Teismas atmetė buvusio „Kauno švaros“ vadovo skundą, jis lieka nuteistas | Kas vyksta Kaune

Teismas atmetė buvusio „Kauno švaros“ vadovo skundą, jis lieka nuteistas

ELTA 2023/10/30 15:41
D. Tumynas / R. Tenio nuotr.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) pirmadienį atmetė bendrovės „Kauno švara“ buvusio generalinio direktoriaus Daliaus Tumyno skundą ir pripažino, kad vyras dėl priimto 14,5 tūkst. eurų kyšio buvo nuteistas pagrįstai.

Anot teismo pranešimo, 14 525,54 euro vertės kyšis buvo priimtas už tai, kad 2017 metų bendrovės „Kauno švara“ planuojamų vykdyti dviejų viešųjų pirkimų, įsigyjant tris traktorius, techninės specifikacijos būtų parengtos ir pritaikytos taip, kad jas atitiktų konkretūs traktoriai, atitinkamai teikiant pirmenybę konkrečiam tiekėjui.

Nepaisant teismų priimto sprendimų, nuteistasis kasaciniu skundu prašė juos panaikinti ir baudžiamąją bylą nutraukti. Teismo teigimu, skunde buvęs bendrovės vadovas nurodė, kad nepadarė veikos, susijusios su kyšininkavimu, bei akcentavo, kad kyšio dalyku galėtų būti laikoma paslauga neatlygintinai naudotis traktoriumi, o ne pats traktorius.

Tačiau išnagrinėjęs bylą LAT nuteistojo skundą atmetė.

„(…) nors nuteistasis ir akcentavo, kad kyšio dalyku turi būti laikomas ne traktorius ir papildomos su jo registracija bei remontu susijusios išlaidos, o bendrovės suteikta paslauga nemokamai ir neatlygintinai naudotis traktoriumi, tačiau kyšis yra bet kokios turtinės ar kitokios asmeninės naudos sau ar kitam asmeniui (materialios ar nematerialios, turinčios ekonominę vertę rinkoje ar tokios vertės neturinčios) forma išreikštas neteisėtas ar nepagrįstas atlygis už pageidaujamą valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens teisėtą ar neteisėtą veikimą arba neveikimą vykdant įgaliojimus“, – teigiama teismo išvadoje.

LAT taip pat pažymėjo, kad nustatęs 14 525,54 euro kyšio vertę apeliacinės instancijos teismas teisingai D. Tumyno veiksmus kvalifikavo pagal BK 225 straipsnio 3 dalį ir paskyrė 3 metų laisvės atėmimo bausmę (su dviejų metų bausmės vykdymo atidėjimu, įpareigojant neišvykti už gyvenamosios vietos miesto ribų be leidimo).

Taip pat D. T. atimta teisė dirbti ar eiti valstybės tarnautojui prilyginto asmens 3 metams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA