Pašalintas pavojingas pastato akcentas Laisvės alėjoje | Kas vyksta Kaune

Pašalintas pavojingas pastato akcentas Laisvės alėjoje

/ R. Tenio nuotr.

Prieš savaitę kauniečiai pastebėjo ant Laisvės alėjoje esančio pastato pavojingai stovinčią dekoraciją. Pradėjus domėtis apie šią situaciją, galiausiai vaza dingo ir kauniečiai pėsčiųjų alėja gali eiti saugiau. Anot savivaldybės, savininkams pastato tvarkymo darbai užtruko dėl nepatikslintos pastato kultūrinės vertės.

„Eidamas Laisvės alėja pastebėjau, kad nelaimė gali įvykti bet kada. Atrodo tikrai pavojingai“ – pastebėjimu „Facebook“ grupėje praeitą savaitę pasidalijo D. J. Kretavičius.

Pavojinga fasado dekoracija Laisvės alėjoje / D. J. Kretavičiaus nuotr.

Praėjus savaitei po pirmųjų pastebėjimų, pavojinga dekoracija buvo pašalinta.

Kazmiero Pociaus namas ir kino teatras

Tarpukariu pastatytas trijų aukštų namas Laisvės alėjoje dar vadinamas Kazimiero Pociaus namu. Jį 1927 m. parengė vienas iš žymiausių tarpukario projektuotojų inžinierius Aleksandras Gordevičius. Objekto statyba baigta 1928 m.

Kaip rašoma Architektūros ir urbanistikos tyrimo centro tyrėjo Vaido Petrulio įraše, „nors statinys iškilo kiek paprastesnis nei matome projekte, tačiau tai vienas iš puošnesnių Laisvės alėjos namų. Kaip ir būdinga prekybinės gatvės pastatams, sumoderninto istorizmo fasadas skaidomas į dvi dalis. Apatinėje, vitrininėje, daugiau stiklo. Viršutinėje dalyje siauresni langai palieka daugiau vietos fasado dekorui. Planinė objekto struktūra netaisyklinga, tačiau į Laisvės alėją atgręžta fasado pusė simetriška, sukomponuota pagal istorizmo epochos principus. Šiandien pagrindinis namo fasadas gerokai pakitęs“

Pagrindinio fasado brėžinys (Laisvės al. 46) / AUTC nuotr.

Kaip anksčiau rašė „Kas vyksta Kaune“, žurnalistei gidas Jonas Oškinis pasakojo, kad kino teatras „Forum“ buvo itin prestižinė verslininko iš Amerikos Stasio Pociaus investicija. Beje, panašiu metu jo broliui Kaziui priklausė viešbutis „Locarno“ (vėliau „Lozana“), su amerikietiško stiliaus baru.

Sovietmečiu „Forum“ buvo pervadintas į „Laisvę“ ir toliau išlaikė aukštą kino lygį.

Vasarą atlikti patikrinimai

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ pirmadienį pasakojo Kauno miesto savivaldybės administracijos Centro seniūnijos seniūnas Marius Švaikauskas, dalis pastato priklauso privatiems asmenims, o dalis – įmonėms. Bendraturčių paskirtas atstovas kontaktuoja su seniūnija, savivaldybe ir kitomis įstaigomis.

„Iš kauniečių esame sulaukę pranešimų apie pastato būklę. Šių metų vasarą seniūnijos specialistai atliko statinio techninės priežiūros patikrinimą. Pastato savininkai įpareigoti nedelsiant sutvarkyti balkonus bei stogų dekoratyvines apdailas su akivaizdžiais avarinės būklės požymiais, pašalinti kitus aplinkiniams grėsmę keliančius defektus. Nurodyta užtikrinti žemės sklypo priežiūrą ir švarą.

Lapkričio 7-ąją pastato bendraturčių atstovas informavo, kad kiemas sutvarkytas – pašalinti ten buvę seni baldai, betoninių šulinių žiedai ir kitos šiukšlės“, – teigė jis.

Šios savaitės pradžioje seniūnas teigė, kad savininkai teisinasi, jog negali pradėti fasadų remonto, kol nėra patikslinta pastato kultūrinė vertė. Būtent tai jie teigia šiuo metu derinantys su Kultūros paveldo departamentu.

Kadangi savininkai pradėjo tvarkytis ir tęsia derinimo procedūras su paveldosaugininkais, šiemet pastatas neįtrauktas į Apleisto ir neprižiūrimo turto sąrašą. Jei kitąmet nematysime konkrečių rezultatų ir realių pokyčių, jam bus taikomas padidintas NT mokestis“, – teigė M. Švaikauskas.

Pašalinta pavojinga dekoracija Laisvės alėjoje
Pašalinta pavojinga dekoracija Laisvės alėjoje / R. Tenio nuotr.

Ruošiasi tvarkyti

Susisiekus su Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriaus vedėju Sauliumi Rimu, šis informavo, kad savininkai planuoja pastatą tvarkyti.

„Pastatas Laisvės al. 46 patenka į valstybės saugomą kultūros paveldo vietovės teritoriją – Kauno miesto istorinę dalį, vadinamą Naujamiesčiu. Jis priskiriamas prie vertingųjų savybių turinčių pastatų, formuojančių saugomą gatvės užstatymo išklotinę.

Mūsų žiniomis, pastato valdytojai ruošiasi jį tvarkyti. Kauno miesto savivaldybė yra finansavusi visų Laisvės alėjos pastatų polichromijos tyrimus. Prieš kelias savaites šiuos duomenis perdavėme ir minėto namo atstovams. Pagal juos rengiamas pastato fasadų tvarkybos projektas“, – teigė Kultūros paveldo skyriaus vedėjas S. Rimas.

Savivaldybė tikisi, kad kitais metais Laisvės al. 46 statinį matysime tarp savivaldybės finansuojamų projektų Paveldotvarkos programos sąraše.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA