Kaune sudundėjo mitinguotojų būgnai: kainos kyla – eurai dyla | Kas vyksta Kaune

Kaune sudundėjo mitinguotojų būgnai: kainos kyla – eurai dyla

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė 2023/10/17 15:26
R. Tenio nuotr.

Keliolika profesinės sąjungos atstovų antradienį minint Tarptautinę kovos su skurdu dieną Kauno Laisvės alėjoje surengė eiseną ir mitingą, reikalaudami valstybėje imtis priemonių skurdui mažinti.

„Mes jau tradiciškai virš dešimt metų, ar daugiau žmonių, ar mažiau, vis tiek ją minime, nes manome, kad valdžiai tai yra labai nepatogus žodis ir jie vengia to žodžio, – BNS sakė eiseną ir mitingą organizuojančios Lietuvos profesinių sąjungų federacijos „Sandrauga“ vadovas Kęstutis Juknis. – Aukščiausieji Lietuvos pareigūnai vengia to žodžio ir apsimeta, kad virš 20 proc. Lietuvos žmonių neskursta.“

Į mitingą susirinkę „Sandraugos“ atstovai eiseną pradėjo šūkiais „nėra pinigų, gausim pažadų“ ir „kainos kyla – eurai dyla“. Lydimi būgnų jie žygiavo per Laisvės alėją iki miesto savivaldybės, kur numatytos kalbos.

K. Juknis piktinosi, kad savivaldybė atsisakė skirti renginiui elektros. Jis pabrėžė, kad skursta ne tik senjorai, kuriems, visą gyvenimą mokėjusiems mokesčius, nelieka pinigų, kai sumoka už šildymą ir nusiperka vaistų, bet ir jaunimas.

Tai akcentavo ir į renginį atvykęs Seimo narys Petras Gražulis, atsinešęs plakatą su užrašu „Bankai lupikauja – jaunimas vergauja“ bei teigęs, kad bankai „apiplėšinėja“ jaunus, paskolas turinčius žmones.

Mitingo dalyviai ragino griežtinti bankų kontrolę, nes nekontroliuojama jų veikla, pasak mitingavusiųjų, skurdina žmones, ypač jaunas šeimas, kurios nesulaukia deramos pagalbos iš valstybės institucijų.

„Palūkanos yra neprognozuojamos, jauni žmonės, uždirbantys abu kartu virš 2 tūkstančių, negali išsimokėti būsto paskolų, nes yra neprognozuojama, ir niekas nieko negali paaiškinti“, – kalbėjo „Sandraugos“ vadovas.

Kiti eisenos dalyviai laikė plakatus su užrašais „mums nereikia trupinių nuo jūsų stalo“ ir „skurdą sės – pyktį pjaus“ bei kitus.

Paklaustas, kodėl mitingas vyksta Kaune, jeigu centrinė valdžia yra Vilniuje, K. Juknis teigė, jog savivaldybės turi daug galių mažinti skurdą, tačiau socialinius klausimus besirūpinantiems skyriams taip pat mažinamas finansavimas.

„Svarbu projektas, svarbu kelias… Aš suprantu, kad svarbu, bet ką daryti tam skurstančiam?..“ – svarstė jis.

K. Juknis pabrėžė, jog mitingo tikslas nebuvo sutraukti gausų dalyvių būrį, o šis vyksta nepriklausomai nuo to, kiek žmonių susirenka, juolab, kad yra rengiamas viduryje darbo dienos.

Vis dėlto jis svarstė, kad žmonės į panašius renginius neina ir iš nusivylimo. „Žmonės neina iš apatijos, nusivylimo. Žiūrėkite, ir kolegos švietimo – pusė mokyklų nėjo. Kaune nė viena neprotestavo, nėjo“, – pastebėjo jis.

Anot federacijos, absoliučiame skurde gyvena 77 tūkst. Lietuvos žmonių.

„Sandrauga“ kritikuoja profesinių sąjungų teisių siaurinimą, dėl ko, jų teigimu, „viešai apvaginėjami dirbantieji“, įvedant sumines darbo laiko apskaitas ir nemokant už viršvalandžius.

Organizacijos atstovų teigimu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai teigiant, kad pragyvenimo lygis kyla, oficialus skurdo rizikos lygis pasiekė 20 procentų, taigi, paliečia kas penktą gyventoją, o ypač sudėtinga padėtis yra nuo didžiųjų miestų nutolusiuose rajonuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA