Vyriausybė pritarė privalomam paspirtukų draudimui | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė pritarė privalomam paspirtukų draudimui

BNS / Valdas Pryšmantas, Erika Alonderytė-Kazlauskė 2023/11/08 14:45
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ruošiantis įstatymu įpareigoti privalomai civiline atsakomybe drausti paspirtukus, Vyriausybė trečiadienį pritarė tokiems pokyčiams. Tam dar turės pritarti Seimas.

Lietuvos draudikų biuro vadovas Algimantas Križinauskas sako, kad šį reikalavimą pritaikyti gali būti sunku.

Drausti paspirtukus įpareigoja į Lietuvos įstatymus perkeliama Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl motorinių transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo.

Finansų ministerijos parengtame Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo pakeitimo projekte numatoma, kad draudimas bus taikomas ir transporto priemonėms, kurių registruoti neprivaloma, tarp jų – ir paspirtukai.

Taisyklės galiotų visoms neregistruojamoms transporto priemonėms, išvystančioms iki 25 kilometrų per valandą greitį, arba iki 14 kilometrų, jeigu jos sveria daugiau nei 25 kilogramus.

A. Križinauskas BNS sakė, kad šis direktyvos reikalavimas gali būti kebli užduotis visose ES valstybėse, nes nėra praktikos, kaip drausti neregistruotas transporto priemones.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„ES direktyva pirmą kartą atsiejo privalomąjį draudimą nuo privalomo registravimo. Kitaip sakant, jeigu negali identifikuoti transporto priemonės, jis neturi nei VIN-o (transporto priemonės identifikavimo numeris – BNS), nei valstybinio numerio ženklo, tai kaip jį apdrausti ir kaip nustatyti, kad tas paspirtukas kaltas“, – teigė A. Križinauskas.

„Niekas čia negali diskutuoti dėl to, kas yra direktyvoje, bet praktiškai kaip tai įgyvendinti, nelabai žino ir mūsų kolegos kitose Europos valstybėse. Gyvenimas parodys“, – pridūrė jis.

Ministerija BNS teigė, kad paspirtuko draudimu turi pasirūpinti jo savininkas arba valdytojas, kuris patikrinimo metu turėtų pateikti draudimo liudijimą.

„Sudarant draudimo sutartį neregistruotinos transporto priemonės savininkas, o kai jis nėra žinomas – transporto priemonės valdytojas – identifikuojamas pagal asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Nustatoma, kad neregistruotinų transporto priemonių valdytojai privalo tikrinančiam pareigūnui pateikti galiojantį draudimo liudijimą“, – komentare BNS nurodė ministerija.

Tai numatančios įstatymo pataisos įsigaliotų šių metų gruodžio 23-iąją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA