Savo dieną Kauno studentai paminėjo triukšminga ir šmaikščia eisena | Kas vyksta Kaune

Savo dieną Kauno studentai paminėjo triukšminga ir šmaikščia eisena

R. Tenio nuotr.

Tarptautinę studentų dieną penktadienį šalies studentija paminėjo su trenksmu. Popiet didžiuosiuose šalies miestuose surengtos studentų eisenos – plakatuose dalyviai spirgino žemas stipendijas, bendrabučių būklę, skurdų gyvenimo būdą, studijų kokybę.

Kaune eisena apie 14 val. pajudėjo nuo Istorinės LR prezidentūros, studentai skanduodami žygiavo Laisvės alėja iki Studentų skvero, kur šildėsi arbata ir kava, pildė problemų deklaraciją, organizavo diskusiją su universitetų rektoriais ir prorektoriais.

Į akciją susibūrė Lietuvos sporto universiteto (LSU), Kauno technologijos universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto, Kauno kolegijos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentai – buvo atstovaujamos praktiškai visos Kauno aukštosios mokyklos.

Eisenos dalyviai deklaravo esantys ne bėda, o vieninga jėga ir Lietuvos ateitis, ateinantys su taika ir norintys būti išgirsti šią svarbią dieną. Plakatuose dominavo šmaikštūs bomžpakiško raciono, žemų stipendijų, neapmokamos praktikos motyvai, tarakonų draugija bendrabučiuose.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ sakė eisenai komandavęs LSU Studentų atstovybės viceprezidentas Mantas Žeronas, kai kuriuose bendrabučiuose neužtenka vietų, kai kur sąlygos nėra pakenčiamos gyventi.

Taip pat verta kalbėti apie praktikas, kurios nėra apmokamos – studentai eina, leidžia savo laiką ir negauna nė cento. Apie šias problemas Tarptautinę studentų dieną bendruomenė nori šnekėti garsiai, o į kai kurias pažiūrėti truputį su humoru.

„Tai nėra tik demonstracija, protestas, tiesiog norime parodyti, kad turime savo dieną, studentai gali susitelkti. Pirmiausia mums visiems čia yra šventė. Labai džiaugiamės, kad turime tokią progą ir renkamės didžiausiuose Lietuvos miestuose tuo pačiu metu, vyksta tas pats, kas šiandien Kaune. Man atrodo, išėjo visai fainas reikalas“, – šypsojosi M. Žeronas.

Pasak jo, kalbant apie stipendijas, sunku nubrėžti ribą, kokia suma būtų pakankama, turint omeny sparčiai kylančias kainas. Studentai pageidautų, kad stipendijos kiltų tokia pat sparta, kaip ir kainos.

„Pildysime savo problemų deklaraciją, kurią nešime į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją. Kiekvienas studentas gali pareikšti didesnę ar mažesnę problemą, galbūt aktualią tik jų aukštojoje mokykloje. Turime progą ir ja naudojamės. Vyks diskusija, į kurią pakvietėme aukštųjų mokyklų rektorius, prorektorius.

Diskusijos tema – ar iki visos laimės studentui užtenka tik pinigų. Pasižiūrėsime, ką pasakys mūsų universitetų galvos. Turėsime koncertą, visi kartu sugiedosime studentų himną. Taip pat studentus šildo arbatos, kavos, užkandžių kampelis. Svarbiausia – studentiška dvasia ir bendruomeniškumas, kuris labiausiai vienija“, – kalbėjo LSU Studentų atstovybės viceprezidentas.

Tai – pirmoji tokia Lietuvos studentų sąjungos organizuojama eisena, surengta trijuose miestuose, kuriuose studentų skaičius didžiausias. Vilniuje studentai nuo Rotušės aikštės traukė Pilies gatve link Katedros aikštės, Klaipėdoje – nuo Senojo turgaus Tiltų gatve link Atgimimo aikštės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA