Antrajam 2023-ųjų pusmečiui pranašautos masinės atleidimų bangos dar nesijaučia | Kas vyksta Kaune

Antrajam 2023-ųjų pusmečiui pranašautos masinės atleidimų bangos dar nesijaučia

Asociatyvi / Delfi.lt nuotr.

Vienintelė akcinė bendrovė „Lietuvos paštas“, lyg pratindama savo personalą prie minties „gerai nebus”, jau ne vieną mėnesį atleidinėja darbuotojus didelėmis grupėmis. Tad ir Užimtumo tarnybą (UT) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iš šios įmonės yra pasiekę bent keli pranešimai tokia didelį nerimą darbuotojams keliančia tema.

Spalio 2-ąją „Lietuvos paštas” pranešė atleisiantis įvairiuose savo padaliniuose, išsibarsčiusiuose po daugelį šalies vietovių, 85 darbuotojus, užsiimančius pašto pagal įpareigojimą teikti universalias paslaugas atliekama veikla. Lapkričio 16-ąją UT pasiekusiame pranešime kalbama apie 72-jų tiek su anksčiau minėta veikla susijusiųjų, tiek ir apie pašto bei pasiuntinių kurjerių atleidimą.

Matyt, sunkiai iš savo biudžeto išsilaiko ir biudžetinė įstaiga – Vilniaus miesto socialinių paslaugų centras, nes nusprendė atsisakyti 35 savo darbuotojų. Nepaisant to, kad centrinė Lietuvos valdžia, o tuo pačiu savivaldybės, deklaruoja būtinybę skirti daugiau dėmesio (ir lėšų) socialinei sričiai. UT gautame sostinės biudžetinės įstaigos pranešime teigiama, jog apie atleidimą iš jos įspėti darbo su pagyvenusiais bei neįgaliais asmenimis specialistai.

Lapkritį apie numatomą 28 darbuotojų atleidimą iš įmonės Užimtumo tarnybą informavo ir kažkada garsėjusio lengvąja pramone Kauno UAB „Audimas Supply” – megztų (trikotažinių) ir nertų drabužių gamintoja. Panašaus turinio pranešimą iš šios įmonės, primena „Kas vyksta Kaune”, UT yra gavusi ir spalį.

Esame skaitytojus informavę ir apie tai, kad Petrašiūnuose įsikūrusi metalo dirbinių gamintoja, tarptautinio kapitalo UAB „Mechel Nemunas”, rudeniui baigiantis UT pranešė atleisianti iš darbo 21 šaltojo vielos tempimo specialistą.

Kai antrąjį šių metų pusmetį stambios baldų gamybos firmos jau džiaugiasi išvengusios nemalonumų dėl per daugelį šalių keliaujančios šios pramonės šakos krizės, bei nestabdančios savo planų, smulkesnės, deja, apie plėtrą nekalba. Tad per 2023-uosius UT gavo bent keletą pranešimų apie baldininkų grupių atleidimus iš darbo. Lapkritį apie tai Užimtumo tarnybą informavo Kaune, Draugystės g. įsikūrusi UAB „Taubaldis”, jau įspėjusi 33 savo darbuotojus, kad šie neteks darbo.

„Labai gaila, kad ši įmonė bankrutuoja. Virtuvės baldai pagaminti prieš 20 metų ir kaip puikiai išsilaikę. Puikūs savininkai, puiki komanda. Dirbo nuoširdžiai ir kokybiškai. Matomai, ne visi tai suprato ir įvertino. Aš linkiu jums, mielieji, atgimti ir toliau mus, vartotojus, džiuginti puikia ir reikalinga produkcija. Nenuleiskit rankų”, – drąsino baldininkus vienas iš „Taubaldžio” klientų, spalio 16 d. parašęs atsiliepimą portale „rekvizitai.lt”.

Deja, tas pats internetinis portalas skelbia, kad daugiau nei 26 metus gyvuojantis „Taubaldis”, 2023-ųjų lapkričio 30 d. duomenimis, Sodrai skolingas 67,8 tūkst. eurų. Pernai ši įmonė gavo apie 680 tūkst. pajamų, tačiau patyrė daugiau nei 150 tūkst. eurų nuostolio. Šiuo metu joje dirba tik 3 socialiai apdrausti darbuotojai.

Lapkričio gale nusprendė 17 darbuotojų išleisti į naujo užimtumo bei apmokėjimo už darbą paieškas reformuojama viešoji įstaiga – Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centras „Dainava” (Druskininkuose). Kol kas jos deklaruojama veikla – „kitas, niekur kitur nepriskirtas švietimas”.

Kad neteks darbo (dėl mažėjančių klientų projektų apimčių) net 80 bevielio ryšio paslaugų teikimu užsiimančių savo darbuotojų lapkritį įspėjo nuo 2015-ųjų Lietuvoje veikianti tarptautinio kapitalo bendrovė „Teleperformance LT”, 24 – siuvimo įmonė UAB „Vilkma” (Ukmergė), turinti per 200 darbuotojų.

Panašaus turinio (apie atleidimus) pranešimus, rudeniui baigiantis, UT yra gavusi ir iš mėsos perdirbimo įmonių. Kazlų Rūdos rajone daugiau nei prieš 13 metų įsikūrusi UAB „Vamėsa” apie atleidimą iš darbo įspėjo 13 darbuotojų.

Rekvizitai.lt skelbia, jog teismo nutartis iškelti šiai bendrovei bankroto bylą yra įsiteisėjusi šių metų rugsėjo 8-ąją, bet spalio mėnesį vidutinis įmonėje priskaičiuotas atlyginimas siekė 6769,8 eur (moterų – 3265,41 eur, vyrų – net 8960,04 eur.). Tuo tarpu analogiška veikla viename iš Trakų rajono kaimų daugiau nei 25 metus užsiimanti Č. Zachaževskio individuali įmonė, kuri įspėjo atleidžianti 19 mėsos perdirbėjų, atlyginimo vidurkį nurodo gan kuklų, – 1349,11 eur.

Pažymėtina, jog iš kai kurių Lietuvos įmonių Užimtumo tarnyba apie grupių darbuotojų atleidimus jau yra gavusi ne po vieną pranešimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA