Karo muziejus atskleidė į medį įaugusio šautuvo paslaptį | Kas vyksta Kaune

Karo muziejus atskleidė į medį įaugusio šautuvo paslaptį

Vytauto Didžiojo karo muziejaus darbuotojai po ilgų dešimtmečių pamatė kaip pilnai atrodo vienas įstabiausių muziejaus eksponatų – į medį įaugęs vokiškas „Mauser” šautuvas.

Vokiškų karabinų modelio „Mauser 98k“ ginklų buvo pagaminta daugiau nei 14,5 milijono. Šis ginklas nėra retenybė, bet muziejaus eksponatas unikalus, nes yra įaugęs į medį. Rezistencijos salėje jis eksponuojamas su išpjauta medžio kamieno dalimi.

Yra pasakojimų apie medžio kamiene aptiktus įstrigusius šovinius, kažkas perkirstoje malkoje rado įstrigusių sviedinio skeveldrų. O čia – visas ginklas.

2011 m. vasario 12 d. medkirtys – pjūklininkas Jurijus Švikas, darbavęsis miške Meiliūnų k., Ukmergės r., rado 70–80 metų eglėje, maždaug vieno metro nuo žemės aukštyje, ginklą, kurio vamzdis buvo įaugęs į medį.

Šią savaitę įmonė MB „Meno kūrinių tyrimai“ atliko rentgenologinį eksponato tyrimą ir dabar matyti, kad įaugusi dalis per visą tą laiką neprarado savo formos. Karo muziejus dėkoja įmonei už puikiai atliktą darbą. Dabar galima pamatyti ir kitą neįtikėtino eksponato dalį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA