Kauno klinikose pirmą kartą pacientui atlikta nesuderinamos kraujo grupės inksto transplantacija | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikose pirmą kartą pacientui atlikta nesuderinamos kraujo grupės inksto transplantacija

Lrytas.lt / „Lietuvos ryto televizija“, Loreta Mačiulienė 2023/11/07 21:17
Lrytas.lt montažas

Jauno ir sveiko vyro gyvenimą aukštyn kojomis apvertė inkstų liga. Kauno klinikų medikams neliko kitos išeities – įstaigoje pirmą kartą pacientui atlikta nesuderinamos kraujo grupės inksto transplantacija. Jos metu persodinamas inkstas iš gyvo organų donoro, kurio kraujo grupė neatitinka recipiento kraujo grupės.

Inkstą dovanojo mama

„Paciento inkstai nebeveikė, jam reikėjo hemodializės procedūrų, kurios pakeitė jo gyvenimo būdą. Buvo jaunas dirbantis žmogus, turintis nemažai jėgų, tikslą, darbą. Jis staiga turėjo viską mesti“, – pasakoja profesorė Rūta Vaičiūnienė, Kauno klinikų Nefrologijos klinikos Inkstų transplantacijos sektoriaus vadovė.

Geriausia išeitis tokioje situacijoje, pasak medikų, yra inkstų persodinimas. Vyras įtrauktas į organo laukiančiųjų eilę, bet laikas išseko. Inkstą sūnui dovanoti pasiryžo mama. Tik buvo kliūtis – skyrėsi kraujo grupės.

Dėl to organizmas persodintą inkstą iš karto atmestų. Kad taip nenutiktų, prieš transplantaciją buvo atlikta speciali procedūra. Jos metu iš kraujo pašalinti antikūnai.

Kraujo grupė priklauso nuo eritrocitų sienelėse esančių antigenų, prieš kuriuos kitą kraujo grupę turinčių žmonių kraujyje yra antikūnų. Tai reiškia, kad antikūnai svetimus antigenus atpažįsta kaip svetimkūnį ir stengiasi jį pašalinti.

„Tai yra pakankamai sudėtinga procedūra. Iš plazmos šalinami antikūnai, kurie yra prieš kraujo grupės antigenus. Būtent jie ir nulemia A, B kraujo grupes“, – paaiškino Kauno klinikų Nefrologijos klinikos gydytojas klinikinis toksikologas Jonas Šurkus.

Sparčiai sveiksta

Pasak medikų, po tokio inkstų persodinimo pirmos dvi savaitės būna kritinės.

„Vėliau tas inkstas „susigyvena“ ir priežiūra būna tokia pati, kaip ir kitų transplantacijų atvejų“, – paaiškina R.Vaičiūnienė.

Tokios procedūros Lietuvoje atliekamos ypač retai. Kauno klinikose tai buvo pirmasis atvejis.

„Ji reikalinga tiems pacientams, kuriems nėra lengva parinkti donorinį inkstą. Todėl ir nėra labai dažna“, – sako J.Šurkus.

R.Vaičiūnienė priduria, kad tokios procedūros atlikimui reikėjo ruoštis ne vienerius metus, o laboratorijos darbuotojai turėjo įdiegti net naujus tyrimo metodus.

„Ne kiekvienam galima atlikti tokią transplantaciją. Bet jei nėra labai daug antikūnų, matome, kad įmanoma procedūrą atlikti saugiai, tam ruošiamės ir turime sėkmingą startą“, – pastebi R.Vaičiūnienė.

Transplantacija vyrui atlikta vasaros pabaigoje. Po jos pacientas, pasak medikų, jaučiasi gerai ir sveiksta namuose.

„Galbūt jis jau greitai galės grįžti į savo įprastą gyvenimo ritmą“, – džiaugiasi R.Vaičiūnienė.

Kauno klinikose inkstai persodinami daugiau nei 20 metų. Šiemet čia atliktos 39 transplantacijos, kai inkstas persodinamas iš mirusio žmogaus. Ši transplantacija – pirmasis gyvosios donorystės atvejis, kai giminės sutinka dovanoti inkstą sergančiam artimajam.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA