Dalis Laisvės alėjos liepų bus keičiama naujomis | Kas vyksta Kaune

Dalis Laisvės alėjos liepų bus keičiama naujomis

Asociatyvi / KMS nuotr.

Vadovaujantis nepriklausomų dendrologų rekomendacijomis, iš beveik šešių šimtų Laisvės alėjoje augančių medžių netrukus dvi dešimtys bus pakeistos brandžiomis dešimtmetėmis liepomis. Senieji želdiniai dėl aplinkos poveikio, įsisenėjusių puvinių, kenkėjų, grybinių bei kitų ligų pasiekė avarinę būklę ir kelia realų pavojų aplinkiniams. Atsodinimo darbus planuojama atlikti šį rudenį arba ateinantį pavasarį.

„Dar prieš Laisvės alėjos rekonstrukciją buvo nustatyta, kad apie trečdalis čia augančių liepų nuskurdę, apimtos įsisenėjusių ligų. Nuspręsta ilgaamžius medžius maksimaliai išsaugoti ir naujais pakeisti tik kritinės būklės liepas.

Šiemet atlikus pakartotinį vertinimą, matome poreikį atsodinti dar dvi dešimtis. Tai liepos, kurių didesnė pusė kamieno apimta puvinio, kenkėjų. Avarinės būklės želdynai kelia pavojų aplinkiniams ir reikalauja neatidėliotinų veiksmų – jos gali neatlaikyti didesnių sniego kiekių ar audrų“, – pasakojo Lietuvos dendrologų draugijos pirmininkas Arvydas Rutkauskas.

Pasak jo, ilgamečių medžių priežiūra sudėtinga – juos veikia įvairios miestams būdingos nepalankios sąlygos: klimato pokyčiai (šalnos, kaitra, sausros) ir aplinkos tarša, kenkėjai. Gyvybingumas priklauso ir nuo dirvožemio turtingumo, drėgnumo, rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

KMS nuotr.

Prieš Laisvės alėjos rekonstrukciją, VDU Botanikos sodo mokslininkai rekomendavo naujomis pakeisti net 109 prastos būklės liepas, tačiau miestas tokių kraštutinumų atsisakė. Pašalinti vos 6 medžiai, labiausiai pažeisti puvinio ir kėlę didžiausią pavojų. Jų vietose ir kitose Laisvės alėjos atkarpose atsodinta netgi daugiau – 18 brandžių liepų.

Nepriklausomų specialistų komisija, sudaryta iš Lietuvos dendrologų draugijos ekspertų, patvirtino, kad būtina pakeisti 25 dėl puvinių, gilių drevių, grybinių ligų ar kamieno plyšimų pažeistus medžius. Didžioji dalis keičiamų liepų yra Laisvės alėjos atkarpoje tarp A. Mickevičiaus ir E. Ožeškienės gatvių.

Avariniai, aplinkiniams pavojų keliantys prasčiausios būklės želdiniai bus atsodinti naujomis liepomis. Tai bus brandūs, bent dešimties metų sulaukę medžiai. Jiems keliami atitinkami reikalavimai: privalo būti bent 6–8 metrų aukščio ir mažiausiai 45–55 cm apimties medžiai.

KMS nuotr.

Sergančių medžių atsodinimą naujais želdiniais planuojama atlikti šį rudenį arba kitų metų pavasarį savivaldybės lėšomis.

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė tvirtina, jog dabartinė liepų būklė ne rekonstrukcijos, o ilgamečių neigiamų veiksnių pasekmė.

Daugiau kaip pusšešto šimto Laisvės alėjos liepų būklė stebima ir vertinama nuo pat 1994-ųjų. Tai savivaldybės užsakymu kasmet atlieka nepriklausomi mokslininkai-dendrologai.

Apie 2000-uosius Laisvės alėjos liepų lajas buvo apnikę kenkėjai – fiksuotas 83 proc. paplitimas, 2002 m. jį pavyko sumažinti iki 77 proc. Jau tuomet penktadalio visų alėjos liepų lajose fiksuotas didesnis nei 10 proc. sausų šakų kiekis ir priešlaikinis lapų kritimas – defoliacija.

KMS nuotr.

Dar 2009-aisiais įvertintus Laisvės alėjos liepų sveikatingumą, ketvirtadalyje aptikta puvinių kamienuose ir skeletinėse šakose, medžiai buvo apimti įvairių ligų.

Siekiant palaikyti ar pagerinti želdinių būklę, jie laistomi ir tręšiami specializuotomis trąšomis, naudojami augimą gerinantys preparatai, taikomos kenkėjų mažinimo priemonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA