

Lapkričio mėnesį Kaune duris atvėrė sporto namai „Šešios Trim“, po vienu stogu talpinantys sporto bendruomenę „Šešios Trim“, „CrossFit“ atstovus ir gatvės gimnastus. Sporto namai įkurti buvusiame garaže, tad teko iš peties paplušėti, kad jie pavirstų įkvepiančia sporto buveine. Bendruomenės nariai tam aukojo laisvas dienas, savaitgalius ir kaip įvardija „liejo kruviną prakaitą”, kad tik greičiau turėtų savo namus.

Apie sporto namus „Šešios Trim“ pasakoja jų įkūrėjai, treneriai Mindaugas Šatkus ir Rūta Šatkė.

Garažas 2021 m./Bendruomenės nuotr.

Įsikūrė buvusiame garaže

Sporto bendruomenė „Šešios Trim“ Kaune gyvuoja jau septynerius metus. Ji pagarsėjo treniruotėmis netradicinėse erdvėse: oro uoste, teatre, plaukiant baržoje, Laisvės alėjoje, ant banko stogo, geležinkelio stotyje, muziejuje ir pan. Treniruotės čia prieinamos kiekvienam, sportuojantieji raginami prisidėti simboliškai – nuomai ir komunaliniams mokesčiams padengti. Šiuo metu „Šešios Trim“ salėje darbuojasi penki treneriai: Mindaugas, Rūta, Dovydas, Brigita ir Rasa. Visi jie dirba neatlygintinai. Jie tikina, kad bendruomenėje judesys tinkamas „3-115 m. amžiaus jaunimui”.

„Mūsų tikslas – parodyti, kad sportuoti gali kiekvienas. Siekiame po vienu stogu sutelkti panašiai mąstančias bendruomenes, kad kauniečiai būtų sveikesni ir laimingesni“, – sakė Rūta. Ji su Mindaugu čia savanoriauja po darbų: pati darbuojasi vienos telekomunikacijų bendrovės pardavimų skyriuje, o Mindaugas – kokybės vadovu Fredos įmonėje.

Darbai garaže 2021 m./Bendruomenės nuotr.

Pirmiausiai ne pelno siekianti organizacija „Šešios Trim“ įsikūrė KTU sporto angare, vėliau nuomojosi gamybines patalpas Savanorių prospekte netoli Kalniečių parko, o lapkričio 10 d. persikraustė į beveik 1000 kv. m pastatą Statybininkų g. 12.

Prieš tai šiose patalpose veikė Kauno miesto savivaldybės įmonės „Kauno vandenys“ stambiagabaričių automobilių garažai.

Šiuo metu bendruomenė pastatą nuomojasi iš Kauno miesto savivaldybės.

„Pastatą po truputį pradėjome tvarkyti maždaug prieš dvejus metus. Atėję radome įprastus garažus su pertvarų sienomis, pakeliamais vartais. Visose patalpose buvo po standartinę duobę, berods, šešias suskaičiavome, visas jas užpylėme. Pastate nebuvo šildymo“, – vardino Rūta ir pridūrė, kad įvedus šildymą pastate oro temperatūra pakyla iki 10 laipsnių šilumos.

Darbai garaže./Bendruomenės nuotr.

Įrenginėjo bendruomenės nariai

Sužinojus, kad reikia išsikraustyti iš ankstesnių patalpų, Statybininkų g. 12 užvirė aktyvūs statybos darbai. Sporto namus bendruomenė įkūrė savo rankomis.

„Laisva minutė ir – mes čia. Talkos savaitgaliais pastaruosius kelis mėnesius įtemptai vyko nuo ryto iki vakaro. Prisidėdavo, kas galėdavo. Pradėjome nuo sienų pertvarų griovimo darbų. Komanda dažė sienas, klojo dangas, apšiltino pastatą, įrenginėjo tualetus ir kt. Užvertę galvas pamatysite lempas, kurias įsukau savo rankomis, vedžiojau laidus, juos sujungė kitas bendruomenės narys, mūrijau sienas“, – vardino Rūta.

Daugumą darbų bendruomenės nariai atliko patys, specialistai pasirūpino tik šilumos pajungimu, sudėtingesniais elektros darbais.

Darbai garaže./Bendruomenės nuotr.

„Noriu padėkoti kiekvienam bendruomenės nariui, prisidėjusiam prie sporto namų įkūrimo. Iš jų atskriedavo žinutės: „labas, turiu dvi laisvas valandas, ką galiu padaryt garaže? Dar pasiimsiu draugą padėt, kaip tik planavom susitikt“ arba „labas, negaliu pats padėti, bet galiu atvežti porą perforatorių/kopėčias/pastolius ir kt.“ – Čia sudėta labai daug širdies”, – pasakojo Mindaugas.

Didžioji dalis įrangos pastate gyvena antrą gyvenimą: du dideli langai gale – iš vieno sportininko darbovietės, kuri keitė langus, baldai – iš Mindaugo darbovietės, keitusios baldus, durys atkeliavo iš vieno prekybos centro, mat ruoštasi jas išmesti. Dalį daiktų atnešė bendruomenės nariai, tarkim, 10 l dažų, plytelių klijų ir kt. Dalį sporto inventoriaus, apšiltinimo medžiagas, konstrukcijas padovanojo įvairios įmonės.

Piešinį salės gale sukūrė gatvės menininkai Tadas Vincaitis-Plūgas ir Karolis Grubis.

Šalia sportininkų – istorinė danga./Bendruomenės nuotr.

Dariaus ir Girėno stadiono dvelksmas

Dalis „Šešios Trim“ sporto salės dangos atkeliavo iš S. Dariaus ir S. Girėno stadiono. Pašnekovai juokauja, kad ji gyvena jau trečią gyvenimą, nes prieš tai penkmetį tarnavo šios bendruomenės namuose Savanorių prospekte.

„Prieš turkų darbininkams įvažiuojant darbuotis parašiau Kauno sporto halės direktoriui. Atsakė, kad jei patys dangą nulupsim – galim paimti. Bet turim tik savaitgalį, po to į stadioną įvažiuos sunkioji technika. Kai dangą lupom, viename kampe jau griovė tribūnas. Buvo kruvinas savaitgalis…“, – mena Mindaugas.

Jis turi idėją šią dangą perdirbti ir pakloti lauke. „Kompanijos, kurios perdirba guminę dangą ar padangas, galėtų suspausti naują dangą. Palaikome tvarumą, galėtume vykdyti perdirbimo projektą“, – svarstė pašnekovas.

Šalia paklota juoda danga turi ne ką mažiau įspūdingesnę istoriją. Vieną dieną Danijoje gyvenantis bičiulis Mindaugui prasitarė, kad atsilaisvino danga. Jei iki vakaro suorganizuos, kas ją paims iš Kopenhagos– ji jų.

„Parašiau į grupės forumą, nebuvo daug vilčių, bet netikėtai atsiliepė Arūnas. Informavo, kad jo pažįstamas kaip tik važiuoja pro Kopenhagą ir dangą paims. Galvojau, kosmosas!“, – su šypsena prisiminė Mindaugas.

Treniruotės – linksmai./Bendruomenės nuotr.

Planuoja lauko treniruoklius ir varžybas

Šiuo metu įrenginėjama sporto namų poilsio zona, kurioje bus kaitlentė, keptuvė, šeštadienio rytais sportininkai čia susirinks kepti blynų po treniruotės. Čia žmonės galės ir filmą pažiūrėti ar baltyminį kokteilį susiplakti, pabendrauti.

Poilsio zonoje Mindaugas viliasi suspėti su komanda surengti šventinę vakarienę.

Antradieniais 20.04 val. bendruomenė Kauno centre rengia tradicinį imitacinį bėgimą su treniruočių intervalais. Bėgimas vyksta visada, net atėjus vos dviem žmonėms, taip pat švenčiant Kalėdas ar Naujuosius.

„Tradicijų nelaužysim ir šįmet. Antradienį kaip tik bus antroji Kalėdų diena ir mes bėgsim!“, – sakė Rūta.

Vasarą komanda planuoja sportuoti pastato kieme, ten ruošiasi pakloti dangą.

„Kieme galėtume turėti zoną, kur sudėtume skersinius, treniruoklius, galėtume čia rengti Lietuvos funkcinio sporto varžybas, organizuoti savo varžybas“, – ateities planais dalinosi Mindaugas.

Treniruotėse išspaudžiamas ne vienas prakaito lašas./Bendruomenės nuotr.

Sportas keičia žmonių gyvenimus

Mindaugas džiaugiasi, kad „Šešios Trim“ yra ne tik sporto, bet ir bičiulių bendruomenė, kuri ne tik skatina sportuoti, bet ir paragina keisti gyvenimą, suteikia palaikymą, padrąsina, motyvuoja ar draugiškai pataria.

Ne išimtis ir Mindaugas, išgyvenęs skyrybas, nenorą gyventi, jis pakeitė gyvenimą ir šiandien įkvepia kitus. Persimainė ir Rūtos gyvenimas, vieną dieną nepatikliai atėjusi čia pasportuoti, po kelerių metų ji jau dalyvavo Lietuvos funkcinio sporto čempionate. Susitikę sporto bendruomenėje Mindaugas su Rūta gavo didžiausią dovaną – šeimą. Jie susituokė praėjusią vasarą, simbolišką dieną – 6 mėn. 30 d., treniruotės laiku –18.30 val.

„Kažkas atėjo pasportuoti, kažkas – kai griuvo šeima, galvojo apie blogiausius dalykus ir ieškojo šiaudo. „Šešios Trim“ bendruomenė su motyvacija, palaikymu ir tapo tuo šiaudu. Tada žmonės keičia darbus, nes įgauna pasitikėjimo savimi, spjauna į destruktyvius santykius, pradeda gyvenimą iš naujo“, – sakė Rūta.

Ji mena, kaip viena bendruomenės narė artėjo link destrukcijos: nesisekė darbe, santykiuose, niekas nedžiugino. Atėjusi čia ji ėmė aktyviai sportuoti, metė žalingus įpročius, kardinaliai pakeitė savo gyvenimą ir šiandien yra laiminga.

„Čia gavę įkvėpimą imtis gyvenimo pokyčių, žmonės ir aukoja savaitgalius, stato sporto namus, būna dulkėse, mūrija“, – pažymėjo trenerė Rūta.

Bendruomenė teigia: „Čia niekada nebus svarbu su kokiais tu treningais sportuoji ir kokį darbą dirbai iki treniruotės, čia nebus svarbu raumens dydis, bet bus svarbu, ką su juo gebėsi padaryti.”

Sportuoti žmonės susirenka ne tik I, III ir V po darbų 18.30 val., bet ir rytais – 6.30 val.

Treniruotėse nesnaudžia ir keturkojai Bruknė su Fredžiu. Šalia sportuoja Fredžio šeimininkas Benas./Bendruomenės nuotr.

Laukia ir su vaikais, augintiniais

Treneriai siekia užtikrinti, kad sportas šiuose namuose būtų prieinamas visiems: kad lankytojų neribotų finansai, šeiminė situacija. Čia laukiami sportuotojai ir su mažais vaikais.

„Žmonės dažnai sako: eičiau sportuoti, bet neturiu, kur palikti vaikų. Lyg vaikai būtų kliūtis. Yra sudėtingų situacijų, kai moteris viena augina vaikus ir nėra kam palikti. Įsileidžiam visus, tai nėra kliūtis“, – sakė Rūta.

„Kai sako: nesiveskit vaikų į treniruotes, nes jie daro „bardaką” ir trukdo treneriui – negaliu klausyti. Sprogdina smegenis! Sakau, ateikit visi, su visais vaikais: nepriėmė ten – ateikit čia. Neleidžia su šunim eiti – ateikit pas mus“, – kvietė treneris Mindaugas.

Bendruomenėje ne vienerius metus sportuoja mama su dvyniais sūnumis.

„Jie užaugo mūsų akyse, įstojo į universitetą ir vis tiek sugrįžta sportuoti pas mus. Tai – jų šeimyninis laikas“, – džiaugėsi Mindaugas.

Treniruotėse sutiksi ne tik vaikų, jaunuolių, bet ir garbaus amžiaus žmonių. Užsuka čia ir profesionalūs sportininkai, tarp jų – Lietuvai ultrabėgimuose atstovaujantis Tadas.

„Šešios Trim“ komanda laukia Kalėdų./Bendruomenės nuotr.

Turi pašėlusių idėjų

Lapkričio pabaigoje naujuose sporto namuose pasirodė pirmieji svečiai – trupė „Nuepiko“ surengė šokio ir cirko spektaklį „4 Viktorai“. 2024 m. pavasariop bendruomenė pakvies į atvirų durų dienas.

Mindaugas idėjų ateičiai nestokoja, šiuo metu svarsto apie sporto treniruotę žiemą ant vandens, bendradarbiaujant su Vidaus vandens kelių direkcija, taip pat audžia mintį pasportuoti požeminėje parkavimo aikštelėje po „BLC“ pastatu arba daugiaaukštėje parkavimo aikštelėje šalia buvusio „Merkurijaus“.

„Didžiausias noras – kad šie su meile ir savomis rankomis įkurti sporto namai bendruomenei ir liktų: nuomos ar panaudai visuomeniniais pagrindais. Garantas, kad galėsime čia sportuoti ilgai, būtų didžiausia dovana“, – atviravo Mindaugas.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ tikino Kauno miesto savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas, pastatas bendruomenei buvo išnuomotas 3 metams, nuomos sutartis baigsis 2024 m. liepą. „Kadangi neturime priekaištų organizacijai, ji yra aktyvi, skatina miestiečių sveikatingumą bei sąmoningumą, tarybai bus siūloma nuomos sutartį pratęsti“, – teigė D. Valiukas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA