Kauno fortai buvo „užteršti“ cheminėmis medžiagomis – dirbo apsauginius kostiumus dėvintys specialistai | Kas vyksta Kaune

Kauno fortai buvo „užteršti“ cheminėmis medžiagomis – dirbo apsauginius kostiumus dėvintys specialistai

/ Lietuvos kariuomenės PJVIB nuotr.

Kauno tvirtovės fortai pastarąją savaitę trumpam tapo cheminėmis medžiagomis užterštomis teritorijomis, kuriose dirbo apsauginius kostiumus dėvintys specialistai – čia pratybas surengė Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono cheminės, biologinės, radiologinės ir branduolinės (CBRB) saugos specialistai.

Šios Kauno tvirtovės fortuose surengtos inžinierių pratybos buvo kiek kitokios nei įprastai. Pirmiausia, kariai CBRB užduotims atlikti turėjo ribotą laiką, nes jas vykdė ne su dujokaukėmis, o dėvėdami uždaro tipo kvėpavimo sistemas. Taip pat tai buvo bene pirmas kartas, kai CBRB specialistams savo veiksmus teko derinti su išminuotojais, kadangi į pratybų sumanymą buvo integruotos ir sprogmenų neutralizavimo užduotys.

Anot vieno iš pratybų sumanytojų srž. Arno Bacevičiaus, vykdyti užduotis su uždaro tipo kvėpavimo sistemomis yra kiek sudėtingiau nei tiesiog užsidėjus dujokaukę. Jo teigimu, čia labai svarbu nuolat palaikyti ryšį su vadaviete ir tinkamai komunikuoti.

„Vadavietės uždavinys yra fiksuoti, kiek kariui liko deguonies, apskaičiuoti laiką ir informuoti karį apie jo likutį, kad karys spėtų grįžti į saugią zoną ir nusišvarinti, nes tik tada galima sistemą nusiimti“, – pasakoja seržantas ir pabrėžia, kad CBRB specialistams itin aktualu kruopštumas, tikslumas, neskubėjimas, nes net ir menkiausia klaida ar procedūrų pažeidimas realybėje gali turėti negrįžtamų liekamųjų reiškinių ar net kainuoti kario gyvybę.

Tad rengiant CBRB būrio karius daugybė valandų skiriama mokymui, kaip tinkamai naudoti apsaugos priemones (užsivilkti ir nusivilkti apsauginį kostiumą, apsimauti pirštines, batus) bei švarinimo procedūroms, kad pavojingų medžiagų dalelės nepasklistų aplinkoje.

Pagal pratybų scenarijų vieno iš fortų patalpose įvyko incidentas, kurio metu į aplinką ne tik pasklido toksinės medžiagos, bet ir galimai gali būti sužeistųjų. Pirmiausia į įvykio vietą buvo išsiųsta CBRB žvalgų grupė. Ji viename iš kazematų rado sužeistų žmonių, tad žvalgams į pagalbą buvo atsiųsta evakuacijos grupė, kuri sužeistuosius išgabeno į švarinimo punktą. Čia buvo pašalintos ant sužeistųjų odos, drabužių bei avalynės patekę pavojingos medžiagos ir, tik atlikus švarinimą bei jas neutralizavus, nukentėjusiesiems suteikta pirmoji medicinos pagalba.

Kitoje forto patalpoje CBRB žvalgai aptiko pažeistą kovinių cheminių medžiagų bombą ir iškvietė išminuotojus. Kad iš bombos daugiau į aplinką nesklistų pavojingos medžiagos, iš pradžių išminuotojams ją teko „sugipsuoti“, o tik tada atsargiai išnešti iš užterštų patalpų ir saugiai neutralizuoti. Visas šias užduotis kariams teko atlikti judesius varžant apsauginiams kostiumams, mūvint pirštines ir dėvint uždaro tipo kvėpavimo sistemas.

Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos batalione CBRB būrys suformuotas prieš penkiolika metų. Pagrindinės būrio veiklos sritys yra cheminė, radiacinė, biologinė žvalgyba, pavojingų medžiagų likvidavimas bei mėginių ėmimas galimai užterštose teritorijose. Būrio kariai yra aprūpinti patikimomis individualios apsaugos priemonėmis, turi modernią įrangą bei vieninteliai iš Baltijos šalių kariuomenių dirba su daugiafunkciu švarinimo konteineriu DECONTEIN 3000GDS.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA