„Ignitis“ prognozuoja energijos brangimą šaltuoju periodu | Kas vyksta Kaune

„Ignitis“ prognozuoja energijos brangimą šaltuoju periodu

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Praėjusių metų patirtis, kuomet artėjant šildymo sezonui elektros ir dujų kainos šoko į neregėtas aukštumas, verčia galvoti, ko iš žiemos galime tikėtis šiemet. Sumanių energetikos sprendimų bendrovė „Ignitis“ ateities elektros kainų tendencijas prognozuoja atsargiai, tačiau privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas teigia, kad šaltasis periodas šiemet, tikėtina, atneš mažiau iššūkių. Nors nežymus energijos brangimas prognozuojamas, tačiau prognozės saikingai optimistiškos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Praeitas ruduo Lietuvoje buvo sudėtingas ir vartotojams, ir pramonei, ir energetikos įmonėms. Dalinis Rusijos atsijungimas nuo Europos energetikos sistemos ir išaugusios dujų bei elektros kainos įvedė daug neapibrėžtumo visame žemyne, tačiau šiandien atsargiai galime prognozuoti, kad istoriniai kainų išbandymai bent ateinantį šildymo sezoną nepasikartos“, – teigia A. Kavaliauskas.

„Ignitis“ atstovas pastebi, kad šiuo metu elektros kainos daugiau mažiau yra grįžusios į laikotarpį iki karo, t.y. 2021 metus, o bendrovės prognozėmis, trumpuoju laikotarpiu – per artimiausius porą mėnesių – išsilaikys panašiame lygyje. Tačiau metų pabaigoje ar kitų pradžioje tikėtinas kainos ūgtelėjimas.

Asociatyvi / AB „Ignitis grupė“ nuotr.

„Matome, kad apie 85 proc. visų bendrovės vartotojų yra linkę fiksuoti elektros energijos kainą, kad galėtų geriau prognozuoti savo išlaidas. Kadangi reikšmingai daliai „Ignitis“ klientų metų pabaigoje baigiasi turimas fiksuotos kainos planas, jiems verta pasidomėti šiuo metu pateiktu specialiu mūsų pasiūlymu su 9 mėn. fiksavimo laikotarpiu, kuris įsigaliotų nuo 2024 m. sausio 1 d.“, – sako vadovas.

Ekspertas paaiškina, kad energijos kainos prognozuojamos vertinant ateities sandorių kainas. Jos rodo, už kiek galima įsigyti elektros energijos ar gamtinių dujų tuo laikotarpiu, kai jas reiks tiekti vartotojams.

„Nasdaq“ biržos ateities sandorių lygis indikuoja, kad Skandinavijoje metų pabaigoje galime turėti kainos augimą. Lietuvos elektros kainos tiesiogiai priklauso nuo kainų lygio Skandinavijoje, o joje didelė dalis elektros energijos pagaminama iš hidroelektrinių. Nors ten vandens rezervuarų lygis yra arti daugiamečio vidurkio, kas reiškia, jog kainos neturėtų augti, nes pajėgumai pakankami, tačiau iš kitos pusės, artėjant šaltajam periodui kainos gali greitai reaguoti į orų prognozes ir besikeičiančias oro sąlygas. Jei spaus šalčiai, kaina augs, jei laikysis panašiai šilta žiema, kaip buvo pernai, kainos augimo nebus“, – komentavo A. Kavaliauskas.

Be to, „Nasdaq“ biržoje Latvijos zonos elektros kainos iki metų pabaigos, prognozuojama, išsilaikys panašiame lygyje kaip pastaruosius porą mėnesių, kaina formuosis virš 100 Eur/MWh. Palyginimui, rugpjūtį vidutinė elektros energijos kaina biržoje buvo 102 Eur/MWh.

Elektra,pinigai
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Elektros energijos kainą formuoja ir gamtinių dujų ateities sandorių kainos, kurios rodo, kad rinkos dalyviai yra linkę vertinti didesnes gamtinių dujų kainas artėjant šaltajam periodui, nes neapibrėžtumo ar šitą žiemą pavyks taip lengvai išgyventi kaip praeitą, išlieka. Nors nebūtinai tiesiogiai, bet Vokietijos elektros rinka yra labai priklausoma nuo dujų kainų svyravimų, o kadangi ji taip pat yra sujungta su Skandinavijos elektros rinka ir Baltijos šalių elektros rinka, tai kainų dinamika iš dalies persiduoda“, – sako privačių klientų padalinio vadovas.

A. Kavaliauskas akcentuoja, kad vartotojams, kurie pasirinkę fiksuotos kainos planus, jokie rinkos pokyčiai neturi įtakos visą kainos fiksavimo laikotarpį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA